Päivitä vasikkalan ilmanvaihto tuubilla

Miltä vasikkalassasi tuoksuu? Oma nenä kertoo, miten ilman laatu eroaa ulkoilmasta. Parhaassa tapauksessa eroa ei juuri huomaa, mutta jos kosteus tai tunkkainen haju pöllähtävät vastaan jo ovella, ei ilmanvaihto toimi kunnolla.

Hyvän kuvan vasikoiden hengittämän ilman laadusta saat istahtamalla muutamaksi minuutiksi karsinan perälle, missä vasikat makaavat: nukkuisitko sinäkin mielelläsi siellä? Ongelmia ilmanvaihdossa voi epäillä eritysesti, jos vasikat yskivät tai hengittävät raskaasti.

Vasikkatilat tulisi suunnitella ja rakentaa niin, että sairauksien riski on mahdollisimman pieni. Hengitystietulehduksia ja ripulia aiheuttavat mikrobit viihtyvät lämpimässä ja kosteassa ja leviävät myös hengitysilman välityksellä. Kun tavoitteena ovat korkeat päiväkasvut ja terveet, helppohoitoiset vasikat, ilmanvaihtoon satsaaminen on ensiarvoisen tärkeää.

Ylipainekanavailmanvaihto on erittäin suosittu Pohjois-Amerikassa, koska siellä on nähty, että hengitystiesairauksien määrä laskee, kun vasikkatiloihin asennetaan ”tuubi” täydentämään luonnollista ilmanvaihtoa. Raikas ilma on tärkeä myös hoitajan hyvinvoinnin kannalta.

Kylmässä kuivitus korostuu

Ylipainekanavailmanvaihto sopii paitsi uusiin nuorkarjatiloihin, myös erittäin hyvin tehostamaan vanhojen, usein matalien tilojen ilmanvaihtoa. Se huolehtii minimi-ilmanvaihdosta ympäri vuoden.

Tarkasti laskettua tuloilman määrää ei pidä lähteä säätämään, vaan puhaltimen on tarkoitus toimia samalla teholla ulkolämpötilasta huolimatta. Vain siten jokainen vasikka saa oman annoksen raikasta ilmaa.

Tämä tarkoittaa sitä, että talvella kovilla pakkasilla lämpötila vasikkatiloissa laskee nollan alapuolelle. Matalat lämpötilat voidaan kuitenkin huomioida lämmitettävillä vesikupeilla ja eristämällä mahdollinen juottoautomaatti.

Vasikka ei kylmää säikähdä, kunhan kuivitus ja juotto ovat kunnossa.

Erityisen tärkeää kylmässä on kuivituksen onnistuminen: vasikan alustan on kaikissa tilanteissa pysyttävä kuivana. Paras kuivike kylmässä on olki, jota on oltava niin paljon, että vasikka voi kaivautua siihen. Tarvittaessa pienimmillä vasikoilla voi käyttää vasikkatakkia.

Laadukasta juoma- ja karkearehua on oltava riittävästi tarjolla, sillä viileässä energiaa kuluu lämmöntuottoon. Vasikka ei kylmää säikähdä, kunhan kuivitus ja juotto ovat kunnossa.

Tarkka laskelma tuubi-ilmanvaihtoon

Ylipainekanavailmanvaihto täydentää luonnollista ilmanvaihtoa ja suuntaa raikkaan ilman vasikoiden lähiympäristöön ilman vedon tunnetta.

Ylipainekanavailmanvaihto ei onnistu ilman tarkkaa laskelmaa. Suunnitelmassa puhallin, kanava ja siinä olevien reikien koko ja suuntaus mitoitetaan tiloissa olevalle eläinmäärälle tarkasti siten, että ilma virtaa tehokkaasti koko tilaan, mutta niin, ettei vetoa synny.

Professori Ken Nordlund Yhdysvalloista tiimeineen on kehittänyt kanavailmanvaihdon mitoitukseen laskentaohjelman ja kaikki suunnittelua tekevät asiantuntijat ovat saaneet erityisen koulutuksen sen käyttöön. Suomessa suunnitelmia tekee 4dBarn Oy.

Käytännössä tuubi-ilmanvaihto on helppo ja edullinen investointi. Sopivia puhaltimia on yleisesti saatavilla, samoin kanavaksi meillä usein käytettyä PVC-putkea. Tarvikkeiden hankkiminen ja putken reikien poraaminen onnistuu helposti itsekin ylipainekanavailmanvaihtosuunnitelmassa olevien piirustusten ja tarvikelistan avulla. Kanavaa kohden kustannukset suunnitteluineen ovat tyypillisesti 1 000–1 500 euron luokkaa.

  • Virpi Kurkela - ELL, 4dBarn Oy

    Virpi Kurkela

    ELL
    4dBarn Oy


  • Marjo Posio - MMM, 4dBarn Oy

    Marjo Posio

    MMM
    4dBarn Oy