Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Kuva: Valio Oy

Terveydenhuoltoa Nasevasti -kilpailu käynnissä

Valiolaiset maitotilayrittäjät on haastettu osallistumaan kilpailuun, jossa voi hyödyntää yrittäjäperheen jäsenten taiteellista lahjakkuutta. Kilpailutyössä kaikki taiteen keinot ovat sallittuja: voi laulaa, soittaa, räpätä, kirjoittaa runon, piirtää sarjakuvaa, maalata, tehdä videon – tyyli vapaa!

Kilpailutyössä tulee kertoa taiteen keinoin, miksi tilalla tehdään suunnitelmallista terveydenhuoltotyötä ja miksi tila on mukana kansallisessa terveydenhuollon rekisterissä Nasevassa.

Lisätietoa kilpailusta valiolaisten maitotilayrittäjien intranetistä Valmasta! Kilpailuun voit osallistua lokakuun loppuun.

Kilpailussa palkitaan Valio Terveys -raadin ja yleisön suosikit. Raati valitsee töistä parhaat yleisön äänestykseen, jolla voittajat ratkaistaan. Äänestykseen osallistuneiden kesken arvotaan myös yllätyspalkinto. Taidonnäytteitä ja äänestyslinkki julkaistaan Maito ja me ammattilaissivustolla marraskuun alussa.

Palkinnot on valittu tärkeiden terveydenhuollon teemojen ympäriltä: utare- ja sorkkasairauksien ennaltaehkäisyyn. Pääpalkintona on Lac® sorkkahoitoteline, jonka on lahjoittanut FinnLacto Oy. Muina palkintoina ovat tarvikepaketit sorkkahoitoon ja utareterveyden hallintaan sekä poikimahalvausten ehkäisyyn ja desinfiointiin, lahjoittajina Teollisuushankinta Oy ja Valion Startti- ja Correct-tuotteet.

Sarvesta härkää? Ei, vaan sorkasta lehmää ja tisseistä maitoa!

Sorkkaterveyden ja utareterveyden hallinta ovat tärkeitä lypsykarjatilan terveydenhuollon osa-alueita. Kun lehmän sorkat ja utareet säilyvät kunnossa, sillä on hyvät mahdollisuudet olla karjassa pitkäikäinen ja hyvin tuottava eläin.

Utaretulehdus ja jalkasairaudet ovat yleisimpiä ja kalleimpia lehmän sairauksista. Ne ovat tärkeitä myös eläinten hyvinvoinnin näkökulmasta, sillä ne aiheuttavat yleensä kipua. Usein näihin vaivoihin sairastunutta lehmää joudutaan lääkitsemään. Joskus lääkitykseksi riittää pelkkä kipulääke, joskus edellisen lisäksi tarvitaan antibiootteja, tai tukihoitoja kuten nesteytystä.

Utare- ja sorkkasairauksien ehkäisy onkin vastuullista #valiotyötä parhaimmillaan.

Se vaatii yrittäjältä hyvää ammattitaitoa ja sitkeää työtä. Jotta sairastavuus olisi vähäistä, tulee navetassa olla hyvät olosuhteet, ruokinnan tukea lehmän omaa vastustuskykyä ja hoitajan toteuttaa lypsy äärimmäisen hyvää tekniikkaa ja hygieniaa noudattaen.

Osa utare- ja sorkkasairauksia aiheuttavista bakteereista on niin hankalia, ettei hyvän työn tekeminen tilatasolla yksinään riitä, vaan tarvitaan yhteistyötä koko Suomen tasolla. Näin tarttuvat sorkka- ja utaresairauksien aiheuttajat eivät pääse leviämään tilalta toiselle.

Lue Valioryhmän johdon katsaus: Nasevasti uuteen Valiomaidon laatujärjestelmään

Läs ledningens översikt: Via Naseva med i nya kvalitetssystemet för Valiomjölk