Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Riitan aamulypsy icon

Riitan aamulypsy

Maitomarkkinat käyttäytyvät arvaamattomasti

Huono markkinatilanne on kestänyt tällä kertaa poikkeuksellisen pitkään. Samanaikainen Venäjän ja Kiinan tuonnin supistuminen EU:n maitokiintiöiden poistumisen kanssa on ollut tuhoisa yhdistelmä. Vihdoin kesän kääntyessä syksyyn ovat varsinkin voin ja rasvaisen maitojauheen hinnat jonkin verran vahvistuneet sekä maailmanmarkkinoilla että EU:ssa.

Mutta onko mikään markkinoilla perusteellisesti muuttunut? Ainakin Venäjän rajat ovat edelleen kiinni. Muutoinkin markkinatilanteessa tuntuu olevan tekijöitä, jotka vaikuttavat eri suuntiin.

EU:n maidontuotannon kasvu on hidastunut, mutta kumulatiivisesti se on edelleen 3,3 prosenttia suurempi kuin viime vuonna, jolloin tuotanto kasvoi 2,5 prosenttia ja 3,7 miljardia kiloa. Kasvu on viimeisinä kuukausina hieman hiipunut ja kesäkuussa tuotettiin vähemmän maitoa kuin edellisvuonna. Koko vuoden maidontuotanto jäänee kuitenkin 1–2 prosenttia plussalle. EU on pystynyt kasvattamaan kaikkien muiden maitovalmisteiden paitsi rasvattoman maitojauheen vientiä. Ylijäämää on viennin kasvusta huolimatta ollut ja sitä on varastoitu pääasiassa jauheen muodossa. EU:n interventiovarastoon on ostettu yhteensä 375 000 tonnia rasvatonta maitojauhetta, mitkä tulee myydä varastoista kun markkinatilanne paranee.

Yhdysvalloissa maidontuotanto kasvaa. Maitotuotteiden vienti laahaa jäljessä edellisvuodesta. Juuston ja voin varastot ovat historiallisen korkeat – juustovarastot eivät ole olleet näin suuret 30 vuoteen. Samaan aikaan tuonti on kasvanut voimakkaasti. Maatalousministeriö on päättänyt ostaa 5 000 tonnia juustoa jaettavaksi ruoka-apuna vähävaraisille. Ostettava määrä on vain prosentti varastoissa olevista juustoista. Juuston ja voin hinnat ovat olleet varastojen määrään nähden korkeat, mutta ovat nyt kääntyneet laskuun.

Kiinassa rasvaisen maitojauheen ja voin tuonti on kasvanut edellisvuoteen verrattuna, mutta ei ole lähelläkään huippuvuoden 2014 tasoa.

EU komission yritys paikata markkinatilannetta maidontuotannon väliaikaisella ja vapaaehtoisella rajoittamisella ei toiminut, mikä oli kyllä odotettavissa. Myöskään yhteisen maatalouspolitiikan normaalit keinot, kuten voin ja maitojauheen interventio-ostot ja yksityisen varastoinnin tuet, eivät riittäneet tasapainottamaan tilannetta. Niinpä päädyttiin kokeilemaan vapaaehtoista, mutta avustettua tuotannon rajoittamista. Komission osoittamalla 150 miljoonan määrärahalla on tarkoitus ostaa 1,07 miljardia kiloa maitoa pois markkinoilta. Osto-ohjelman teho riippuu siitä, käyttävätkö sitä vain ne tuottajat, jotka joka tapauksessa olisivat tuottaneet vähemmän maitoa.

Maitomarkkinatilannetta voi tulkita eri tavoin. Joka tapauksessa ostajat ovat hermostuneet ja voin sekä maitojauheen hinnat ovat vahvistuneet.

Onko kyse lyhyestä jaksosta, kun varastoissakin on tavaraa, vai ollaanko takaisin kasvavan kysynnän polulla?

Maitomarkkinat eivät ole vuosiin käyttäytyneet ennustettavasti ja hintojen vaihtelu on EU:ssa ollut viimeisen kymmenen vuoden ajan hyvin voimakasta. Sen vuoksi tämänhetkiseen teollisuustuotteiden hintakehitykseen tulee suhtautua varauksella.