Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Marko Puhto (vas.) ja Pekka Petäjäsuvanto tarkastelevat 69 lehmäpaikan Maitopihaton suunnitelmaa. ”Yhden robotin navettakin voi olla kannattava, kun investointikustannukset pysyvät kurissa”, Puhto näkee. Kuva: Markku Pulkkinen

Maitopihatto-konseptilla rakentuu edullinen navetta

Osuuskunta Pohjolan Maito on kehittänyt pihattoratkaisuja, joissa parsipaikan hinta jää alle 10 000 euron.

Maitopihatto-konsepti sai alkunsa, kun Osuuskunta Pohjolan Maidossa huomattiin uusien navetoiden rakentamiskustannusten karkaavan käsistä. Rakennuksia räätälöitiin liikaa. Kustannusarvioiden ylityksiä oli vaikea paikata tuotantoa tehostamalla.

”Tilojen väliset erot rakentamiskustannuksissa ovat suuret. Pankkienkin halu rahoittaa uusia navetoita laimeni, koska kustannusarviot eivät pitäneet paikkaansa. Lihakarjapuolella konseptinavetoista oli hyviä kokemuksia”, toimitusjohtaja Marko Puhto kertoo Maitopihatto-projektin taustoista.

”Halusimme investointipuolelle pöhinää ja uusia keinoja tuotantokustannusten kurissa pitämiseksi. Mallipihatot ovat herättäneet runsaasti kiinnostusta ja niitä laitetaan varmasti ensi vuonna alulle”, Puhto uskoo.

Pohjolan Maito kilpailutti navettarakentamisen yhteistyökumppanit ja valitsi niistä hinta-laatusuhteeltaan parhaat. Suunnittelun tuloksena syntyi kolme erilaista pihattoa, jotka on tarkoitettu 69:lle, 122:lle ja 144 lehmälle.

”Kun käyttää Maitopihatto-konseptia, tietää rakentamisen kustannukset etukäteen eikä yllätyksiä tule. Tämä on hyvä asia sekä yrittäjille että rahoittajille”, tuotantoasiantuntija Pekka Petäjäsuvanto painottaa.

Pihatot on suunniteltu niin, että investointi on helppo perustella myös ely-keskukselle ja ympäristölupaviranomaiselle.

Maitopihatto nousee avaimet käteen -periaatteella, joten yrittäjät voivat keskittyä rakennusaikanakin tuotannon pyörittämiseen. Voimavaroja säästyy uuden navetan käyttöönottoon. Parhaimmillaan rakentaminen vie vain kaksi kuukautta.

69 lehmäpaikan Maitopihaton veroton hinta on 565 000 euroa, jonka päälle tulevat vielä lypsyrobotti, tilasäiliö, aggregaatti ja maansiirtotyöt. Maitopihatto-konseptissa nuori karja jää vanhoihin rakennuksiin.

”Yhden robotin navetan laitteineen saa alle 750 000 eurolla. 144 lehmäpaikan navetan hinnaksi tulee robotteineen ja maansiirtotöineen noin 1,3 miljoonaa euroa. Mallinavetta on hyvä mittakeppi kaikkeen rakentamiseen”, Petäjäsuvanto perustelee.

Maitopihatto-rakennuttamispalvelu on tällä hetkellä Osuuskunta Pohjolan Maidon omistajayrittäjien käytössä.


Maitopihatto R 1 (69 + 0)


Maitopihatto R 2 (122 + 0)


Maitopihatto R 2 (144 + 0)

*) Hinnat on ilmoitettu ilman lypsyrobottia, maansiirtotöitä, rehusiiloja ja arvonlisäveroa.

Teksti ja kuva: Markku Pulkkinen