Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Tavataan Valiolla icon

Tavataan Valiolla

Kansainvälistä kilpailukykyä vastuullisesti

Maailman modernein välipalatehdas vihittiin käyttöön Riihimäellä elokuussa. Valion edellinen tehdasinvestointi Riihimäellä tasan 50 vuotta sitten, vuonna 1967, teki Valiojogurtista meijerin tähtituotteen. Valio pystyi osaamisellaan tarjoamaan jogurtteja, jotka olivat maustettuja ja maistuivat herkullisilta.

Välipalat ovat tänäkin päivänä Valiolle merkittävä ja kulutukseltaan kasvava tuoteryhmä. Välipalakilpailussa menestyminen sekä Suomessa että vientimarkkinoilla on Valion liiketoiminnan kasvulle entistä tärkeämpää.


Valion innovatiivisuus herää uudessa Riihimäen välipalatehtaassa henkiin. Ylpeydenaiheemme, maailmanluokan tutkimus ja tuotekehitys täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Välipalatehtaan teknologia on uusinta uutta, minkä myötä saamme enemmän irti ainutlaatuisesta T&K-osaamisestamme. Tehtaan suunnittelussa on huomioitu aiemmin hyväksi havaitut toimintamallit ja yhdistetty ne uuteen teknologiaan.

Mitä kiinnostavampia tuotteita Valio pystyy valmistamaan, sitä paremmat edellytykset sillä on menestyä tiukentuvassa kansainvälisessä kilpailussa. Valion historian suurin investointi, välipalatehdas, tukee yrityksen kilpailukykyä sekä Suomessa että vientimarkkinoilla ja siten Valion maksukykyä omistajayrittäjilleen.

Koko ketjun vastuullinen toiminta on Valion strategian ytimessä.

Tavoitteemme on tarjota kuluttajille meijerialan vastuullisimmat pakkausratkaisut maailmassa. Otimme vuonna 2015 käyttöön kokonaan kasvipohjaiset, uusiutuvat maitotölkit ensimmäisenä maailmassa. Lupaamme, että vuoden 2018 loppuun mennessä kaikki harjakattoiset maito-, piimä-, kerma- ja jogurttipakkauksemme valmistetaan täysin kasvipohjaisista materiaaleista.

Ruokahävikin vähentäminen on maailmanlaajuinen trendi. Riihimäen välipalatehdas toimii resurssitehokkaasti niin raaka-aineiden kuin energian suhteen. Raaka-aineiden hävikki on minimoitu kekseliäästi suunniteltujen valmistus- ja pakkauslaitteiden ansiosta. Tehtaan hygieniataso on huippuluokkaa täysin suljetun valmistuslaitteiston vuoksi, mikä vähentää hävikkiä.


Energiatehokkuudessa Valio on tehnyt jo vuosia hyvää työtä. Kesäkuussa meidät palkittiin vuosina 2008–2016 tehdystä energiankäytön tehostamisesta – olemme ylittäneet säästötavoitteet puolitoistakertaisesti. Uusi välipalatehdas käyttää noin 30 prosenttia vähemmän energiaa valmistettavaa tuotekiloa kohden verrattuna vanhaan.

Valion Riihimäen meijerin tuotteet ovat eteläsuomalaisten lähiruokaa. Tuotteista vientiin lähtee noin kolmasosa – ensin Ruotsiin ja Tanskaan, mutta uskomme että tulevaisuudessa enenevässä määrin myös muihin maihin.


Uudistetun strategiamme mukaisesti olemme suunnanneet resursseja kasvun synnyttämiseen uusilla markkinoilla, innovaatioihin ja Riihimäen välipalatehtaan investoinnin valmistumiseen. Vuoden ensimmäiset 8 kuukautta osoittavat, että Valio olisi kääntymässä kasvu-uralle.

Yli 170 miljoonan euron investointimme, jonka onnistuminen on lukuisten tahojen yhteistyön
tulos, on panostus maitoelinkeinon jatkuvuuden turvaamiseen Suomessa.

Herkulliset, kekseliäät ja vastuullisesti tuotetut elintarvikkeet tulevat tuottamaan hyvinvointia monella tapaa!