Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Tavataan Valiolla icon

Tavataan Valiolla

Tuotekehityspäällikkö Pia Ollikainen vastaa lastenruokien ja jauheiden tuote­kehityksestä Valiolla. Kuva: Mikko Mäntyniemi

Lastenruoat puhtaasta maidosta

KASVO

Pia Ollikainen, tuotekehityspäällikkö, lastenruoat ja jauheet, Valio Oy

TYÖNI VALIOLLA

Olen lastenruokien ja jauheiden tuotekehitystiimin esimies. Tiimissä työskentelee lisäkseni 7 henkilöä, joista neljä on tuotekehittäjiä ja kolme laborantteja. Teemme kaikkien Valion lastenruokien ja jauheiden tuotekehityksen. Lisäksi työaikaa kuluu jauheasiakkaiden erityisvaatimusten täyttämiseen: esimerkiksi mikrobiologiseen laatuun tai tuotteen koostumukseen liittyvissä asioissa. Myös reklamaatioiden käsittely kuuluu työhömme.

MITÄ LASTENRUOKIA VALIO VALMISTAA

Valiolla on kaksi lastenruokaperhettä: Valio Onni® ja Valio Tuuti®, jotka valmistetaan Valion Turengin tehtaalla korkealuokkaisista raaka-aineista. Valio Onni® tuotteisiin kuuluvat puurot, vellit, jogurtti- ja rahkavälipalat. Valio Tuuti® tuotteet ovat äidinmaidonkorvikkeita ja vieroitusvalmisteita.

Tällä hetkellä lastenruokia tehdään kotimaan markkinoille. Lastenruokien vuosivolyymi on noin 2,7 miljoonaa kiloa. Markkinaosuus on kasvussa, mutta hitaasti, koska Suomessa syntyy vain noin 60 000 lasta vuodessa. Jauhemaiset korvikkeet valmistetaan Valion Lapinlahden tehtaalla.

MITEN LASTENRUOKIA KEHITETÄÄN

Lastenruokien kehitystyö vaatii paljon analytiikkaa. Koostumus-, vitamiini- ja mineraalipitoisuudet on oltava lainsäädännön ja tavoitteiden mukaisia. Lisäksi jauheissa kaikkien fysikaalisten ominaisuuksien tulee olla kohdallaan, esimerkiksi liukenevuuden ja vettyvyyden, jotta jauhe ei aiheuta tukkeumia tuttipulloissa. Kehitämme joko kokonaan uusia tuotteita tai parannamme olemassa olevien laatua tai kehitämme tuotteisiin uusia makuvariantteja.

Lastenruokien tuotekehitysprosessi alkaa tavoitteen asettamisella. Sen jälkeen laskemme reseptin. Kun resepti on tehty laboratoriossa valmiiksi, tehdään pilot-kokeita ja/tai tuotannon koeajoja. Tämän jälkeen alkavat säilyvyyskokeet. Yleensä lastenruokien tuotekehitysprosessi on pidempi ja raskaampi verrattuna muihin tuotteisiin. Äidinmaidonkorvike on vauvan ainoa ravinto, joten tuotteen on oltava 100-prosenttisen riskitöntä.

VALION VAHVUUDET LASTENRUOISSA

Meillä on maailman paras maitoraaka-aine, mistä syntyy korkealaatuiset tuotteet. Maitoraaka-aineen puhtaus mikrobeista näkyy muun muassa siinä, ettei tuotteita tarvitse kuumentaa voimakkaasti. Siksi tuotteiden väri on usein kauniin valkoinen.

Valio Onni® tuotteet on tehty suomalaiseen makuun. Puurojen valmistustekniikka on ainutlaatuista ja kilpailijat ovat yrittäneet jäljitellä sitä. On harmillista, että 80-luvulla puurojen valmistusmenetelmää ei patentoitu. Olemme monessa asiassa paljon parempia, mihin itsekään uskomme.

MITEN TEEMME PARASTA

Hyvä yhteistyö Valion eri sisäisten sidosryhmien kanssa eli markkinoinnin, tuotannon, viennin ja ostojen kanssa, on tärkeää. Parasta syntyy, kun työt tehdään hyvin johdettuina projekteina. Selkeä tavoite asetetaan heti projektin alkaessa ja työt ositetaan sekä vastuutetaan selkeästi. Projektien seurantaa on tehtävä riittävän usein ja säännöllisesti.

TYÖNI HAASTEET

Suurin haaste on nopeasti muuttuva työympäristö ja sen vaatimuksiin vastaaminen. Aiemmin pääpaino Valiossa oli tuoretuotteiden kehityksessä, mutta Venäjän ja maailmantilanteen muuttuessa jauheet ovat nousseet tärkeään asemaan. Tarvitsemme ketteryyttä, jotta pystymme vaihtamaan projektista ja työtehtävästä toiseen, kun painotukset muuttuvat nopeasti. Haasteena on myös suuri työn määrä kaikilla ryhmän jäsenillä.

PARASTA TYÖSSÄNI

Pienet onnen hetket, kun huomaa projektin tai yksittäisen asian onnistuneen.

TYÖURANI

Olen koulutukseltani biokemisti. Ensikosketuksen maitoon sain kesätyössä Mikkelin Osuusmeijerissä. Tein Pro gradu -tutkielmani Valiolle, valmistuin vuonna 1982 ja sain vakituisen työpaikan Valiosta juuston tutkijana. Lisensiaattityöni tein emmentalin kypsymisestä. Tämän jälkeen siirryin tuotekehittäjäksi ja lastenruoista tuli vähitellen päätyöni 2000-luvulla. Nyt minulle tarjoutui tilaisuus perehtyä myös jauheisiin, mikä on hyvin mielenkiintoista.

Vuosina 2004–2006 olin työssä Nutricialla. Vuonna 2006 palasin takaisin Valiolle T&Kn teknologiaryhmään jatkamaan plasmiini-entsyymiä ja maitojen lämpökäsittelyä koskevaa tutkimusta. Vuonna 2013 tarkastettiin väitöskirjatyöni maidon kasvutekijöistä.

PERHE JA HARRASTUKSET

Perheeseeni kuuluvat Valiolla työskentelevä aviomies ja kaksi aikuista lasta. Harrastan kasvitiedettä tunnistamalla ja valokuvaamalla luonnonvaraisia kasveja. Toinen mieluinen harrastus on latina. Kuulun ryhmään, joka kääntää 2 000 vuotta vanhoja alkuperäistekstejä. Myös harrastuksissani haluan päästä tiedon alkulähteille.