Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Tavataan Valiolla icon

Tavataan Valiolla

Ruokakeskustelun värikäs sinfonia

Valio valmistaa maailman mittakaavassa luksusluokan maitotuotteita, joiden maitoraaka-aine on GMO-vapaata sekä lähes soijattomasti ja ilman turhia antibiootteja tuotettua. Suomessa ruoka on Pohjoismaiden edullisinta (Lähde: Eurostat, 2015), ja toivon mukaan ihmiset alkaisivat arvostaa tulevaisuudessa entistä enemmän ruoan laatua.

Valion kilpailuetuja sekä Suomessa että vientimarkkinoilla ovat hyvinvointia edistävät erikoistuotteet ja -konseptit sekä EU:n puhtain maito. Kärkituotteita ovat laktoosittomat Valio Eila® tuotteet ja maailman tutkituinta maitohappobakteeria sisältävät Valio Gefilus® tuotteet. Myös maito-suola Valio ValSa® konseptin kaupallistaminen on aloitettu. Suomessa jatketaan vähäsokerisempien välipalojen valikoiman laajennusta, kun Riihimäen uusi välipalatehdas otetaan käyttöön. Uutuuksia Valio toi markkinoille viime vuonna 126.

Valio loi pohjaa vuonna 2016 kannattavalle kasvulle vientimarkkinoilla. Vaikka Valio Oy:n liikevaihto laski vuodesta 2015 4,7 prosenttia 1 638 miljoonaan euroon, kasvoivat Valio Oy:n tytäryhtiöiden liikevaihdot lähimarkkinoilla: Venäjällä 5, Baltiassa 9, Ruotsissa 4 ja Tanskassa 11 prosenttia. Uusien kannattavien vientimarkkinoiden avaaminen kuluttajatuotteille ja -konsepteille on vaativaa, kun kilpailemme moninkertaisesti suurempien globaalien brändien kanssa. Pikkuhiljaa työ etenee, sekä hyvää työtä tehneiden tytäryhtiöiden että oman vientiorganisaation avulla.

Tällä hetkellä ruoasta puhutaan paljon, eikä keskustelussa mikään näkökulma ole vieras. Parhaimmillaan ruoka- ja ravitsemuskeskustelu on värikästä makujen sinfoniaa, pahimmillaan musta-valkoista vastakkainasettelua ja kärjistyneitä kommentteja, jopa vihapuhetta.

On hyvä että ruoasta puhutaan, koska samalla nousee yleinen tietotaso koko ruokaketjusta.

Ruokakeskusteluun liitetään myös ilmastonmuutos, joka on aiheena laaja ja monisyinen – poliittisesti erittäin merkittävä. Kokonaisuus on vaikeasti ymmärrettävä, eivätkä ilmastovaikutusten mittausmenetelmät ole aina toisiinsa
verrattavissa.

Selvää on, että kotimainen nurmentuotantoon perustuva yhdistetty lihan- ja maidontuotanto, jossa ei käytetä soijaa ja joka on resurssitehokasta, on luontoa ja ilmastoa vähemmän kuormittava vaihtoehto kuin vastaava tuotanto useassa muussa maassa.

Valioryhmässä teemme työtä maidontuotannon ja -jalostuksen kehittämiseksi niin että ihmiset, tuotantoeläimet ja ympäristö voivat paremmin, tästä esimerkkinä suunnittelu-vaiheessa oleva Nivalan biolaitos. Tuotamme vastuullisesti laadukasta ruokaa, joka turvaa Suomen ruokahuollon myös kriisitilanteissa. Laatuketjun olemassaolo huomataan vasta, kun se pettää. Tämän osoitti taannoinen kriisi brasilialaisen lihan ympärillä.

Valio valittiin jälleen Suomen vastuullisimmaksi brändiksi (Sustainable Brand Index™, 2017). Toimiessamme vastuullisesti asiat tehdään laadukkaasti, oikein ja tinkimättömästi, mutta vastuullisuus tarkoittaa myös sitä, että jos
virheitä tapahtuu, kerromme niistä avoimesti ja teemme korjaavat toimenpiteet.

Maukasta, ravitsevaa, avointa ja värikästä ruokakevättä toivottaen,

Annikka