Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Tavataan Valiolla icon

Tavataan Valiolla

Maitoko vaarallista ja vastuutonta ruokaa?

Ruoasta ja sen tuottamisesta käytävä keskustelu on hyvä asia. Olisi kuitenkin laajemmin ymmärrettävä, mikä rooli kotieläintuotannolla on Suomen ja koko maailman ruokajärjestelmässä. Koko maailman peltoalasta jopa kaksi kolmannesta on sellaista, minkä hyödyntäminen ruoantuotannossa ei olisi mahdollista ilman kotieläintuotantoa.

Viimeaikaisen ruoantuotannosta käydyn mediakeskustelun yksi selkeä ja vahvistuva trendi on maito- ja lihavastaisuus. On vanhastaan totuttua, että maidon ja lihan kulutusta vastustetaan tai puolletaan ravitsemuksellisin argumentein. Uutta käytävässä keskustelussa on se, että kotieläintuotteiden käyttö ravintona kyseenalaistetaan vahvasti ns. vastuullisen kuluttamisen nimissä. Keskiöön keskustelussa nousevat ympäristöasiat, erityisesti ilmastonmuutos, sekä tuotantoeläinten hyvinvointi.

Se, mitä kukin meistä syö tai minkälaista dieettiä noudattaa, on jokaisen henkilökohtainen päätös. Ruoasta ja sen tuottamisesta käytävä keskustelu on kuitenkin hyvä asia. Toisaalta, keskustelun taso nousisi oleellisesti, jos laajemmin ymmärrettäisiin, mikä rooli kotieläintuotannolla on Suomen ja koko maailman ruokajärjestelmässä.

Koko maailman peltoalasta jopa kaksi kolmannesta on sellaista, minkä hyödyntäminen ruoantuotannossa ei olisi mahdollista ilman kotieläintuotantoa. Monilla alueilla tämä tarkoittaa nimenomaan märehtijöiden avulla tapahtuvaa maidon- ja lihantuotantoa – eli nurmipellon jalostamista. Näin myös meillä Suomessa, pohjoisimmassa modernia maitotaloutta harjoittavassa maassa.

Kala, kasvikset ja juurekset ovat luonnollisesti aina kuuluneet suomalaiseen ruokapöytään ja varmasti niiden käyttöä on mahdollista lisätäkin osana terveellistä ja monipuolista ruokavaliota. Toisaalta puheet siitä, että kasvissyönti ja -ruoka pelastavat maailman muun muassa ilmastonmuutokselta, eivät perustu oikeaan ymmärrykseen ruoantuotannosta.

Keskustelu ei saisi olla ”joko tai”, sen pitäisi olla ”sekä että”.

Maitoelinkeinon sisällä pitää kuitenkin muistaa, että tuotteitamme ostavat kuluttajat haluavat yhä enemmän tietää, miten ruoka tuotetaan, mistä se tulee ja minkälaisia vaikutuksia tuotannolla on ympäristöön ja eläimiin. Tulevaisuuden menestyvä elintarvikeyritys ei voi unohtaa vastuullista toimintatapaa koko ketjussa. Palkka tästä tulee ajan myötä luottamuksena ja siinä, että kuluttajat haluavat maksaa tuotteistamme reilun hinnan.

Meillä Valioryhmässä on nyt niin kutsuttu tuhannen taalan paikka. Valion uudessa strategiassa on kaikkia liiketoiminta-alueita poikkileikkaavana tavoitteena vastuullisen tuotannon tavoitteiden päivitys. Työ on jo alkanut. Lisäksi olemme parhaillaan käynnistämässä laatu- ja tuotantotapauudistusta valiolaisilla maitotiloilla. Työkalut ovat olemassa ja alku on helppoa. Meillä on lukuisa joukko asioita, joissa olemme parhaita maailmassa ja kyse on vain siitä, että osaamme kertoa niistä oikealla ja luotettavalla tavalla kuluttajille ja asiakkaillemme.

Meidän ei kuitenkaan pidä ajatella, että kaikki olisi valmista. Uskon, että oikeita asioita oikein tekemällä Valioryhmän maitoketjusta on tehtävissä maailman vastuullisin. Nyt käytävässä keskustelussa on uskallettava olla rohkea ja tavoitteet on laitettava korkealle. Tämä on osa liiketoimintaa ja siinä käytävää kilpailua.

Näin Joulun alla on hyvä muistaa, että meillä Suomessa on varaa käydä keskustelua ruoantuotannosta. Kaikkialla maailmassa näin ei valitettavasti ole.