Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Kysy asiantuntijalta icon

Kysy asiantuntijalta

Mitä hyötyä on navetan käytävien urituksesta?

Naudan normaali käyttäytyminen vaatii pitävää ja sopivaa kävelyalustaa. Luonnollinen maapohja olisi sorkalle paras, mutta tällaisen alustan hyödyntäminen on rajallista. Betonikäytävät ilman mattoja voivat olla joko liian karheita tai liukkaita. Liukkaat käytävät on käsiteltävä pitäviksi, jotta lehmät voivat käyttäytyä luonnollisesti.

Karjan havainnointi vaatii karjasilmää ja käytävien pitävyys kokeilua omalla saappaalla. Leveät urat käytävällä kertovat liukastumisista.

Lehmä liukastuu ihmistä helpommin, koska sorkan kosketuspinta alustaan on painoon verrattuna pieni.

Jos käytävä on liukas, eläimet varovat ja kävelystä puuttuu tyypillinen rentous. Aremmat eläimet arkailevat ruuhkaa ja syömään menoa yhtä aikaa muiden kanssa. Näin ne jäävät rehun tähteille tai vähemmälle rehulle, mikä näkyy lypsyssä.

Kirmaus, töniminen tai välienselvittely voi päättyä kaatumiseen. Jos sorkan alla ei ole hyvää pitoa, ylösnouseminen on hankalaa. Liukastumisen vuoksi kaatunutta ja vaurioitunutta eläintä joudutaan hoitamaan ja pahimmassa tapauksessa lopettamaan.

Rehua kurkottaessakin voi tipahtaa polvilleen ja saada jalkavaurion. Jos mahdollisesta etuesteestä ei pääse irrottautumaan pois eikä apua ole lähellä, lopputulos voi olla kohtalokas.

Kiimahavainnot ovat liukkailla käytävillä pitävää alustaa huonommin havaittavissa. Selkään hypyt ovat satunnaisia tai puuttuvat kokonaan. Jos navetassa on paikka, jossa sorkka pitää, kiimahypyt tehdään siellä. Myös hoitajien turvallinen ja huoleton kävely on mahdollista vain pitävillä käytävillä.

Tee uritus hyvien suositusten mukaan

Käytävien karhennus urittamalla on hyvä keino vähentää liukkautta. Sen voi tehdä itse tai ulkoistaa yrittäjälle. Myös ritilöille voi tehdä karhennuksen – ritilämallista riippuen ritilän tai käytävän suuntaisesti. Karhennus tulee tehdä hyväksi todettujen suositusten mukaan, hyvin karhea kuluttaa liikaa sorkkaa. Myös nuorkarjaosaston käytävät tulee tarvittaessa urittaa.

Karhennusyrittäjät ovat toteuttaneet muun muassa seuraavaa ohjetta: uran syvyys 2,5 mm, urien väli 10 mm ja uran leveys yläreunasta 5 mm, alaspäin kaventuen.

Apua liukkauteen antavat myös käytävämatot, jotka ovat muutenkin suositeltavia. Hiekotuksesta saa pika-apua, mutta käytävien puhdistus vie hiekan pois. Hiekoitus toimii poikkeustilanteissa muun muassa eläinten siirtojen yhteydessä varsinkin, jos eläimet siirretään erilaiselta alustalta.

Liukkaiden käytävien kulut ovat turhia – tehdään sorkalle pitävä alusta!