Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Riitan aamulypsy icon

Riitan aamulypsy

Maailman maitomarkkinoiden armoilla


Valiolaiset tuottajat ovat hyötyneet omistamansa yrityksen pitkäaikaisesta tutkimuksesta ja tuotekehityksestä, sillä lisäarvomarkkinoilta on saatu tasaisempaa maitotuottoa kuin teollisuudelle myytävästä voista ja maitojauheesta. Maitotuotto on viimeisten vuosien aikana ollut 8–11 senttiä parempi kuin Euroopassa keskimäärin. Vuoden 2009 maitokriisi kosketti myös valiolaisia tuottajia, mutta vuoden 2012 eurooppalaisen keskihinnan lasku jäi täällä toteutumatta, sillä toisin kuin muualla Euroopassa maidon hinta nousi Suomessa edelleen.

Venäjän pakotteet ja vastapakotteet muuttivat tilanteen. Yhdessä hetkessä Valion kuluttajatuotteiden myynti Venäjälle vaihtui maitojauheen ja voin myynniksi maailmalle. Lisäksi maailmanmarkkinahinnat olivat lähteneet laskuun jo vuoden 2014 alussa. Venäjän vastapakotteet, ennätyksellistä vauhtia kasvanut maidontuotanto kaikissa merkittävissä vientimaissa sekä Kiinan hiipunut kysyntä nopeuttivat hintojen laskua edelleen.
Maidontuotannon kasvuun vaikuttivat sekä otollinen sää eri puolilla maailmaa että korkea maidon hinta. Jos maitovalmisteiden kysyntä olisi jatkanut kasvuaan, ongelmaa ei ehkä olisi ollut, mutta tuonnin muutokset kahdessa merkittävimmässä tuontimaassa johtivat hintojen heikkenemiseen.

Muuttuneesta tilanteesta huolimatta Suomessa maksetaan edelleen parempaa maidonhintaa kuin tärkeimmissä eurooppalaisissa kilpailijamaissa.

Hollannissa, Saksassa, Tanskassa ja Ruotsissa maidon hinta on tällä hetkellä noin 30 senttiä tai alle litralta ja monissa maissa puhutaan jopa alle 25 sentin hinnoista.

Huonojen uutisten jatkoksi on todettava vielä yksi. EU:n maitokiintiöt loppuvat maaliskuun lopussa. Huhtikuun maidontuotantomääriä ei tiedä kukaan. Useissa jäsenmaissa kiintiöiden poistumiseen on jo varauduttu ja viime vuonna tuotanto kasvoi EU:ssa ennätyksellisen nopeaa tahtia. Todennäköisesti maidontuotannon kasvu ei EU:ssa jatku yhtä voimakkaana joitakin voimakkaasti kehittyviä alueita lukuun ottamatta.

Onneksi näkyvissä on heikkoja positiivisia signaaleja. Uuden-Seelannin kuivuudesta ja kastelurajoituksista johtuva maidontuotannon supistuminen tuo helpotusta markkinatilanteeseen ja uusiseelantilainen Fonterra tarjoaa vähemmän maitojauheita maailmanmarkkinoille. Tilanne näkyy kahden viikon välein pidettävässä huutokaupassa, missä maitojauheiden ja voin hinnat ovat lähteneet varovaiseen nousuun. Myös Kiinan odotetaan palaavan markkinoille ennen pitkää. Ensimmäisiä merkkejä siitä on saatu jo joulukuussa. Sen sijaan Venäjän pakotteiden purusta ei uskalla sanoa mitään varmaa. Niiden pitäisi loppua elokuun alussa, mutta EU on jo pidentänyt omia pakotteitaan vuoden loppuun eikä rauhanneuvotteluissa näy etenemistä. Tuoreina uutisina saapui tieto, että Valio on vihdoinkin saamassa laktoosittomia tuotteitaan venäläisiin kauppoihin.

Tällä hetkellä Valion osaamista kaupallistetaan uusille markkinoille. Niille pääseminen on tietenkin tuottajan näkökulmasta tuskallisen hidasta. Se on kuitenkin ainoa tie. Maidontuotanto jatkaa muualla kasvuaan, emmekä me pysty kilpailemaan hinnalla alhaisten tuotantokustannusten maiden kanssa. Valion ja sen omistajien menestys on perustunut tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä todellisten uutuuksien tuomiseen markkinoille. Nykyinen markkinatilanne vahvistaa jälleen kerran tämän strategian oikeaksi.