Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Pia ja Jari Leskinen haluavat pitää navetan ja sen ympäristön järjestyksessä – se helpottaa töiden tekoa. Kuva: Minna Jolkkonen

Tilan siisteys tukee jaksamista

Missähän sitä vasaraa tarvittiinkaan viimeksi? Mihin tuli jätettyä puukko – lehmä on hirtoksissa ja nyt olisi kiire! Hikikarpalot nousevat otsalle ja sydän hakkaa. Taitaa olla suursiivouksen aika.

Hyvä järjestys vähentää stressiä ja auttaa jaksamaan paremmin. Niin pienen kuin suurenkin maatilan jokapäiväisiin rutiineihin kuuluu hyvän järjestyksen ylläpitäminen, jotta työnteko olisi mielekkäämpää ja arkiaskareet onnistuisivat joutuisasti, ilman turhia ärräpäitä.

Hyvä järjestys tukee jaksamista, sillä mieli pysyy siisteissä työtiloissa iloisena ja rauhallisena. Turha hermoilu ja verenpaineen nousu jäävät pois, kun tavarat ovat tuvassa, navetalla sekä muissa rakennuksissa niille kuuluvilla paikoillaan.

Hyvä järjestys edistää työn sujuvuutta. Vaikka navettatöiden aikaan tulisi sähkökatko, taskulamppu ja muut tarvittavat välineet löytyvät helposti omilta paikoiltaan. Kun kaikki on järjestyksessä, voi mennä vaikka silmät ummessa navetan toimistoon ja ottaa tietystä kaapista tietyltä hyllyltä tietyn kansion.

Siistillä tilalla ei tarvitse varoa kompastuvansa maassa lojuviin rikkonaisiin saappaisiin tai työkaluihin, jotka ovat hujan hajan lattialla. Ilman järjestystä rojukasat kasvavat ja sotkuinen ympäristö alkaa vaivata.

Hyvä järjestys auttaa myös pitämään lukua työvälineistä ja hankinnoista – ja rahaa säästyy. Kun tietää, mitä tilalla on, ei tule ostettua samoja pienkoneita tai työkaluja moneen kertaan.

Palkattu työvoima tai lomittaja on kätevä neuvoa hommiin, kun työkalut ja apuvälineet ovat tietyssä paikassa. Hyvä järjestys tarkoittaa myös sitä, että tilan töistä ja eri työvaiheista on kirjattu selvät ohjeet: vieraan henkilön on helppo tarkistaa ohjeista, kuinka tilalla toimitaan.

Mistä valtavan siivous- ja järjestelyurakan voisi oikein edes aloittaa?

Ajoitus on tärkeää. Kiireaikaan on aivan turha yrittää aloittaa suursiivousta, koska silloin työpäivät täyttyvät karjanhoidosta ja peltotöistä.

Ensin kannattaa ryhtyä viemään tavarat oikeille paikoille käytön jälkeen eikä enää kantaa rojua jo olemassa oleviin kasoihin. Rauhallisempana aikana voi ottaa päivätavoitteeksi tietyn nurkkauksen selvittämisen. Samalla kannattaa luvata itselleen, että pitää kyseisen nurkkauksen siistinä tästä eteenpäin.

Entä miten olisi pihatalkoot tai navetta kuntoon -talkoot lähiporukalle? Tarjolla olisi ruokaa ja yhdessä touhuamisen riemua. Porukassa tehden homma luistaa joutuisasti ja kättensä jäljen näkee nopeasti. Samalla tulee tehtyä inventaario tarpeellisista tavaroista.

Tarkoituksena ei ole vain kantaa työkaluja ja tarvikkeita paikasta toiseen, vaan todellakin järjestää tavarat ja välineet niin, että ne löytyvät myös seuraavalla kerralla. Samalla voi luopua turhasta roinasta: jos ei ole tarvinnut jotain vempainta vuosiin, siitä on aika luopua.

Vanha sanonta ”vie mennessäs, tuo tullessas” pätee tänäkin päivänä. Kannattaa välttää turhaa kulkemista edestakaisin ja paikat pysyvät siistinä.

