Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Työ kevyeksi icon

Työ kevyeksi

Tukea jaksamiseen

Mela teetti Suomen Gallupilla barometrin, jolla selvitettiin, millaiseksi maatalousyrittäjät kokevat tämänhetkisen työhyvinvointinsa.

Tulokset eivät olleet mitään mukavinta luettavaa, sillä stressiä ja psyykkisiä oireita koettiin paljon

ja työtyytyväisyyskin oli laskusuuntainen. Tämä näkyi etenkin maitotiloilla. Maitotilallisista jopa kaksi kolmesta koki väsymystä, voimattomuutta ja stressiä.

Tulokset ovat ymmärrettäviä, kun miettii maatalouden toimintaympäristöä ja kannattavuutta
viime vuosina. Yrityksen heikko kannattavuus näkyy työhyvinvoinnissa.

 

Hyvä uutinen on, että jaksamisen haasteet on huomattu ja niihin myös vastataan. Viime kevään traktorimarssin jälkeen hallitus myönsi maatalousyrittäjille 50 miljoonan euron kriisipaketin.

Siitä ohjattiin miljoona euroa viljelijöiden jaksamisen tukemiseen. Sen turvin Mela käynnisti
Välitä viljelijästä -projektin, jonka avulla sadat vaikeuksissa olevat viljelijät ovat jo nyt saaneet monenlaista apua maakunnallisten hyvinvointihankkeiden ohella: keskusteluapua, apua talouden tasapainottamiseen ja oman jaksamisen tueksi tai pari- ja perhesuhteiden ristiriitoihin. Projekti on koettu niin tärkeäksi, että sille on luvassa jatkorahoitusta ensi vuodelle – siis jo toinen hyvä uutinen!

 

Meillä ihmisillä on tapana kuvitella, että avun pyytäminen on turhaa. Nyt tulee jo kolmas hyvä uutinen: Projektin ja hankkeiden myötä on nimittäin huomattu, että asioiden suuntaa pystytään usein muuttamaan selvästi paremmaksi, kunhan tilanteeseen tartutaan riittävän varhaisessa vaiheessa. Usein jo luottamuksellinen keskustelu ulkopuolisen tahon kanssa auttaa.

Ota siis rohkeasti yhteyttä, jos mietit jaksamistasi! Oman alueesi yhteyshenkilön löydät Melan nettisivuilta