Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Tavataan Valiolla icon

Tavataan Valiolla

Kuivuus kuritti – järkevin säästöin eteenpäin

Kulunut kesä saattoi olla lomailijan unelma, mutta monelle maitotilayrittäjälle se oli erittäin vaikea.


Kuivuudesta aiheutuneet vahingot vaihtelevat suuresti tilojen välillä. Vaikka valtaosa maitotilayrityksistä on välttänyt pahimman mahdollisen kadon, niin alhaiset satotasot kasvattavat tuotanto-kustannuksia ja teettävät paljon ylimääräistä työtä. Joillekin tiloille katovuosi voi olla pahin koko tilan historiassa.

Tilojen välinen yhteistyö on osoitus Valioryhmässä vallitsevasta hyvästä yhteishengestä.

Niillä tiloilla, joilla omat rehu-varastot on saatu riittävälle tasolle, on tehty rehua myytäväksi niille, joilla siitä on pulaa. Valio Artturi® -tiimi ja osuuskunnat auttavat karkearehun välitystoiminnassa.


Kuivuus koetteli muitakin maita: varsin yleisen näkemyksen mukaan Eurooppa kohtasi pahimman kuivuuden 40 vuoteen.

Elokuun aikana ei kuitenkaan nähty isoja reaktioita EU:n maitomarkkinoilla. EU:n interventiovarastot ja viime vuosina tapahtunut tuotannon kasvu sotkevat edelleen maitomarkkinoita.

Tämän vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana EU:n maidontuotanto kasvoi lähes 2 prosenttia. Markkinoilla näkyy myös EU:n interventiovarastojen purkaminen.

Elokuun lopussa varastoista myytiin pitkään varastoituna ollutta maitojauhetta noin 31 miljoonaa kiloa. Valion vienti-markkinoilla on tällä hetkellä meneillään erittäin kova kilpailu, eikä kannattavan kasvun toteuttaminen ole helppoa.

Määrätietoinen työ tulee kuitenkin tuottamaan tulosta.


Valiossa on meneillään pitkäjänteinen kustannussäästökuuri. Kustannussäästöjen hakeminen Valion kokoisessa yrityksessä noudattaa samoja lainalaisuuksia kuin tilatasollakin. On varottava säästämästä väärissä paikoissa, ettei tuottopuoli pääse notkahtamaan säästämisen seurauksena enemmän kuin mitä säästöllä voidaan saavuttaa.

Valiolla on selkeä tavoite kasvattaa liikevaihtoa ja tilityksiä omistajille. Tämä tavoite ei toteudu yksinomaan säästämällä, joten painotus on tehokkuuden parantamisessa ja lisäpanostuksien tarkassa kohdistamisessa.