Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Tavataan Valiolla icon

Tavataan Valiolla

Lähiruokaa vasikoille

Tuomo Linnakallio, 49, myyntipäällikkö, Startti- ja Correct-tuotteet, Valio Oy. Kuva: Juha Valkeajoki

TYÖNI VALIOLLA

Vastaan Valiolla Startti- ja välitystuotteiden myynnistä ja markkinoinnista. Startti-tuoteperheeseen kuuluu 5 vasikoiden rehua. Eniten myydään Startti maitojuomaa, jota valmistetaan noin 4 miljoonaa kiloa vuodessa. Lisäksi vastaan välitystuotteiden (esim. Correct) maahantuonnista ja jakelusta sekä osallistun Startin tuotekehitykseen.

Valion maidonjalostuksessa syntyy vuosittain noin 60 miljoonaa litraa nesterehujakeita, joita käytetään esimerkiksi sikojen ruokinnassa. Vastaan nesterehujen jakelusta ja yhteydenpidosta rehutoimijoihin.

 

STARTIN VALMISTUS MUUTTUI

Startti maitojuoman valmistus siirtyi Valiolta A-Rehulle Varkauteen vuosi sitten. Valiolla tarvittiin lisäkapasiteettia Haapaveden tehtaalta maitojauheiden valmistukseen. Samalla Startin valmistusmenetelmä vaihtui kuivasekoitukseksi, jossa eri komponentit sekoitetaan mekaanisesti toisiinsa.

Rehun valmistukseen käytettävät maitojauheet lämpökäsitellään nyt miedommin kuin ennen. Valkuainen on vasikan kannalta luonnollisemmassa muodossa ja rehussa on runsaasti kaseiinia, joka happamassa ja lämpimässä saostuu herkästi. Rehun rasvaosaa on säädetty sekä vasikoiden että jauheen liukenemisen kannalta paremmaksi. Uudistukset ovat vaatineet hienoista toimintatapojen säätöä yrittäjiltä varsinkin hapanjuotossa.

Uudistuksessa Startin pakkaus-materiaali muuttui paperista muoviin, joka on aiheuttanut ongelmia. Pakkausteknisiin pulmiin etsitään ratkaisuja aktiivisesti.

 

VINKKEJÄ STARTIN KÄYTTÖÖN

Vanha sanonta, ”rehu ei opi talon tavoille, vaan talon on opittava rehun tavoille”, pitää hyvin paikkansa Startin kohdalla. Happoa kannattaa käyttää aiempaa vähemmän ja juoman sekoituksesta on huolehdittava hyvin.

Suomessa vasikan juomasta tehdään liian hapanta, eikä alle 4,5 pH:n tulisi mennä. Hapan-juoton hyödyt saadaan miedommalla hapotuksella: pH 5 on jo riittävä. Varsinkin hapanjuotossa toimintatapoja myös tiloilla on siis tarkasteltava kriittisesti. Juotto-hygieniasta on huolehdittava erityisesti, koska kyseessä on maitopohjainen rehu.

 

MITEN TEEMME PARASTA

Valmistamme vasikoille mahdollisimman hyvää ja turvallista lähiruokaa. Startti rehuissa tautiriskit on eliminoitu eikä niissä käytetä
raaka-aineena kasvivalkuaista. Käytössä ovat omasta elintarviketuotannostamme peräisin olevat laadukkaat maitoraaka-aineet.

 

TYÖNI HAASTEET

Mikäli yrittäjillä on Startin kanssa ongelmia, puhelimeni pirahtaa. Noin 30 vuotta Valiolla valmistettua, Suomen vanhimpiin rehubrändeihin kuuluvaa rehua valmistaa ensi kertaa ulkopuolinen taho uudella menetelmällä. Muutos suunniteltiin mahdollisimman hyvin, mutta viimeisen vuoden aikana tekemistä on ollut paljon.

 

TYÖURANI

Valmistuin agrologiksi vuonna 1992 Uudenmaan maaseutuopistosta Hyvinkäältä. Valiolla aloitin vuonna 1995 alkutuotannon neuvonta-agrologina. Vuodet 2008–2012 toimin myyntipäällikkönä Kemiralla, mistä siirryin takaisin Valiolle vuonna 2012 nykyiseen tehtävääni.

 

PARASTA TYÖSSÄNI

On tärkeää, että saan työskennellä maitotilayrittäjien omistamassa yrityksessä. Työni on monipuolista ja itsenäistä: myyntiä, markkinointia ja neuvontaa. Näyttelyissä tapaa yrittäjiä ja tilakäynneillä oppii aina paljon uutta. Haasteet antavat työhön oman suolansa.

 

PERHE JA VAPAA-AIKA

Lapsuudenkotini on Laukaassa lypsykarjatilalla. Vaimoni on toimintaterapeuttiyrittäjä ja perheeseemme kuuluu kolme lasta (tyttäret 18 ja 20 v., poika 16 v.) sekä kolme koiraa. Asumme Kouvolassa omakotitalossa, josta lähimmälle maitotilalle on matkaa vajaat sata metriä.

Kun saan mökillä Luumäellä kirveen ja moottorisahan käteeni, rentoudun. Olen aloitellut uudestaan nuoruuden harrastuksiani, metsästystä ja kalastusta.

Myös moottoriurheilu on lähellä sydäntäni. Minulla on tuhatkuutioinen enduro, jolla ajan sekä metsässä että maantiellä.

 

VALION SUOSIKKITUOTTEET

Valio A+™ luonnonjogurtti laktoositon. Pidän myös Valion vahvanmakuisista juustoista.