KPI-Avain mittarit auttavat tuloksen teossa

Nyt valiolainen maitotilayrittäjä pystyy hyödyntämään käteviä KPI-Avain mittareita tilansa tuottavuuden kehittämisessä.

Vaitotilallisen KPI-Avain mittareista näkee helposti ja nopeasti, miten oman tilan tuotanto sujuu eli mennäänkö vihreällä, keltaisella vai punaisella.

”Jos mittarit näyttävät keltaista tai jopa punaista, asioihin pitää puuttua”, toteaa johtava asiantuntija Henna Mero ProAgrialta. (Henna Mero siirtyi jutunteon jälkeen Maitoyrittäjät ry:n toiminnanjohtajaksi.)

Maitotilallisen KPI-Avain on helppo ja looginen. Mittaristoon ei tarvitse erikseen hankkia tai viedä tietoja, sillä ne päivittyvät automaattisesti Valmasta, KarjaKompassin päivälaskelmista tai Minun Maatilani kautta syötetyistä neuvonnan tietokannan ja eläinrekisterin tiedoista.

”Maitomäärät päivittyvät joka toinen päivä, kun maito noudetaan tankista. Myös eläinvirtojen hallinnan mittarit päivittyvät reaaliajassa, mikäli ne syötetään ajantasaisesti tietokantaan. Ruokinnan onnistumisen mittarit päivittyvät hitaammin, sillä data kertyy päivälaskelmista, joita harvoin tehdään tiheämmin kuin kerran kuussa”, Mero kertoo.

Nyt kaikki valiolaiset maitotilayrittäjät pääsevät hyödyntämään Maitotilallisten KPI-Avainta, jota on kehitetty viime vuoden puolelta asti.

Kukin voi valita itse ne asiat, joita juuri tällä hetkellä pitää tarpeellisena seurata. Tarjolla on 17 erilaista mittarivaihtoehtoa, esimerkiksi meijerimaitoa l/lypsävä lehmä/päivä, päiviä maidossa DIM, tankkimaidon rasva- ja valkuaissuhde, infektoituneet lehmät -prosentti, kuiva-aineen syönti kg/lehmä, ostorehukustannus snt/l tai tiineiden lehmien osuus 100 päivää poikimisesta.

Näistä valitaan itselle 1–6 tärkeintä näkymään palvelun etusivulla. Mittareita voi vaihtaa sen mukaan, mitä asiaa haluaa erityisesti seurata. Etusivulla näkyvien mittarien lisäksi kannattaa käydä katsomassa niitäkin, jotka ovat piilossa.

Mittarien avulla voi asettaa tuotannolle tavoitteita, seurata tilannetta päivittäin tai viikoittain ja tehdä muutoksia. Mittariston raja-arvot valitaan itse, ja siinä kannattaa olla riittävän kunnianhimoinen. Vertailutieto kertoo, miten tila pärjää suhteessa muihin tiloihin.

”Jos mittari näyttää vihreää, mutta arvo on häntäpäässä muihin tiloihin verrattuna, kannattaa asettaa tiukempi tavoite. Jos taas on kärjessä suhteessa muihin tiloihin, voi onnitella tiimiään”, Mero selittää.

Tulosten pohjalta on toimittava, sillä pelkkä mittarien seuraaminen ei auta kohentamaan tilan tulosta.

”Jos ollaan keltaisella tai punaisella, pitää tehdä parannussuunnitelma ja toimia sen mukaan. Kun mittari alkaa näyttää vihreää, tietää toimineensa oikein”, Mero kannustaa.

Valion, Faban ja ProAgrian asiantuntijat auttavat maitotilayrittäjiä tulkitsemaan ja parantamaan KPI- Avaimen tunnuslukuja tuloksia. Asiantuntija voi esimerkiksi kertoa, mitä päiviä maidossa (DIM) -tunnusluku kertoo, mistä tulos johtuu, miksi juuri tällä tilalla on tällainen tulos ja mitä kannattaa tehdä tuloksen paranemiseksi.

Näin käytät maitotilallisen KPI-Avain mittareita

MISSÄ

  • Mittaristoa voi käyttää montaa eri kautta, kuten Valman etusivu ja Minun Maatilani -etusivu.

MILLÄ

  • Mittaristoa voi käyttää älypuhelimella, tabletilla tai pc:llä. Se skaalautuu laitteen mukaan.

