Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Ryhmäkuva Maatalousosuuskunta Sedlejovin navetan edessä.

Opintomatkalla Tshekissä

Bussilastillinen Osuuskunta Maitosuomen, Länsi-Maidon ja Tuottajain Maidon maitotilayrittäjiä suuntasi huhtikuussa Petri Uusitalon asiantuntevalla johdolla tutustumaan Tshekin maidontuotantoon ja maatalouteen. Ohjelma oli tiukka ja asiapitoinen, kuitenkin aikaa jäi myös keskinäiseen verkostoitumiseen ja kokemusten vaihtoon.

Matkaoppaana ja tulkkina toimi Jussi Ala-Marttunen, jonka paikallistuntemus, kielitaito ja maan historian tuntemus toi uusia näkökulmia ja syvyyttä vierailuun.

Ensimmäisenä vierailukohteena tutustuimme Prahassa tuottajatoriin. Tori oli melko perinteinen, mutta suomalaiseen toriin verrattuna siellä oli enemmän nimenomaan tuottajien omia myyntipisteitä. Valikoimasta löytyi tilajogurtteja, jäätelöä ja erilaisia perinteisiä tshekkiläisiä lihatuotteita. Torilta ajoimme kohti etelää, Velko Popoviceen Kozelin historialliseen panimoon, missä saimme hyvän opastetun kierroksen ja perehdyimme tshekkiläiseen olutkulttuuriin.

Terhi ja Markku Kitula pitävät parsinavettaa Töysässä. Tulevaisuus on auki eivätkä jatkosuunnitelmat ole vielä kiteytyneet. He käyvät satunnaisesti tämäntyyppisillä matkoilla, vierailuilla näkee aina uusia toimintamalleja, ja mukana on myös irtiotto arjesta.

Illalla ajoimme vielä lähelle Brnon kaupunkia, missä kävimme Frantisek Nemecin perhetilalla. Tilalla on 80 lehmää ja pääosa maidosta jalostetaan itse. Valikoimasta löytyi jogurtteja lasipurkissa, erilaisia probioottisia hapanmaitovalmisteita, juustoja ja erilaisia lihavalmisteita. Isäntä piti nimenomaan probioottisia tuotteita kärkituotteinaan, joilla tila erilaistuu muista vastaavista yrittäjistä. Toinen tilaa erilaistava tekijä on omien lehmien ruokinnassa säilörehun lisäksi käytettävät pellavansiemenet, joiden avulla pyritään lisäämään omega-rasvahappojen määrää maidossa.

Tilan tuotteet myydään pääosin nettimyyntinä. Tilalla on omia jakeluautoja, jotka ajavat noin 20 eri reittiä kaksi kertaa viikossa. Maidontuotannon lisäksi tilalla on 300 sikaa ja 12 000 broileria. Lehmien keskituotos ei ole erityisen korkea. Jos maitoa jää yli omasta tuotannosta, se myydään spottimyyntinä Italiaan, hinta on tällöin alle 20 senttiä/litra.

Euroopan suurin  maatalousnäyttely

Toisena päivänä kävimme Techagron maatalousnäyttelyssä Brnoossa, tai kauhavalaisittain ”pornoossa”. Näyttely on vuonna 2016 suurin Euroopassa järjestettävä maatalousnäyttely. Saimme erittäin hyvän vastaanoton näyttelyyn: pääsimme sisään VIP-vieraina ja messujen johtaja, näyttelyjohtaja sekä Tshekin tuottajaliiton toimitusjohtaja isännöivät ja kertoivat ajankohtaisia asioita näyttelystä ja Tshekin maataloudesta. Näyttely oli todella iso ja kattava sekä konekanta sellaista, mikä sopii hyvin Keski- ja Itä-Euroopan laajoille peltoalueille.

Vierailuilla meijerissä ja ministeriössä

Kolmantena päivänä matkustimme Polnaan, missä kävimme pienessä perheomisteisessa meijerissä, Moravia Lactossa. Matkan aikana Eastmanin Arja Seppälä kertoi nurmi- ja säilöntäasioista.

Moravia Lacton meijeri on erikoistunut valkoisiin juustoihin, joita myydään Tshekin lisäksi Balkanin alueella. Lisäksi heillä oli muita erikoisjuustoja. Juustoa valmistetaan 1,6 miljoonaa kiloa vuodessa. Maito tulee 13 tilalta, yhteensä 26 000 litraa päivässä. Meijeri maksoi maidosta 26,6 senttiä/litra. Edellisen maitokriisin aikana 2009 he luopuivat edamjuuston tuotannosta ja irtisanoivat noin puolet maidontuotantosopimuksistaan. Meijeri on vanha, mutta tiloissa oli kuitenkin eroteltu raakamaitoalueet pastoroidusta alueesta. Vieraiden kulku ei kuitenkaan noudattanut mitään logiikkaa. Kuljimme ns. ”väärään suuntaan” tiloissa, raakamaitoalueelta tuotteiden valmistukseen. Lisäksi meijerin johtaja oli kovasti hämmästynyt kun meillä oli suojavaatteet päällä.

Helena Kuuluvainen ja Ilkka Iltanen pitävät Halikossa kahden robotin tilaa. Tilalla on edelleen kehittämissuunnitelmia, he hakevat matkalta uusia ajatuksia tilan kehittämiseen. Heitä kiinnostaa miten jatkojalostus on tiloilla hoidettu. Lisäksi matkan ajankohta on hyvä, samanhenkinen porukka matkalla tuo viihtyvyyttä ja antoisia keskusteluita.

Meijeriltä ajoimme suurelle osuustoimintatilalle. Sanan ”osuustoiminta” kaiku on Tshekissä huono, koska osuustoimintatilat vastasivat Baltian maissa olleita kolhoositiloja, jonka vuoksi ei myöskään osuustoiminnallisella meijeritoiminnalla ole mitään asemaa Tsekeissä. Pinta-alaa osuustoimintatilalla oli yli 1 700 ha, lypsylehmiä on 460 ja lisäksi runsaasti lihakarjaa sekä emakoita. Osuuskunnassa on 180 jäsentä, 80 prosenttia tilan pelloista on osuuskunnan jäsenten omistamia ja loput osuuskunnan omistuksessa.

Viimeisenä päivänä kävimme Tshekin maatalousministeriössä. Osastopäällikkö Jiri Hojer kertoi yleispiirteitä maataloudesta ja meijerikentästä.

Tshekin meijerikenttä on hyvin hajanainen. Suurimmalla meijeriyritykselläkin on vain alle 14 prosentin markkinaosuus. Eurooppalaisista meijeristä saksalainen Muller on 11 prosentin markkinaosuudellaan suurin, lisäksi Lactalis omistaa kaksi yritystä. Tshekin maitomäärästä 22 prosenttia viedään raakamaitona Saksaan. Tilakoko on suuri, maan maitomäärä on 2,9 mrd litraa ja tuottajia on 1 800. Tilojen keskimaitomäärä on 1,6 miljoonaa litraa ja keskilehmäluku noin 200.