Miten vasikka vieroitetaan juotolta mahdollisimman stressittömästi?

Vasikan vieroitus juotolta on aina stressaava haaste. Voimme kuitenkin auttaa vasikkaa varmistamalla, että se on valmis vieroitukseen.

Stressaavan tilanteen aikana eläimen terveydelle ja hyvinvoinnille ratkaisevaa on se, miten eläin pystyy sopeutumaan haasteeseen ja kuinka paljon elimistön voimavaroja tähän sopeutumiseen vaaditaan. Mitä voimakkaampaa stressi on, mitä pidempään se kestää tai mitä useampi haastava asia tapahtuu yhtä aikaa, sitä enemmän elimistön voimavaroja kuluu ja sitä kauemmin niiden palautuminen vieroitusta edeltävälle tasolle vie. Siksi vasikan on oltava mahdollisimman valmis juotolta vieroitukseen. Sen täytyy olla tarpeeksi vanha ja sen pötsin pitää olla hyvin kehittynyt. Lisäksi vasikan täytyy osata juoda vettä ja syödä tarpeeksi karkea- ja väkirehua voidakseen täyttää ravinnontarpeensa vieroituksen jälkeen ilman janoa ja nälkää.

Tiedetään, että hyvälaatuiset ja maittavat rehut sekä pari- tai ryhmäkasvatus lisäävät vasikoiden syömistä ennen vieroitusta. On myös suositeltavaa tehdä vieroitus vähitellen vähentämällä maidon tai juomarehun määrää asteittain.

Vieroitukseen ei kannata yhdistää muita stressiä aiheuttavia asioita, kuten ryhmien sekoittamista, uutta ympäristöä tai nupoutusta. On aina parempi, mitä vähemmän muutoksia tulee kerralla. Eduksi siis on, jos kaveriporukka, ympäristö, kuivikkeet ja muu ruokinta pysyvät vieroituksen yhteydessä samoina. Silloin ikävä tulee vain tuttia sekä maitoa tai juomarehua.

Vasikoita kannattaa seurata vieroituksen jälkeen. Jos epäilee vieroituksessa ongelmia, on syytä keskustella asiasta oman terveydenhuoltoeläinlääkärin kanssa.

Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää

Eläinlääkäri vastaa
Apua! Miten toimia, jos lehmä loukkaantuu laitumella?
Eläinlääkäri vastaa
Ensiavun ABC - Apua! Miten toimia, kun pihatossa on vastassa loukkaantunut lehmä?
Eläinlääkäri vastaa
Miten toimin, jos tilalla todetaan Q-kuume?