Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Tavataan Valiolla icon

Tavataan Valiolla

Maailmanluokan laatua ja osaamista

Huhtikuun loppupuolella Valion hallituksella oli kunnia osallistua joka keväiseen Walter Ehrströmin -säätiön kultamitalien jakotilaisuuteen. Mitalinsaajien ennätyksellisen suuri määrä oli edellyttänyt järjestäjiltä uuden, entisiä juhlatiloja suuremman salin etsintää. Helsingin yliopiston päärakennuksen juhlasalin puitteet ja tilat vastasivat mainiosti arvokkaan juhlan vaatimuksiin.

Valtaosa palkituista maitotilayrittäjistä edusti valiolaisia osuuskuntia. Ja mikä hienointa, erityisen arvon ja huomion saivat oman osuuskuntani Länsi-Maidon kaksi tilaa, jotka vastaanottivat harvinaiset kunnianosoitukset 50 vuotta jatkuneesta yhtäjaksoisesta parhaan laatuluokan maidon tuottamisesta. Toki 25 vuottakin laatutyössä päivästä toiseen onnistuen on loistava saavutus. Se, että yhä useampi tila vuosittain tämän palkinnon kriteerit täyttää, on hyvä mittari ja osoitus siitä, että suomalaisen maidon korkea laatu on vakaalla pohjalla.

Maailman parhaimpiin kuuluva maitoraaka-aine on tietenkin myös tärkein lenkki valiolaisessa tuotantoketjussa. Paras maito ansaitsee maailman innovatiivisimman meijerin jalostajakseen. Valion maine tuotekehityksen ja tuotteistuksen osaajana ja yhdistäjänä on kiirinyt laajalti. Valion tutkimus- ja tuotekehitysyksikkö on kerta toisensa jälkeen näyttänyt miten maidosta aina löytyy uusia mahdollisuuksia.

Viime vuoden tärkeimpiä lanseerauksia oli sokeritalkoot. Kansanterveydellisesti tärkeä teema jatkuu myös tänä vuonna. Luonnollinen hyvä maku ilman lisättyä sokeria ei ole helppo toteuttaa.

Tänä keväänä julkistettu innovaatio on – jos mahdollista – vielä haastavampi ja kansainvälisestikin jo huomiota ja kiinnostusta saanut Valio ValSa® maitosuola.

Liika natriumsuolan syönti on terveysongelma kaikkialla. Valio ValSa® maitosuolan ensimmäiset sovellukset, Valio Polar® 15 % vähemmän suolaa juusto, Valio Oivariini® vähemmän suolaa levite ja Oululainen Reilu futissämpylät, jotka tulevat markkinoille toukokuussa, ovat vasta alkusoittoa. Tätä innovaatiota myydään jatkossa varmasti erilaisina tuotteina ja patentteina ympäri maailmaa.

Maitotilayrittäjät kaikkialla ovat tänään suurissa taloudellisissa vaikeuksissa. Samaan aikaan osuneet suurvaltapoliittiset pakotteet ja vastapakotteet, EUn järjettömäksi tiedetyn maitokiintiöiden loppumisen seuraukset ja talouden yleinen alavire pitävät kaikkien maidosta tehtyjen bulkki- ja teollisuustuotteiden hintoja matalina vielä pitkään.

Suomen maitomarkkinat ja Valion mahdollisuus kilpailla kotimaassa kulutusmaidolla romutettiin viranomaismääräyksillä jo ennen edellä kuvattuja tapahtumia maailmalla. Korkein hallinto-oikeus antaa päätöksensä Valion valitukseen aikanaan. On päätös sitten mikä tahansa, ei se kaupan maitohyllyn isoa kuvaa suuresti muuta.

Trendi kaupassa on nyt halpa hinta ja kuluttaja on opetettu tarttumaan private label -maitopurkkiin. Perusmaitobisneksessä on lähitulevaisuudessa vaikea nähdä voittajia. Maitotuotto on löydettävä muualta. Valion strategian pääviesti on yhä: Teemme parasta!

Valio tuo jatkossakin markkinoille tuotteita, joihin kuluttajat haluavat tarttua yhä uudelleen. Niissä pitää olla makua, käyttömukavuutta, puhtautta ja terveellisyyttä. Tuotteita, joita on pakko löytyä kaupan hyllystä. Tätä strategiaa vaalitaan kotimarkkinalla ja yhä painokkaammin vientimarkkinoinnissa – sekä tuotteissa että patenteissa.

Me valiolaiset maitotilayrittäjät voimme olla luottavaisia ja ylpeitä omistamastamme yrityksestä. Valiolla on vahva omistuspohja meissä tuottajissa osuuskuntiemme kautta. Talous on pidetty vakaana vaikeanakin aikana. Tarmokas ja sitoutunut johto ja henkilöstö tietävät mitä heiltä odotetaan: vahvaa osaamista ja kykyä tuottaa uutta.

Ajat ovat haastavat, mutta tällä joukkueella pärjäämme jatkossakin.

Suotuisaa kasvukautta toivottaen!