Siivoamisesta kannattaa tehdä säännöllistä. Kalenteriin voi rustata merkinnän, että tiettynä päivänä viikossa tekee jonkin tietyn askareen – ja syntyy rutiini. Viikkolistaan merkitään yksi tehtävä päivää kohden, esimerkiksi ”maanantaina roskat, tiistaina ikkunoiden pesu, keskiviikkona toimiston siivous jne.”

Aloittaminen on isoin kynnys, mutta kun alkuun pääsee, homma alkaa luonnistua ja pian paikat alkavat olla järjestyksessä. Jos siivousurakka on valtava, voi tuntua siltä, että selvittäköön seuraava sukupolvi tämän sotkun – minä löydän kyllä omasta kaaoksestani kaiken tarpeellisen. Mutta onko varmaa, että seuraavaa sukupolvea kiinnostaa jäädä pitämään tilaa, jos asiat ovat rempallaan?

Riittävän siistiä vaikka presidentille

Pia ja Jari Leskinen pitävät tilansa järjestyksessä, koska se jouduttaa työntekoa.

Jari Leskinen oli isännöinyt kotitilaansa Joensuussa jo kymmenisen vuotta, kun Pia tuli maatilalle toiseksi yrittäjäksi.

Pia oli aiemmin työskennellyt lomittajana ja jo silloin hän oli ymmärtänyt, että paikat on todellakin hyvä pitää siistinä: Hän loukkaantui lomitettavalla tilalla, jossa ylimääräistä tavaraa oli lojunut navetalla ja käytävillä. Lehmä oli potkaissut Piaa, joka oli joutunut vielä kompuroimaan käytävällä lojuneisiin rojuihin siirtyessään turvaan lehmän
lähettyviltä.

Jari ja Pia Leskinen kävivät yhteisen taipaleensa alussa läpi aitat, varastot sekä vanhan navetan ja laittoivat paikat kuntoon. Jari säilyttää mielellään joitakin vanhoja tavaroita muistoksi seuraavalle sukupolvelle, mutta muuten lähtökohtana on, että jos vuoteen ei ole tarvittu jotain tavaraa, sitä ei tarvita jatkossakaan ja se joutaa roskiin.

Järjestys navetassa ja muuallakin jouduttaa Leskisten mukaan työntekoa, koska aika ei mene etsimiseen. ”Jos tavaroiden järjestely ei onnistu muuten, tehtävän voi jaksottaa niin, että tekee tänään 10 minuuttia, huomenna 10 minuuttia ja heittää rikkonaiset tavarat pois. Itseään pitää vaan ottaa niskasta kiinni ja tarttua toimeen”, Pia vinkkaa.

Hän on keksinyt itselleen motivoivan palkitsemiskäytännön. ”Kun tietää, että palkinto odottaa, ’ei niin mieluinen’ -hommakin tulee näppärästi tehtyä. Palkinnon voi jokainen valita itse”, Pia ehdottaa.

Jari huolehtii siitä, että työkoneet ovat pihamaalla siistissä järjestyksessä, kun niitä tarvitaan. Väliaikoina työkoneet eivät loju pihamaalla vaan ne säilytetään asianmukaisessa suojassa. ”Navetalla hyvä järjestys auttaa löytämään tarvittavan tavaran nopeasti, sillä elävien eläimien kanssa ei koskaan tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu”, Jari sanoo.

Pia on huomannut, että silmä rekisteröi tekstin ennen tavaraa. Siitä syystä hyllyllä oleviin muovilaatikoihin on kirjoitettu teippiin tussilla, mitä laatikko sisältää. ”Kaikki paikat ovat järjestyksessä vaikka presidentin vierailua varten”, Pia naurahtaa.

Vierailijoita tilalla käykin, sillä esimerkiksi koululaisryhmät ja eläkeläiset tutustuvat mielellään maatilan toimintaan. ”Samalla teemme PR:ää, kun voimme omalla esimerkillämme näyttää muillekin, kuinka tällä tilalla tuotetaan hyvää ja puhdasta maitoa Valiolle.”