Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Tavataan Valiolla icon

Tavataan Valiolla

Valio KAMU - maidonkeräilyn luottokaveri

TYÖNI VALIOLLA

Petteri Tahvanainen (35) vastaa Valiolla maidonkeräilykaluston kunnossapidosta, kehitystyöstä ja kalustoinvestoinneista.

Vastaan Valiolla maidonkeräilykaluston kunnossapidosta, kehitystyöstä ja kalustoinvestoinneista. Valiolla on ajossa 85 maitoautoa, ja osuuskunnat omistavat lisäksi 12 vara-autoa. Valio vastaa osuuskuntien maidonkeräilykaluston kunnossapidosta. Kaluston huollot ja korjaukset tekee Valion tehtaiden kunnossapito.

Työhöni kuuluu myös maitoraaka-aineiden siirtokuljetusten suunnitteluun ja ohjaukseen osallistuminen kahden viikon päivystysjaksoissa.

VALIO KAMU KEHITTYY

Valion maitoautot ovat vuorokaudessa liikkeessä keskimäärin 21 tuntia ja yhteensä kilometrejä kertyy vuodessa lähes 23 miljoonaa. Maidon hakukertoja tiloilta on vuodessa noin 1,1 miljoonaa ja kerättävä kokonaismaitomäärä 1,860 miljardia litraa.

Valiolaisen maidonkeräilyn tekee Euroopan mittakaavassa edelläkävijäksi Valio KAMU -maidonkeräilyjärjestelmä, johon kuuluvat säiliörakenteissa oleva tekniikka sekä ympärillä olevat tietojärjestelmät. Valio KAMU -järjestelmän ansiosta pystymme kehittämään maitotilayrittäjien tarpeisiin maitotilan toimintaa tukevia palveluita yhteistyössä
Valion aluelaboratorion kanssa.

Viemme valiolaista maidonkeräilyä ja toimintatapoja eteenpäin yhteistyössä Valion Viron toimintojen kanssa. Siellä maidonkeräilyssä on käytössä myös Valio KAMU -järjestelmä.

Liikenneviraston, paikallisten ELY-keskusten ja muiden yhteistyö-tahojen kanssa olemme mukana Maitotie -pilotissa, joka on käynnistynyt Osuuskunta ItäMaidon omistaja-yrittäjien aloitteesta. Tavoitteena on turvata maidon keräilyketjun toimintavarmuus ja samalla liikennettä sekä sen sujuvuutta alemmassa tieverkostossa. Maitoauton kuljettaja raportoi Valio KAMU -järjestelmän kautta tiellä olevista poikkeus-tilanteista tieliikennekeskukseen, josta käynnistetään tarvittavat kunnossapitotoimenpiteet.

10 000 KILOMETRIÄ PÄIVÄSSÄ

Maitoraaka-aineiden siirtokuljetuksilla turvataan tehtaiden tuotantoprosessit. Oikeita jakeita on oltava eri tehtailla niin, että tuotteiden valmistus sujuu tuotantoaikataulujen mukaisesti. Tehtaiden välillä kuljetetaan noin 40 eri jaetta reilun 10 rekan voimin 24/7. Maitoraaka-aineita siirretään vuodessa tehtaiden välillä noin 300 miljoonaa litraa.

Kuljetustiimimme huolehtii maidonkeräilyn reittisuunnittelusta ja raakamaidon ohjauksesta tehtaille. Itse vastaan omalla operatiivisella ohjausvuorollani maitoraaka-aineiden siirroista kahden viikon jaksoissa. Ohjausvuoro on ympärivuorokautinen ja muutostarpeita kuljetussuunnitelmaan tuleekin kaikkina vuorokaudenaikoina.

TYÖURANI

Aloitin työt Valiolla vuonna 2008. Sitä ennen työskentelin kuljetusalalla ja metsäteollisuudessa. Valiolla olen vastannut maidonkeräilykaluston kunnossapidosta Joensuun ja Lapinlahden alueella.

Vuonna 2012 tarjoutui tilaisuus lähteä projektipäälliköksi Valio KAMU -järjestelmän kehitystyöhön, ja vuodesta 2016 olen työskennellyt nykyisessä tehtävässäni. Yritys on tarjonnut minulle mahtavan kehityspolun mittavassa projektissa.

TYÖNI HAASTEET

Kuljetuspuolella on paljon muuttuvia tekijöitä, joihin ei voi itse vaikuttaa vaan niihin on sopeuduttava. Työtapoja ja laitteistoja kehitettäessä muutosvastarinta antaa sopivasti haastekerrointa asioiden läpiviemiseen, mutta myös kehittää kokonaisuutta oikealla tavalla.

MITEN TEEMME PARASTA

Etsimme koko ajan uusia, rohkeita ja innovatiivisia ideoita, joilla parantaa toimintatapoja – yhteistyössä laajan sidosryhmäverkoston kanssa.

Maidonkeräilyssä työskentelevä porukka on poikkeuksellisen joustavaa – teemme työtä kellonaikoihin katsomatta. Kunnossapidossa on töissä varsinaista Valio-porukkaa.

PERHE JA VAPAA-AIKA

Perheeseeni kuuluvat vaimo ja 5 lasta, jotka ovat 4–11-vuotiaita. Vaimoni on ammatiltaan ravintolan saliesimies, joten perheen arki on kiireistä ja vaihdamme kotivastuuta lennosta. Siksi otamme säännöllisesti yhteisiä irtiottoja arjesta matkustellen niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Olen Joensuun Enosta kotoisin, mutta asumme Jämsässä. Moottoriurheilu on lähellä sydäntäni. Olen mukana organisaatiossa, joka järjestää autojen kehitystestejä rallin MM-sarjan tehdastalleille. Lisäksi käyn penkalla katsomassa ralleja Suomessa ja muissa maissa.

VALION SUOSIKKITUOTTEET

Ykkösenä on perinteinen Valion maito ja kakkosena Valio Aura® juusto.