Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Me maitotilayrittäjät icon

Me maitotilayrittäjät

Markku, Mari ja Ella Parkkari rentoutuvat lähimökillä. Kuva: Markku Pulkkinen

Lähimökillä rentoudutaan

Maikau-osakeyhtiötä pyörittävä Parkkarin perhe huuhtoo työasiat mielestään lähimökin savusaunassa ja paljussa. Mökille on navetalta vain puolen kilometrin kävelymatka.

PERHE

Vuonna 2011 perustetun Maikau Oy:n Jalasjärven Sikakylällä omistavat Mari Parkkari, 39, ja Markku Parkkari, 41. Lapset Eero, 13, Emma, 11, ja Ella, 6, pitävät huolen, että arkihuolet unohtuvat kotioloissa.

TILA

Yhtiöllä on omaa peltoa 160 hehtaaria ja vuokrattua 65 hehtaaria. Viljaa ostetaan lisäksi 7–8 lähitilalta. Nurmea kasvaa 120–130 hehtaarilla, härkäpapua ja hernettä 10–20 hehtaarilla sekä viljaa noin 80 hehtaarilla.

ELÄIMET JA NAVETTA

Tilan 260 lehmää asuttavat pihapiirissä sijaitsevaa, useampaan kertaan laajennettua pihattoa. Hiehot saivat oman pihaton navetan viereen kolme vuotta sitten.

Lehmät lypsetään 22-paikkaisella kalanruotoasemalla. Lypsytyössä on kaksi työntekijää kerrallaan.

Karjasta kolme neljäsosaa on ayrshire- ja neljäsosa holstein-rotua. Hiehoissa holsteineja on jo 40 prosenttia. ”Musta on pian valtaväri, mutta kokonaan emme vaihda holsteiniin”, Mari linjaa.

Täysaperehu jaetaan lehmille traktorivetoisella apevaunulla visiiriseinän kautta. Ape sisältää säilörehun lisäksi murskattua viljaa, rankkia, ohrarehua ja rypsiä. Hiehot saavat lisäksi perunaa ja olkea.

KOLME LYPSYKERTAA

Lehmien keskituotos 12 kuukauden ajalta on 9 800 kiloa. Rasvapitoisuus on 4,74 ja valkuaispitoisuus 3,48 prosenttia. Energiakorjattu keskituotos on 10 700 kiloa. Vuodessa meijeriin lähtee noin 2,2 miljoonaa litraa maitoa.

”Olemme saaneet hyviä tuloksia siirtymällä kolmeen lypsyyn."

"Lehmäkohtaiset päivämaidot ovat nousseet yhdeksän kuukauden aikana 30:stä 36:een kiloon”, Markku iloitsee.

Kolme lypsykertaa on pidentänyt etenkin lehmien hyvän tuotoksen kautta ja umpeen laittoja onkin venytetty.

Maikaun lehmien lypsykello soi kuudelta, yhdeltä ja kahdeksalta. Kolmeen lypsykertaan siirtyminen vaati yhden uuden työntekijän palkkaamisen. Navetassa on nyt neljä työntekijää ja kesällä tilalla on myös harjoittelijoita.

MAIDON LAATU

Parkkarit kävivät huhtikuussa Helsingissä pokkaamassa Walter Ehrström -säätiön palkinnon neljännesvuosisadan jatkuneesta E-luokan maidon tuottamisesta. 11 ensimmäisen vuoden kunnia kuuluu Markun vanhemmille, Juhani ja Terttu Parkkarille.

”Kyllä niitä viimeisiä näytteenottoja jännitettiinkin”, Mari nauraa.

Laatumaidon tärkeimmiksi tekijöiksi yrittäjät nimeävät huolelliset lypsäjät. Jokaisesta noudetusta maitoerästä otetaan näyte, jotta reagointi poikkeamiin olisi nopeaa. Viimeisin riskin paikka oli, kun ukkonen rikkoi maitotankin jäähdytyksen viime kesänä.

TERVEET ELÄIMET

Maikau on tehnyt terveydenhuoltosopimuksen Jalasjärven kunnaneläinlääkärin, Leena Hietasen kanssa. Hietanen käy tilalla kerran kuukaudessa ultraamassa tiineydet, hoitamassa nupoutukset ja selvittämässä eläinten mahdolliset ongelmat. ”Leenan asiantuntemus ja paneutuminen on meille erittäin tärkeää”, Mari kiittelee.

Sorkat hoidetaan kaksi kertaa vuodessa. Pihatoissa on luonnollinen ilmanvaihto ja isot propellit katossa kuumien päivien varalle.

Tuorein eläinten ja ihmistenkin hyvinvointiin vaikuttava investointi oli tänä vuonna loisteputkien vaihtaminen LED-valoiksi.

 

Mari, Ella ja Markku Parkkari viihtyvät lähimökin paljussa ympäri vuoden. Kesällä käytössä on myös uimalampi, joka syntyi, kun navetan perustuksiin louhittiin kalliota.

TYÖN ILO JA VAPAA-AIKA

Työn iloa yrittäjät kertovat kokevansa tuotannon myönteisestä kehityksestä. Suurin ilonaihe on keskituotoksen nousu. ”Litroja pitää saada meijeriin”, Markku tiivistää tärkeimmän tavoitteen.

Työn iloa ja jaksamista edistävät myös Maitoyrittäjien järjestämät opintomatkat ja koulutustilaisuudet. ”Paras oppi tulee muilta yrittäjiltä”, Markku painottaa.

Yrittäjät ovat oivaltaneet myös vapaa-ajan tärkeyden. ”Otamme muutaman viikon vuodessa vapaata perheen yhteiseen lomailuun”, Mari kertoo. Viimeksi he kävivät Ylläksellä laskettelemassa

 

Teksti ja kuvat Markku Pulkkinen