Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Riitan aamulypsy icon

Riitan aamulypsy

Rasvatonta maitojauhetta varastossa vielä pitkään

Kuivuus on vaivannut laajalti maataloustuotantoa Euroopassa, mutta myös Australiassa ja Yhdysvalloissa. Jopa niinkin sateiset maat kuin Irlanti, Iso-Britannia ja Belgia ovat kärsineet aivan poikkeavasta kuivuudesta.

EU:n virallisten tilastojen mukaan maidontuotanto kasvoi tammi-kesäkuussa 1,8 prosenttia ja 1,7 miljardia kiloa, melkein saman verran kuin Valio vastaanottaa maitoa vuodessa. Heinä-elokuun virallisia lukuja ei vielä ole tiedossa, mutta on melko selvää, että suunta on muuttunut ja maidontuotanto alittaa viime vuoden tason. Heikko rehutilanne laajoilla alueilla vaikuttaa todennäköisesti pidemmällä ajanjaksolla.

Vaikka maitoa tuli alkuvuodesta enemmän, vienti ei kuitenkaan kasvanut. Osoitetta lisämaidolle ei siis ole löydetty. Vienti jopa supistui 9 prosenttia EU:n tärkeimpään vientikohteeseen Yhdysvaltoihin.


Euroopan markkinatilanne näyttää jatkuvan kaksitahoisena.

Voista maksetaan edelleen historiallisesti korkeaa hintaa, ja hetkellisen hintojen laskun jälkeen voin hinta lähti uudelleen vahvistumaan heinäkuun lopussa.

Sen sijaan tuoreen rasvattoman maitojauheen hinta painui alle interventiohinnan viime syyskuussa ja on alimmillaan käynyt niinkin alhaalla kuin 1,33 eurossa.


Rasvattoman maitojauheen interventio-varastoon ehti kertyä 375 miljoona kiloa maitojauhetta pääasiassa kriisivuonna 2016. Kuluvan vuoden huhti-kesäkuun aikana siitä onnistuttiin myymään yli 100 miljoonaa kiloa 1,05-1,20 euron kilohintaan. Aikoinaan jauhe ostettiin varastoon interventiohinnalla eli 1,70 eurolla kilo. Siitä, mihin tämä ulos myyty jauhemäärä on päätynyt, ei ole tarkkaa kuvaa. Sitä on saatettu käyttää elintarvikkeiden valmistukseen, mutta todennäköisesti suurin osa siitä on mennyt vasikkarehujen raaka-aineeksi. Jo ajoissa päätettiin, että jauhetta ei vuonna 2018 osteta interventioon kiinteällä hinnalla, vaikka perusasetus olisi niin edellyttänyt. Sama poikkeus aiotaan toistaa ensi vuonnakin.


Maitomarkkinoita sekoittavat erilaiset tapahtumat maailmalla. Yhdysvaltojen teräs- ja alumiinitulleista liikkeelle lähteneet Meksikon ja Kiinan vastatullit ovat kohdistuneet myös maitotuotteisiin. Tosin NAFTAn eli Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen päivittämisessä on nyt päästy eteenpäin. Maitotuotteiden vienti Yhdysvalloista on kärsinyt, ja siellä onkin päätetty tukipaketista, joissa tuottajille maksetaan suoraa tukea noin 0,2 senttiä maitokilolle, markkinoilta ostetaan budjettivaroilla valmiita tuotteita ja vientipromootioon osoitetaan lisää rahaa. Toisaalta niinkin yllättävä maa kuin Intia aikoo maksaa vientitukea rasvattomalle maitojauheelle, ja suunnitelmissa on jopa 100 miljoonan jauhekilon vienti. Maaliskuussa 2019 toteutuvan Brexitin vaikutusta EU:n maitomarkkinoihin odotetaan kauhulla. Mitään sopimusta EU:n ja Britannian välillä ei vieläkään ole.


Selvää näkemystä maitomarkkinoiden kehityksestä ei ole. Voin hinnan olettaisi pitävän pintansa, mutta niin kauan, kun maitojauheen interventiovarastoa ei ole saatu puretuksi, tuoreen rasvattoman maitojauheen hinta ei pääse korjaantumaan.

Ainoa selvä asia on se, että laajoilla alueilla Euroopassa Suomi mukaan lukien, rehusta on pulaa ja sen hinta nousee.