Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Nasevasti icon

Nasevasti

Sähköiset terveystodistukset valmiina

Nasevan raportti karjan terveydentilasta on täydentynyt toiminnolla, jolla Nasevaan kirjautunut karjanomistaja voi laatia sähköisesti allekirjoittamansa todistuksen tilan terveystilanteesta. Todistuksella hän vakuuttaa, että terveystilanneraporttiin Nasevasta kootut tiedot pitävät edelleen paikkansa.

Raportille tulostuu pitopaikoittain viimeisimmän terveydenhuoltokäynnin päivämäärä, eläinlääkäri ja merkinnät osioista Tarttuvien tautien ennaltaehkäisy ja Tarttuvien tautien esiintyminen. Raportti kertoo myös, onko tilalle asetettu erityistilanne tarttuvan taudin vuoksi. Lisäksi listataan tarttuvatautitutkimusten määrä edeltävän 12 kuukauden ajalta ja tieto positiivisista tuloksista. Mikäli tila on liittynyt Mycoplasma bovis -vastustusohjelmaan, siitäkin löytyy tieto raportista. Eläinten ostot ja tuonnit kertovat osaltaan tilan toimintatavasta – vilkas eläinliikenne on varteenotettava riskitekijä.

Terveystilanneraportti toimii pohjana eläinkaupassa ja sen voi lähettää ostajaehdokkaalle jo kaupanteon alkuvaiheessa vaikkapa sähköpostin liitteenä. Raportti ei kuitenkaan yksin riitä turvalliseen kaupankäyntiin. Sitä täydentämään on laadittu niin ikään sähköisesti täytettävä eläinlääkärin todistus pitopaikan eläinten terveystilanteesta. Todistus on hyvin yksinkertainen ja sitä voidaan täydentää liitteellä. Lisäksi ostajan niin halutessa hänelle voidaan toimittaa eläinlääkärin todistus yksittäisen eläimen/eläinryhmän terveystilanteesta. Allekirjoitetut todistukset ovat voimassa kaksi kuukautta ja vain voimassa olevat todistukset voi ladata ja tulostaa.

Tuottajakoulutukseen ilmoittautuminen on alkanut

Turvallisemmasta nautaeläinliikenteestä ja uuden Nasevan käytöstä startataan 14 paikkakunnan koulutuskierros, joka alkaa Ilmajoelta 5.10.2016 ja päättyy 5.4.2017 Hyvinkäälle. Aikataulu ja paikkakunnat löytyvät Nasevan ja ETT:n nettisivuilta, jossa on myös linkki ilmoittautumislomakkeelle.

Vinkkejä hoitokirjauksiin

Tilat ovat tarttuneet mahdollisuuteen saada joitakin lääkkeitä tulevien tautitapausten varalle. Tämä näkyy myös hoitoilmoitusten toimitustavoissa, joista suuri osa tulee tätä nykyä tuottajan itsensä tallentamina. Ilmoituksen kirjaamista on kehitetty saadun palautteen pohjalta. Näppäilytyötä voi vähentää muutamalla kikalla, jotka on kuvattu Nasevan hoitojen ja lääkitysten tallennusohjeessa. Muutaman sivun kuvallinen tallennusohje löytyy Nasevan harmaasta alapalkista Ohjeet ja lomakkeet -sivulta.

Teksti: Paula Halkosaari, Nasevan rekisterivastaava, ETT ry