Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Valio vastaa x 3

Valion kuluttajapalvelu kertoo juuston säilytyskannesta, luomutuotteista ja lisäaineista.


1. Mistä voisi saada Valio Oltermanni® juustolle säilytyskannen?

Valio Oltermanni® juustolle on ollut saatavana säilytyskantta esimerkiksi kampanjoissa myymälöiden kanssa, jolloin ostamalla juuston on saanut sille kätevän säilytyskannen. Viimeksi toteutimme tämän kampanjan syksyllä 2018 K-ryhmän kanssa, ja säilytyskannen sai ostamalla 900 g tai 1 kg juuston.

Valio kuluttajapalvelun kautta ei valitettavasti ole mahdollisuutta saada kyseistä säilytyskantta.

Valio Oltermanni® juustolle on myynnissä myös juustokupua, jossa voi kätevästi säilyttää juustoa. Juustokuvut löytyvät yleensä juusto-osastolta tai sen läheisyydestä hyvin varustelluista vähittäiskaupoista. Mikäli juustokupua ei ole oman lähikauppasi valikoimassa, kannattaa esittää toive kaupan henkilökunnalle, jos he voisivat ottaa tuotteen myyntiin.


2. Millainen on Valion luomutuotteiden valikoima ja miten valmistus eroaa ns. tavanomaisista tuotteista?

Valio Luomu™ tuotteiden valikoima on laajentunut viime vuosina ja valikoimassamme on yli 50 luomutuotetta. Valio on valmistanut luomutuotteita vuodesta 1993 lähtien.

Luomutuotteiden valmistus eroaa niin sanotuista tavanomaisista tuotteista eniten raaka-aineiltaan. Luomutuotteet valmistetaan erillään tavanomaisista ja raaka-aineet ovat aina tiloilta, jotka toimivat ekologisten periaatteiden mukaisesti ja ovat sitoutuneet noudattamaan luomutuotannon ehtoja. Luomutuotannon valvonta kattaa koko tuotantoketjun pellolta pakkaukseen.

Itse tuotteiden valmistus sisältää samoja vaiheita kuin niin sanottujen tavanomaistenkin tuotteiden ja luomutuotteita koskee sama elintarvikelainsäädäntö kuin muitakin elintarvikkeita.

Meijerissä luomumaitoraaka-aine pastöroidaan, separoidaan ja vakioidaan. Siitä voidaankin valmistaa kuluttajien toivomia vähärasvaisempia ja rasvattomia luomutuotteita, esimerkiksi vähälaktoosisia, laktoosittomia ja rasvattomia.

Valio Luomu™ maitoja ei homogenoida (pl. Eila Luomu kevytmaitojuoma ja rasvaton maitojuoma ja Valio Luomu™ D-vitaminoitu rasvaton maito), eikä niitä saa lainsäädännön mukaan D-vitaminoida. Suomessa on kuitenkin kansallisella lainsäädännöllä säädelty, että kaikki homogenoitu rasvaton maito, myös Luomu maito, on D-vitaminoitava.

Valio Luomu™ vanhanajan täysmaito on mahdollisimman vähän käsiteltyä. Sitä ei ole homogenoitu eikä rasvapitoisuutta ole vakioitu.
 

3. Mitkä Valion tuotteet ovat täysin lisäaineettomia?

Valion valmistamat peruselintarvikkeet, kuten maito ja maustamattomat hapanmaitovalmisteet, ovat täysin lisäaineettomia. Valiolla on tällä hetkellä valikoimissa yli 180 lisäaineetonta kuluttajatuotetta erilaisissa pakkauskoossa.

Lisäaineen käyttötarkoitus harkitaan aina tarkasti, jonkin teknisen tarpeen vuoksi. Lisäaineita käytetään tuotteissa esimerkiksi pitämään huolta elintarvikkeiden turvallisuudesta ja säilyvyydestä, parantamaan tuotteen rakennetta ja säilyttämään haluttu koostumus, parantamaan tuotteen ulkonäköä tai voimistamaan makua. Lisäaineita eivät ole esimerkiksi vitamiinit, mausteet tai aromit.

Lisäaine voi olla luonnossa esiintyvä aine, joka on eristetty lisäainekäyttöön, tai se voi olla myös luontaisen kaltaista eli rakenteeltaan samanlaista kuin luonnossa, mutta se on valmistettu kemiallisin menetelmin. Osa lisäaineista on keino-tekoisia, eli niitä ei esiinny luonnossa ja lisäaine on valmistettu kokonaan kemiallisin menetelmin.

 

Lue lisää: