Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Valio vastaa x 3

Valion kuluttajapalvelu kertoo, miten pakkausten muovin määrää voidaan vähentää ja voiko pakkauksia uusiokäyttää.

 

1. Miten pakkauksissa käytettävän muovin määrää voidaan vähentää? Miksi maitopurkeissa on muovikorkit?

Lähes kaikki Valion tuotteet vaativat pakkauksilta nestetiiveyttä tai vesi-höyrysuojausta, joka toteutetaan pakkaustyypin mukaan joko muovikerroksella tai kokonaan muovisella pakkauksella. Tästä syystä lähes kaikissa pakkauksissa on ainakin jonkin verran muovia.

Muovi on toistaiseksi paras raaka-aine elintarvikkeiden pakkaamiseen useasta syystä: se suojaa elintarvikkeita, varmistaa niiden hygieenisyyden ja turvallisuuden sekä parantaa tuotteiden säilyvyyttä.

Valiolle vastuullisuus pakkauksissa tarkoittaa etenkin tuotteen turvallisuutta ja hygieenisyyttä, pakkauksen kierrätettävyyttä sekä oikeaa pakkauskokoa, jolla ehkäistään ruokahävikkiä.

Valio toimii aktiivisesti pakkaus-alan kehitysverkostossa yhdessä alan koti- ja ulkomaisten toimijoiden kanssa. Kaikki Valion pakkaukset ovat kierrätettäviä, ja kokonaan muoviset pakkaukset sopivat muovipakkauskierrätykseen. Korkillinen maitopurkki on helppo avata ja sulkea. Sen voi säilyttää avauksen jälkeen vaakatasossa jääkaapissa.

Tiivis korkkisuljenta suojelee maitoa makuvirheiltä ja pidentää käyttöikää. Valion tuotevalikoimaan kuuluu myös korkittomia maitopakkauksia. Korkin voi kierrättää joko muovipakkauskierrätyksen tai pakkauksen mukana kartonkipakkauskierrätykseen.

 

2. Voiko juustojen zippakkausten pusseja uusiokäyttää esimerkiksi marjojen pakastukseen?

Uudistunut juustopalapakkaus otettiin käyttöön viime keväänä Valio Joensuun pakkaamissa palajuustoissa kuten Valio Polar®, Valio Salaneuvos® ja Valio Emmental. Kätevästi suljettavassa zippakkausessa juusto pysyy paremmin suojattuna avaamisen jälkeen, mikä vähentää ruokahävikkiä.

Zippakkauksia voi periaatteessa pestä, uusiokäyttää ja pakastaa. Sulkumekanismi ei kuitenkaan ole täysin ilmatiivis, kuten esimerkiksi Minigripeissä: pakastettaessa marjojen päälle saattaa tiivistyä kosteutta, joka kiteytyy marjoihin. Kannattaakin kokeilla pakastusta ensin pienellä marjamäärällä!

 

3. Miksi lasten suosimien Valio Play® jogurttien kansista on poistettu kirjainkuviot?
Valio Play® lusikoitavia jogurtteja valmistetaan Valio Riihimäen R1 tehtaan lisäksi uudella R2 välipalatehtaalla, jonne valmistus siirtyy kokonaan tulevaisuudessa. R2:n pakkauskoneet ovat erilaiset: pakkausuudistuksen myötä kannet vaihdettiin ja kirjaimet jäivät pois. Monipakkausjogurttien kansia yhdenmukaistettiin kaikissa Valion eri brändeissä.

Kuluttajia on kuultu ja kirjainkannet on suunniteltu otettavaksi uudelleen käyttöön Valio Play® lusikoitavissa jogurteissa seuraavien kansimateriaalien tilauksen yhteydessä.

 

Lisätietoa täysin uusiutuvista pakkauksistamme: www.valio.fi/yritys/artikkelit/kokonaan-uusiutuva-pakkaus-saastaa-luonnonvaroja/

Lue lisää ohjeita kierrätykseen: http://rinkiin.fi/kotitalouksille/lajitteluohjeet/ ja www.muovikuuluukiertoon.fi/