MITEN

  • Asenna mittariston suora linkki puhelimeen ja tietokoneelle, niin pääset helposti muokkaamaan tietojasi:

https://proagria.mloy.fi/KPIavain/

VINKKI

  • Pystyt luomaan älypuhelimeesi pikakuvakkeen, josta pääset yhdellä klikkauksella mittaristoon.

Lue lisää linkistä alta:

Valiolaisen maitotilayrityksen KPI-Avain.pdf

KYSYMYS & VASTAUS

Maitotilayrittäjät Marjo Ala-Kopsala Keski-Pohjanmaalta ja Antti Huovinen Pohjois-Savosta kuuluivat maitotilayrittäjän KPI-Avain mittariston ideointiryhmään.

Marjo Ala-Kopsala, Toholampi, 100 lehmää

Mitä kautta seuraat KPI-mittareita ja kuinka usein?

Mittarit näkyvät Minun maatilani -etusivulla ja niitä on helppo vilkaista joka kerta, kun käyn ohjelmassa. Valman kautta olen myös katsonut satunnaisesti. Olen käyttänyt puhelimellakin, mutta enemmän koneella.

Mitä mittareita valitsit etusivulle?

Hakukerran maitomäärästä huomaan, miten kuukausittainen maitomäärä kehittyy. Soluluku kertoo, missä mennään, kun ollaan hälytysrajan ala-puolella. Valkuais-rasva-suhde antaa tietoa ruokinnan onnistumisesta. Maitomäärä per lehmä per päivä ja sen rinnalla EKM per lehmä per päivä kuvaavat päivän tilannetta. Kuudenneksi valitsin hiehojen siemennysiän.

Miten hyödyt mittareista?

Ne motivoivat pysymään vihreällä. Raja-arvot kannattaa miettiä hyvin ja realistisesti tavoitteisiin nähden. Armollinen pitää myös olla, ettei aseta liian kovia tavoitteita. Olen saanut hiehojen siemennysikää jo laskettua, mikä motivoi entisestään!

Millaista tukea sait KPI-Avaimen asiantuntijalta?

Mietimme yhdessä, miten hyödynnämme raja-arvoja ja värejä mittareissa, jotta ne olisivat mahdollisimman helppolukuisia ja ohjaisivat sekä motivoisivat tekemään ratkaisuja kohti valittuja tavoitteita.

Suositteletko KPI-mittareita muille maitotilayrittäjille?

Kyllä! Näistä saa helposti ja nopeasti tietoa joka päivä.

Antti Huovinen, Vieremä, 300 lehmää

Kuinka usein seuraat KPI-mittareita?

Katson ne aina heti aamulla puhelimesta samalla tavalla kuin luen maailman ja kotimaan uutiset nettilehdestä. Erityisesti kiinnitän huomiota siihen, onko jotain muuttunut.

Mitä mittareita valitsit?

Minulla näkyy etusivulla hakukerran maitomäärä, meijerimaitoa/lypsykerta/lehmä, solut, DIM, Tiineiden osuus 100 päivää poikimisesta ja hiehojen siemennysten aloitusikä sekä DIM (päiviä maidossa). Olen vaihtanut etusivulla näkyviä mittareita muutaman kerran.

Mitä mittarit kertovat?

Se on kätevä työkalu, jolla voin päivittäin seurata maitotilan asioita – päivittäin vaihtuvia tunnuslukuja on erityisen kiinnostava seurata, koska niistä saan nopeasti tietoa.

Olen saanut paremman käsityksen tilastani ja millaisia muutoksia siellä tapahtuu – erityisesti muutos johonkin suuntaan on tärkeä huomata. Asiat eivät olleet alun perinkään huonosti, joten olen säätänyt tavoitteita hieman haasteellisemmiksi. Olen huomannut, jos DIM-mittari (päiviä maidossa) lähtee laskemaan tai nousemaan tai poikimiset eivät ole olleet tasaisia. Mittarin heiluminen antaa konkreettisen käsityksen.

Suositteletko KPI-mittareita muille maitotilayrittäjille?

Kyllä kannattaa ehdottomasti kokeilla! Tämä on hyvä työkalu nykypäivän älypuhelimille ja tietokoneille. Tästä ei koidu mitään lisävaivaa, kunhan avaa KPI-mittariston kännykästä tai tietokoneelta esimerkiksi Valman kautta.

Teksti Susanna Cygnel

Pääkuva Essi Jokela