Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Poissa silmistä – oikeassa paikassa

Maitotiloilla syntyy paljon erilaisia jätteitä, joille kaikille on olemassa oikea paikkansa. Tarkka jätesuunnitelma auttaa maitotilayrittäjää arjen sujuvuudessa.

Hietakorven 160 lypsävän ja 300 hehtaarin luomumaitotilalla Vimpelissä syntyy jos jonkinlaista jätettä – niin kuin maatiloilla ja kotitalouksissa yleensäkin. Yrittämisen ja arjen hyörinästä jää sekajätettä, muovijätettä, vaarallista jätettä, eloperäistä jätettä, jätepuuta ja vaikka mitä, josta pitää päästä fiksusti eroon.

Kaikelle jätteelle on olemassa asianmukaiset astiansa ja paikkansa, jonne ne kerätään tilalla ja josta ne toimitetaan eteenpäin jätehuoltoon. Sekajäte esimerkiksi menee sekajäteastiaan ja kierrätettäville jätteille on omat keräyspisteensä.

”Meillä on normaalit jätehuoltosopimukset sekajätteille, eli roska-auto hakee kotitalousjätteen ja muun sekajätteen tilalta sovitusti”, kertoo Hietakorven tilan isäntä Tuomo Latvala. ”Lisäksi kierrätämme paperit, lasit, metallit ja muut kierrätykseen kelpaavat kotitalouden ja maitotilan jätteet.”

 

Jätekäytännöt voivat vaihdella eri kuntien välillä, joten oman alueen jätehuollon kanssa on hyvä selvittää jätehuoltomääräykset ja käytännöt.

”Maatilojen jätehuolto kuuluu kunnallisille jäteyhtiöille, kuten kotitalouksienkin jätteet”, huomauttaa Heta Nurmi Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:stä. ”Maatiloilla syntyy asumisesta tavallista kotitalousjätettä, jolle tulee olla tyhjennyssopimus. Kierrätettävät jätteet, esimerkiksi lasi ja metalli olisi hyvä lajitella. Lisäksi varsinaisesta maataloudesta syntyy jätteitä, jotka ovat usein kotitalouteen verrattavaa jätettä”

Latvala kuskaa Hietakorven tilalta tarpeen mukaan vaaralliset jätteet, jotka eivät kuulu sekäjätteeseen, jäteasemalle 20 kilometrin päähän. Asema on auki kaksi kertaa viikossa kaksi tuntia kerrallaan, joten pientä suunnittelua jätehuolto vaatii.

”Itse vien sinne elektroniikkarojut, lamput, jäteöljyt, käytetyt öljynsuodattimet, kemikaalit, maalit, käytetyt loisteputket ja paristot”, Latvala luettelee. Kasvinsuojeluaineiden jäämiä ei luomutilalla tule, mutta nekin vietäisiin jäteasemalle.

Isomman määrän jätettä voi viedä jopa traktorin peräkärryllä. Oman alueen jätehuollosta kannattaa kuitenkin aina tarkistaa, milloin oman alueen jäteasema on auki ja mitä siellä otetaan vastaan.

”Välillä sattuu niin, että joku ilmestyy portille matkassaan lavallinen maalijätettä, eikä pienellä jäteasemalla ole tilaa. Kannattaa siis soittaa ja varmistaa”, Heta Nurmi neuvoo.

Jos sekajätettä syntyy jostain syystä erityisen paljon, maitotilayrittäjä voi vuokrata vaihtolavan yksityisiltä kuljetusyrittäjiltä, ja kuski huolehtii jätelavan jäteasemalle.

 

Metallijätettä voi viedä maksuttomasti jäteasemille. Maatilat voivat myös viedä sähkölaitteita maksutta, kuten kotitaloudetkin.

”Sekalaisista jätteistä menee maksua, joten maksuttomat metallit kannattaa tuoda eri kuormassa kuin sekajäte”, Nurmi vinkkaa.

Pullot ja purkit voi toimittaa maksutta kierrätyspisteille tai jäteasemalle.

Puhdasta ikkunalasia voi viedä jäteasemalle maksutta, mutta karkaistusta lasista, ikkunoista pokineen ja muusta sellaisesta sekalaisesta lasijätteestä menee sekajätteen hinta.

