Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Me maitotilayrittäjät icon

Me maitotilayrittäjät

Johanna ja Antti Heinonen elävät arkeaan lasten ehdoilla. Akselin (3) ja Eemilin (6) touhuista ei vauhtia puutu. Kuva: Markku Pulkkinen

Taskulaskin takaraivossa

Valioryhmässä on 6 889 maitotilayrittäjää. Heinoset ovat Osuuskunta Länsi-Maidon yrittäjiä. 

PERHE

Johanna (34) ja Antti (34) Heinonen ovat pyörittäneet yhdessä maitotilaa Hämeenlinnan Hauholla viime vuoden alusta. Antti toimi jo vuodesta 1998 alkaen tilan vastuullisena hoitajana kuolinpesän ja perikunnan nimiin. Perheeseen kuuluvat vilkkaat pellavapäät: 3-vuotias Akseli ja 6-vuotias Eemil. Lemmikkieläiminä pihalla vilistävät labradorinnoutaja Luna ja kaksi kissaa.

TILA JA VILJELY

Tilalla on peltoa 60 ja metsää 100 hehtaaria. Lisäksi rehua tuotetaan 25 hehtaarin sopimusaloilla. Puolet omista pelloista sijaitsee 37 kilometrin päässä Lammilla.

Pelloilla keskitytään tuottamaan hyvälaatuista säilörehua. Intensiivisesti viljellyt timotei-nurminatanurmet ovat kotinurkissa. Niiden sato säilötään laakasiiloihin. Rehunkorjuu on hoidettu 12 vuoden ajan kolmen maitotilan yhteistyönä.

”Meillä on todella hyvä porukka ja nopea korjuu vähentää sääriskiä”, Antti kiittelee. Lammin pelloilla viljellään apilapitoi

sia nurmia, jotka urakoitsija paketoi pyöröpaaleiksi. Kaikki kuivattu vilja ostetaan yhteistyötiloilta. Ostosopimukset tehdään jo keväällä ennen kylvöjä.

NAVETTA

Yhden robotin pihatto toisen robotin varauksella valmistui lokakuussa 2014. Parret ovat neljässä rivissä ja leveä, traktorilla läpi ajettava sisäruokintapöytä sijaitsee navetan toisella sivulla. Seinät ovat betonielementeistä ja niissä on isot ikkuna-aukot (2,2 x 4,2 m). Ilmanvaihto toimii automaattisesti ohjatuilla verhoilla. Lantarobotti pitää betoniritiläpalkit puhtaina. Navetan vieressä on pari hehtaaria laidunta lehmille.


ELÄIMET

Navetassa on 83 lehmäpaikkaa ja tällä hetkellä tuotannossa on 56 lehmää.

Hiehot kasvatetaan vanhassa navetassa. Sen lähellä on viisi hehtaaria laidunta, jolla laiduntavat siemennettävät hiehot. Lammilla, toisen tilakeskuksen yhteydessä, on hiehojen ”kesäsiirtola”, jossa laiduntavat tiineet ja alle siemennysikäiset.

Holstein-rotu on kummankin yrittäjän mieleen. Holsteinin osuus on nyt 70 prosenttia. Ayrshiren osuus vähenee edelleen. Johanna siementää itse karjan ja laatii myös jalostussuunnitelmat.

Navetanvaihdosta huolimatta 12 kuukauden keskituotos on pysynyt 10 700 kilossa. Rasvaa on ollut 4 ja valkuaista 3,4 prosenttia.

MOTTO: Itku ei auta, tehdä täytyy.

RUOKINTA

Ruokinta hoidetaan traktorivetoisella apevaunulla.

”Apevaunu on toimintavarmin ja riskittömin ruokintatapa”, Antti perustelee.

Appeen sekaan jauhettiin viime talvena ensimmäistä kertaa härkäpapua, joka toimii Antin mielestä hyvin valkuaisruokinnan monipuolistajana rypsin rinnalla. Ruokintasuunnitelmat tehdään hyvissä ajoin, jotta koko talven rehut voidaan hankkia syksyllä. Karjakompassilla seurataan, että ruokinnalle saadaan vastinetta. HYVINVOINTI ”Pidän laiduntamista ja talviulkoilua tärkeinä eläinten hyvinvoinnille. Ne olivat navetan rakentamisessakin lähtökohtina”, Johanna kertoo.

Parsissa lehmillä on vesipatjat. Niiden ansiosta yrittäjät arvelevat lehmiensä märehtimisaikojen olevan keskimääräistä pidemmät. Navetassa on neliöitä enemmän kuin säädökset määräävät ja vasikat saavat olla poikimakarsinassa emänsä kanssa jopa viisi päivää.


TALOUS

Antti seuraa mielellään maidontuotannon tunnuslukuja. Tärkein seurattava suure on maitotuotos vähennettynä rehukustannuksella. Kuukausittaista meijerimaidon määrää seurataan myös.

”Minulla on koko ajan taskulaskin ja Excel-taulukko takaraivossa”, Antti nauraa. ”Keskustelen mielelläni asiantuntijoiden kanssa. Ulkopuoliset palvelut maksavat itsensä takaisin, koska silloin välttyy omalta putkinäöltä.”

Tuotosseurantaa molemmat pitävät hyödyllisenä palveluna.


TYÖN ILO

Parhaan työn ilon puheliaat hämäläiset löytävät omien tavoitteiden saavuttamisesta olkoon se mieluinen lehmävasikka tai hyvälaatuinen rehusato. Kaikki tilan työt hoituvat sopuisasti kahdestaan, palkattuja työntekijöitä ei ole.

VAPAA-AIKA

Pariskunta kertoo karsineensa harrastukset minimiin, sillä uusi navetta ja ”pikkujätkät” vievät kaiken ajan. Antti kertoo nauttivansa lyhyistä metsäretkistä poikien kanssa. Johanna harrastaa raviurheilua ja omistaa muutamia hevosiakin.

”Elitloppet-raveihin on ehdottomasti päästävä joka vuosi”, hän hymyilee.

Teksti ja kuva: Markku Pulkkinen