Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Valio vastaa x 3

Valion kuluttajapalvelu kertoo, miten uudet jäätelömaut valittiin, mikä on gurtti ja mikä kerma sopii parhaiten leivontaan.


1. Miksi Valio Oddlygood® tuotteita kutsutaan gurteiksi ja juomiksi?

EU:n lainsäädäntö rajaa maitotuotteiden nimitykset vain nisäkkään maidosta valmistetuille tuotteille.

Siksi kaurasta valmistettuja Valio Oddlygood® tuotteita kutsutaan juomiksi ja gurteiksi.

Vain nisäkkäänmaidosta valmistettuja tuotteita voi kutsua nimillä, joissa esiintyy sanat jogurtti, maito, voi tai juusto – muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta, muun muassa maapähkinävoi ja kookosmaito. Jos tuote ei alun perinkään ole tehty maidosta tai jokin maidon ainesosa on korvattu jollain muulla, kuten maitorasva kasviöljyllä, maitotuotteiden nimityksiä ei saa käyttää.

Myynnissä olevien kasvispohjaisten juomien, muiden kasvispohjaisten maitoa, kermaa, jogurttia, viiliä, muita maitopohjaisia ruoanvalmistustuotteitta tai juustoa muistuttavien tuotteiden pakkauksissa ei saa kutsua tuotetta esimerkiksi kasvimaidoksi tai juustoksi.

Valion lisäksi muutamat muut valmistajat käyttävät gurtti-sanaa ja sen eri kielimuotoja viitatessaan kasviperäisiin lusikoitaviin välipalatuotteisiin. Uskomme, että sana gurtti vakiintuu hiljalleen tuotenimeksi.

 

2. Millaisia ominaisuuksia kuohu- ja vispikermalla on kakkujen kuorrutteena?

Valio kermojen joukosta löytyy kuohukermaa, vispikermaa, laktoositonta kermaa ja luomukermaa sekä erilaisia ruokakermoja. Vispikerma sopii hyvin leivonnaisiin ja jälkiruokiin, etenkin jos kermavaahdon tulee olla rakenteeltaan kiinteää ja kestävää. Siinä on hitusen enemmän rasvaa kuin kuohukermassa, joten se sopii etenkin jälkiruokakäyttöön ja herkutteluun.

Vispikermasta on vaivatonta saada hyvä vaahto, eikä se mene helposti voiksi eli vatkaudu yli. Vispikermasta tehty vaahto on etenkin kesähelteillä kestävää. Se sopii myös erityisen hyvin pursottamiseen ja kakkujen koristeluun.

Valio kuohukerman maku sopii täyteläisyytensä vuoksi juhlavampiin ruokahetkiin, viikonloppuihin tai juhlapyhien aterioille. Moni klassikkoresepti valmistuu Valio kuohukermalla. Esimerkiksi klassinen kermakastike valmistetaan keittämällä kerma hiljalleen kasaan. Myös kermatoffee tai perinteinen kinuski valmistetaan Valio kuohukermaan.

Katso vinkit kakkujen koristeluun lehden liitteenä olevasta Valion Reseptivihosta.

Vinkit hyvän kermavaahdon valmistukseen: valio.fi/tuotteet/artikkeli/oikea-kerma-oikeaan-ruokaan


3. Miten Valio Jäätelöfabriikin jäätelöiden maut on valittu?

Valio Jäätelöfabriikki -maut voivat ensi näkemältä tuntua yllättäviltä, mutta niin on tarkoituskin. Kauppoihin maaliskuun alussa tulleet jäätelömaut – kreisi kinuski, mansikka-basilika, mustikka-ruis, porkkanakakku, macchiato-suklaa ja salmiakki-chili – ovat satojen vaihtoehtojen joukosta valikoitu kärkikuusikko, jotka on kehitetty Valion tuotekehityksen ideoista yhteistyössä kuluttajien kanssa.

Makujen valinnassa on käytetty lähtökohtana mittavaa jäätelötutkimusta*. Kuluttajien viesti oli selvä:
jäätelönystävät haluavat suosikkiherkkuunsa yllättäviä makuja. Makujen ideoinnissa tuotekehittäjät ovat hyödyntäneet muun muassa kuluttajilta saatuja ideoita, kansainvälisiä ruokatrendejä ja laajaa osaamista suomalaisten makumieltymysten asiantuntijoina. Lopulliset valinnat tehtiin kuluttajatestien perusteella.

 

* TNS Valion jäätelötutkimus 2015, N=1800