Eläinten lääkinnässä käytettävät neulat on kerättävä erikseen tiiviiseen ja kestävään astiaan, kuten korkilliseen muovikanisteriin tai kannelliseen lasipurkkiin. Maitotiloilta vanhentuneet lääkkeet voi viedä apteekkiin, kuten neulatkin asianmukaisesti pakattuina.

Kyllästettyä puuta ei saa polttaa tilalla tai nakata sekajätteen joukkoon, vaan palauttaa liikkeeseen tai lähimmälle jäteasemalle. Ajoneuvojen renkaat viedään niitä myyviin liikkeisiin, jäteasemille ja jätekeskuksiin.

 

Syntyvän jätteen määrää voi rajoittaa käyttämällä tiukkaa harkintaa, kun hankkii tavaraa. Kannattaa selvittää, voisiko esimerkiksi koneen tai laitteen hankkia yhdessä naapuriyrittäjän kanssa tai jopa vuokrata.

On hyvä selvittää, voiko tuotteen kierrättää tai korjata, ja onko se ylipäänsä laadukas ja kestävä. Takuu kertoo ainakin jotain tuotteen odotettavasta iästä: mitä pidemmälle takuu ulottuu, sitä parempi tuote todennäköisesti on.

Roskan määrää vähentää kertakäyttöisten tavaroiden välttäminen.

Vaarallisten jätteiden määrä pienenee käyttämällä ympäristölle vaarattomilla torjunta-aineilla.

”Lisäksi säännöllinen nurkkien siivoaminen on tärkeää. Maatiloilla on yleensä paljon tilaa, joten tavaraa voi kertyä isoja määriä yllättäenkin”, Heta Nurmi neuvoo.

 

Erityisen haastavia jätteitä ovat maatalousmuovit, joita voi ilman kunnon jätesuunnitelmaa kasautua nurkkiin valtaviksi kasoiksi. Fortum kuitenkin noutaa maatalousmuovit sopimuksesta, joten kannattaa hankkiutua niistä säännöllisesti eroon.

Latvala kerää paalimuovit ja muun muovijätteen merikonttiin, jossa ne pysyvät puhtaina. Keräilyauto käy kerran kahdessa kuukaudessa.

”Meillä on käytössä siilorehu ja paalirehua menee suhteellisen vähän, mutta kuitenkin muovia kertyy yllättävän paljon”, hän kertoo. ”Muovijätteestä pitäisi päästä jo eroon, eli pakkausmateriaali saisi olla kierrätettävää ainesta. Sellaisia kokeiluja on onneksi jo menossa.”

Muovin tai sekajätteen polttaminen tai maahan kaivaminen on ehdottomasti kiellettyä. ”Polttaa saa vain risuja, käsittelemätöntä puuta ja sytykkeenä paperia sekä pahvia”, Heta Nurmi kertaa.

Lue lisää maitojame.filtä

Artikkeli muovijätteen käsittelystä

Artikkeli vaarallisista jäteistä
 

JÄTTEESTÄ SÄHKÖÄ

Hukkakauraa pitää hävittää polttamalla säkissä ja rehujätteen voi käyttää pelloilla lannoitteena tai kompostoida.

Hietakorven tilalla on kuitenkin menty monta askelta pidemmälle puolen miljoonan euron investoinnilla: uudessa biokaasulaitoksessa mädätetään rehujätteen lisäksi tilan lietelanta ja kuivalanta. Tuloksena on biokaasua, josta saadaan sähköä ja lämpöä koko maitotilan toimintaan. ”Tavoitteemme on tulla omavaraiseksi sähköntuotannossa”, Latvala kertoo.

Tilan Metaenergia Kiintomädätys® -biokaasulaitos on Suomessa vielä erikoisuus, mutta ehkä jo lähitulevaisuutta. Hietakorven tila sai hankintaa 40 prosentin investointituen.

Myös Valioryhmässä luodaan parhaillaan lantaekosysteemiä eli verkostoa, jossa eri toimijat etsivät yhdessä paikallisia ja keskitettyjä ratkaisuja lannan käsittelyyn. Valion patentoiman lannan käsittelyprosessin avulla typpi ja fosfori voidaan erottaa lannasta lannoitejakeiksi, ja samalla saadaan biokaasua ja puhdasta vettä.


Teksti: Susanna Cygnel     Kuvitus: Johanna Siljola