Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Valion tuoteryhmistä, brändeistä ja T&K:sta vastaava Tuomas Salusjärvi katsoi Valion tulevaan sataan vuoteen. Kuva: Mari Kokko

Tiedeseminaari visioi tulevaisuutta 

Valio järjesti kansainvälisen tiedeseminaarin 30.1. Helsingissä. Seminaari juhlisti Valion satavuotista tutkimus- ja tuotekehityshistoriaa ja toimi lähtölaukauksena seuraavalle satavuotiskaudelle.

Samalla julkistettiin Valion ravitsemussitoumus, joka tähtää suomalaisten hyvinvoinnin parantamiseen suolan ja sokerin vähentämisen kautta. Vieraina oli niin asiakkaita, tutkimuskumppaneita, opiskelijoita kuin julkisen sektorin toimijoita. Seminaarin esiintyjät tarjoilivat noin 200 hengen yleisölle monipuolisen kurkistuksen elintarvike- ja ravitsemustutkimuksen nykyhetkeen sekä tulevaisuuteen.

Maidontuotannolla merkittävä rooli ruoan riittävyyden varmistajana

”Valio on tutkimus- ja kehitystoiminnallaan mukana ratkaisemassa globaaleja haasteita. Maailman peltoalasta noin puolet ei sovellu ihmiselle sopivien ruokakasvien viljelyyn. Nurmella ja märehtijöillä on merkittävä rooli siinä, että saamme muutettua auringon energian ihmiselle sopivaksi ruoaksi ja ruokittua maapallon kasvavan väestön. Sekä eläin- että kasviperäistä ravintoa tarvitaan vastuullisesti tuotettuina”, Valion tuoteryhmistä, brändeistä ja T&K:sta vastaava Tuomas Salusjärvi sanoo.

Monipuoliset puheenvuorot tieteestä ja tieteen tekemisestä

Maria Ritola kertoi seminaarissa tekoälyn mahdollisuuksista. Kuva: Mari Kokko

Tänään ja varsinkin tulevaisuudessa tutkijan apuna on tekoäly. Tekoälyä hyödyntävän Iris-startupin perustaja Maria Ritola uskoo, että tekoäly ei vie tutkijoilta töitä, vaan keventää heidän työtaakkaansa siellä, missä ihminen ei ole parhaimmillaan.

Tekniikan akatemian hallituksen puheenjohtaja Marja Makarow esitteli suomalaisen tutkimusjärjestelmän ja innovaatiopolitiikan uudistuksia. Suomi tavoittelee maailman johtavan innovaatioympäristön asemaa vuoteen 2030 mennessä. Makarow painotti tutkijoiden kansainvälisen liikkuvuuden merkitystä.

Bakteriologian professori Pentti Huovinen Turun yliopistosta tarjoili silmiä avaavan johdatuksen suolistobakteerien maailmaan. Niitä ei ole aivan vähän, sillä suolistossa olevien bakteerien määrä on suurempi kuin ihmisen solujen kokonaismäärä. Bakteerikannasta huolehtiminen tukee terveyttä ja hyvinvointia ja Huovinen suosittaakin noudattamaan ravitsemussuosituksia.

Ravitsemussitoumus pureutuu sokerin ja suolan vähentämiseen

Valion tutkimus- ja teknologiajohtaja Anu Kaukovirta-Norja julkisti seminaarissa ravitsemussitoumuksen, jolla se tähtää suomalaisten terveyden ja hyvinvoinnin parantamiseen. Kunnianhimoiset tavoitteet suolan ja sokerin vähentämiseksi ulottuvat vuoteen 2020 ja ovat osa Valion vastuullisuusohjelmaa sekä jo pidempään jatkunutta työtä kansanterveyden kohentamiseksi.

Ravitsemussitoumuksellaan Valio auttaa kuluttajia vähentämään sokerin ja suolan käyttöä sekä helpottaa vähempisuolaisten reseptivalintojen tekemistä. Valio tuplaa maustamattomien, sokeroimattomien sekä 20–50 % vähemmän sokeria sisältävien välipalatuotteiden yhteismäärän vuodesta 2015 vuoteen 2020 mennessä. Suolan vähentämiseen liittyvä tavoite on myydä seitsemän miljoonaa kiloa vähempisuolaisia Valio ValSa® tuotteita vuonna 2020. Valio merkitsee myös kaikkiin Valio Koekeittiön resepteihin suolan määrän vuoteen 2020 mennessä.

Teksti: Aino Laakso, viestintäpäällikkö, Valio Oy