Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Nikkasen tilalla Somerolla järjestettiin Laitumellelasku-tapahtuma 12. toukokuuta. © Esa Manninen

Lehmät kirmasivat tänä keväänä kesälaitumille ennätyssuurien yleisöjen saattelemina

Valion ja Valioryhmän osuuskuntien järjestämät perinteiset lehmien Laitumellelasku-tapahtumat keräsivät tänä vuonna ennätyksellisen määrän kiinnostuneita vierailijoita. Järjestimme yhteistyössä 6 yleisölle avointa Laitumellelasku-tapahtumaa eri puolilla Suomea.

Nikkasen tilan maitolaituri-tervehdys Laitumellelasku-tapahtumaan saapuville vierailijoille. © Petri Uusitalo

Olemme iloisia, että tapahtumat houkuttelivat paljon yleisöä jakamaan keväistä laitumellelaskun riemua. Myös sää suosi tapahtumia, mikä vaikutti positiivisesti kävijämääriin.

Laitumellelasku-tapahtumien tarkkoja kävijämääriä on vaikea laskea, mutta jos arviot pitävät paikkansa, tänä vuonna tavoitettiin ennätysmäärä yleisöä - yli 12 000 katsojaa ympäri Suomen. Helsingin yliopiston koetilalla Viikissä tehtiin uusi ennätys, noin 9 000 katsojaa. Ensimmäiset innokkaat tulivat jo pari tuntia ennen tapahtumaa varaamaan eturivin paikkoja ja Janne Kataja villitsi yleisöä kannustamaan lehmiä ennen H-hetkeä ja sai tuhatpäisen joukon mukaansa.

Hienoa on, että 6 valiolaista maitotilaa kutsuivat suomalaiset mukaan Laitumellelasku-tapahtumiin viettämään iloisen riemukasta kevätpäivää. Erityiskiitos tiloille!

Tapahtumat tarjoavat vertaansa vailla olevan mahdollisuuden tutustua maitotilojen elämään, suomalaisen maidon alkuperään ja lehmiin. Vierailijat olivat hyvällä tuulella ja tuotannosta kyseltiin paljon. Tilaisuuksien juonnoissa jaettiin perustietoa lehmistä, maidontuotannosta ja maidon laadusta, Valiosta sekä Valion vastuullisuudesta. Entistä tiedostavammat kuluttajat pitävät lehmien laidunnusta entistä tärkeämpänä – tilavierailut ovat ainutlaatuisia ikkunoita maidontuotannon arkeen.

Laitumellelasku-tapahtumissa harjoiteltiin myös lypsyä. © Petri Uusitalo

Myös media kiinnostui Laitumellelasku-tapahtumista. Tavoitimme sekä paikallista että valtakunnallista mediaa. Tunnelma oli parhaimmillaan paikan päällä, mutta tapahtumista sai lukea ja katsoa myös suorana tv-lähetyksenä YLE:n ykköseltä, jossa Aamu-tv nimettiin päivän kunniaksi Ammu-tv:ksi.


Laitumellelasku-tunnelmista voit vielä nauttia

Youtube-videolla TÄSTÄ LINKISTÄKiitokset Viikin opetus- ja tutkimustilalle, Ilomäen tilalle Kaipolaan, Nikkasen tilalle Somerolle, Metsämäen tilalle Otavaan, Riikolan tilalle Kulhoon ja Oulun seudun ammattiopistolle Muhokselle.


Mukavaa laidunkautta kaikille toivottavasti suotuisissa säissä!