Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Luottamustehtävissä sitkeys kasvaa

Valion hallintoneuvosto sai kevään korvalla uuden puheenjohtajan Lapualta. Esa Kotalan tavaramerkki on juureva eteläpohjalainen murre, ja hän pitää tehtävän rikkautena sitä, että hallintoneuvostossa ovat edustettuina maan eri alueet.

Kuva Valio Oy

Esa Kotala on 53-vuotias ja koulutukseltaan agrologi. Hän on isännöinyt vuodesta 1991 kotitilaansa Lapuan Hirvikylällä ja vaimonsa Tuijan kotitilaa Kauhavalla. Tämän vuoden helmikuussa muodostetun maatalousyhtymän kolmas osakas on poika Juho.

Karja on vajaan kolmen vuosikymmenen aikana kasvanut kahdeksasta lähes 50 lehmään. Viimeisin rakennusinvestointi valmistui 11 vuotta sitten.

”Seuraavat investointipäätökset tehdään yhdessä jatkajan kanssa”, Kotala sanoo. Aktiivisia työvuosia on kuitenkin vielä edessä. Tilan työt tehdään pääasiassa omin voimin. Urakointipalvelujen käyttö keventää kuorman sopivaksi.

Maitotilan isännyys ei kuitenkaan ollut Kotalalle ainoa vaihtoehto.

Nuoren miehen ajatuksissa historian opiskelu ja opettajan ura kilpailivat vahvasti sen kanssa, eikä polte historiaan hellittänyt tilakauppojen jälkeenkään. Nyt Kotala opiskelee taloushistoriaa Jyväskylän yliopistossa ja sai keväällä valmiiksi gradunsa. Se käsittelee meijerifuusioita.

Kirjoittajalla on aiheestaan harvinaisen omakohtaistakin kokemusta. 20 vuotta sitten hän tuli valituksi Osuuskunta Maitojalosteen edustajistoon ja myöhemmin hallitukseen. Maitojalosteen ja Keski-Suomen Maitokunnan fuusioituessa vuonna 2007 syntyi Osuuskunta Maitosuomi. Kotala toimii sen hallituksessa ja nyt hallituksen puheenjohtajana seitsemättä vuotta.

Tietoista pyrkyä tehtäviin ei ollut, vaan Kotala kuvaa hallintohenkilöuransa alkua pikemminkin ajautumiseksi.

”Joku sattui kysymään ja tuli luvattua. Sattui vissiin huono päivä”, hän hymyilee.

Ratkaisut löydetään yhteistyöllä

Vastuutehtävät maitoväen omistamissa yrityksissä ovat muuttaneet miestä ja kehittäneet erityisesti pitkäjänteisyyttä.

”Aika monta asiaa on valmiiksi mietitty, ja sitten päätökset eivät niin yksinkertaisia olekaan kuin itse luuli. Yhteisten asioiden hoitaminen on pitkien neuvottelujen ja sovittelujen takana.”

Alueellinen erilaisuus on hänestä suuri rikkaus.

Pohjois-Hämeestä ja Etelä-Savosta Pohjanmaan rannikolle ulottuvalla Osuuskunta Maitosuomen alueella puhutaan montaa murretta ja kahta äidinkieltä. Valion hallinnossa on edustettuna vieläkin laajemmin koko maa.

Läpinäkyvyys on nykyaikaa

Vastuullisuus on teema, jota Kotala haluaa pitää esillä. Hän kertoo saaneensa kahdenlaista palautetta Valion vastuullisuusohjelmasta, joka astui voimaan tämän vuoden alussa.

”Jotkut ovat arvostelleet päätöstä ja sanoneet, että eivät halua minkään muuttuvan. Enemmän on kuitenkin ollut niitä, joiden mielestä voisi ottaa suurempiakin askelia eteenpäin. Kyllä alkutuotannossa nykyään ymmärretään, että tuotannon läpinäkyvyys on nykyaikaa ja tuotteiden pitää olla tuotettu sillä tavalla kuin kuluttajat haluavat.”

Puheluja maidon hinnasta puheenjohtaja kertoo saaneensa ”kohtalaisen runsaasti” kahden ensimmäisen viikkonsa aikana uudessa tehtävässä.

”Kyllä hinnan pudotus on ollut akuutisti esillä. Siinä on monen kuukauden tienesteistä kysymys. Mutta ei kukaan oo suutuksissa luuria korvahan lyöny, kun ollaan keskusteltu”, hän kuvaa rauhallisesti.

”Vaikeaa on nyt erityisesti niillä, jotka ovat vasta investoineet, tai jos tuotannossa sattuu yllättävä epäonni. Mutta tähän johtaneet faktat ovat kaikilla tiedossa: maailman tapahtumat, erityisesti Venäjän kriisi ja maitojauheen huono hinta, sekä kova kilpailu kotimaassa.”

Omalla tilallaan Kotala yrittää saada kustannuksia viritettyä uudelle, alemmalle tasolle.

Muitakin hän neuvoo laskemaan omien koneiden kustannukset ja miettimään mahdollisuudet urakoitsijan käyttöön. Investoivia hän kehottaa miettimään tarkkaan askeleensa ja käyttämään ulkopuolista asiantuntemusta.

”Pankin kanssa on oltava yhteistyössä ja kerrottava avoimesti oman tilan tulokset ja näkymät. Ei ole pankin intressi ajaa toimivia tiloja alaha, vaan yhdessä löytää keinot selviytyä vaikeuksista.”

Mäkiosuuksia ja tasamaata

Esa Kotala käy hallintoneuvoston ruoriin rauhallisin mielin: vaikka tiellä on kuoppia, Valio on hyvin hoidettu talo, jolla on hyvät näkymät.

”Matkan varrella on ollut monenlaisia ylä- ja alamäkiä yrityksen perustamisesta lähtien. Kokonaisuutena Valio pystyy pitämään Suomen maidontuotannon elinkelpoisena.”

Viiden vuoden päähän ei kukaan vielä näe, mutta Kotala arvelee Valion toimivan silloin suunnilleen samanlaisena kuin nytkin.

”Ei yritys mahdottomasti siinä ajassa muutu. Maitotilayrittäjien lukumäärä toki pienenee, mutta maitomäärä tuskin kovin olennaisesti. Täytyy toivoa, että Venäjä on silloin auki, mutta jos ei ole, laadukkaille tuotteille on löydetty parempihintaisia markkinoita muualta. Potentiaalia löytyy.”


Esa Kotala

 

Teksti: Raila Aaltonen