Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Tavataan Valiolla icon

Tavataan Valiolla

Maidolle uusia markkinoita

Maitosektoria jo pari vuotta ravistellut maailmanlaajuinen kriisi on syksyn mittaan osoittanut pieniä helpottumisen merkkejä. Teollisuustuotteiden huutokauppahinnoissa on nähty ilahduttavaa nousua niin maitojauheiden, voin kuin juustojenkin kohdalla.

Voissa on nähty nopea teollisuushintojen nousu jopa parin vuoden takaiselle tasolle, mikä johtuu erityisesti lähestyvän joulun ajan hyvästä kysynnästä ja samanaikaisesta maidontuotannon hiipumisesta aikana, jolloin kausituotanto on muutenkin alimmillaan.

Pysyvämmän hinnannousun suhteen asiantuntijat ovat vielä varovaisia. Euroopan unioni on pyrkinyt pehmentämään parin kuluneen vuoden ajan ylituotantoa keräämällä rasvatonta maitojauhetta interventioon, ja nyt interventiovarastot ovat ennätystasolla. Odotettavissa on, että varastojen purku kestää jopa useita vuosia. Lokakuun raportissaan Euroopan komissio arvioi, että vielä ensi vuonna varastojen purkamiselle ei löydy juuri tilaa markkinalta. Myöskään maitomarkkinoiden kysynnässä ei odoteta tapahtuvan merkittävää piristymistä.

Suurimman ostajamaan Kiinan tuonnit ovat lähteneet nousuun, mutta Venäjän osalta tuontikiellolle ei ole vielä näkyvissä loppua. Maitomarkkinoita rasittaa myös alhainen öljyn hinta. Maailmanmarkkinoilla liikkuvasta maidosta suuren osan ostavat öljynviejämaat, joiden ostovoimaa matala öljynhinta heikentää.

Suomessa päivittäistavarakaupan kehitys on valitettavasti ollut pitkään vaisua. Vuoden 2013 jälkeen myynnin arvo on polkenut paikallaan. Myynnin kehityksessä vain Kreikka on ollut Suomen takana, joskin tänä vuonna päivittäistavaroiden myynti Suomessa on kasvanut reilun prosentin vauhtia. PTT:n ennusteen mukaan Suomessa ruoan hinta on pitkän laskun jälkeen kääntymässä nousuun. Maitomarkkinoiden osalta koventunut kilpailu ja runsas tuontitarjonta ovat painaneet hintoja vielä alemmas kun PTT alkuvuonna ennusti.

Venäjän tuontikiellon jatkuessa Valioryhmän maidolle pyritään avaamaan uusia, paremmin tuottavia kuluttajamarkkinoita. Lastenruoat eivät ole Venäjän pakotteiden piirissä ja kuukausi sitten aloitimmekin uudelleen lastenruokien viennin Venäjälle 15 vuoden tauon jälkeen. Kiinan markkinoilla Valio on ollut pitkään lastenruokateollisuuden raaka-aineiden toimittajana, mutta nyt Kiinaan suunnataan myös omilla kuluttajatuotteilla, aluksi laktoosittomilla maitojauheilla.

Kilpailu kansainvälisillä markkinoilla on äärettömän kovaa, helppoja tuottoja ei ole mistään saatavissa. Yrityksen täytyy pystyä erottautumaan joukosta saadakseen tuotteensa edes kaupan hyllylle.

Valion osalta erottautuminen perustuu laatuun ja innovatiivisuuteen.

Meillä maidon laatu on parasta maailmassa useilla mittareilla mitattuna. Puhdas ympäristö, terveet eläimet ja ammattitaitoiset maitotilayrittäjät antavat hyvät edellytykset tuottaa laadukkaita tuotteita laadukkaasta raaka-aineesta.

Lokakuussa Pariisissa järjestetyssä SIAL-näyttelyssä Valion tuotteet osallistuivat innovaatiokilpailuun yli 2 200 muun tuotteen rinnalla. Valio sai loppukilpailuun peräti viisi tuotetta, mikä oli huikea saavutus, kun loppukilpailuun päässeistä tuotteista vain 25 oli maitotuotteita. Uskon tällaisella näkyvyydellä olevan suurta merkitystä tavoiteltaessa kansainvälistä menestystä.