Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Kuva Joakim Pitkälä

Kohti vakaampaa taloutta

Ulosottomiehen soitto voi olla päivän paras asia silloin, kun hän kertoo, että velkasaldon viimeinen erä on kuitattu.


Mutta sitä soittoa edeltää parin vuoden uurastus tilan taloudenhoidon parissa.

Lähtötilanteessa oli Ikea-kassillinen maksamattomia, osin avaamattomia laskuja, noin
130 000 euron edestä. Siitä se sitten lähti, laskujen läpikäyminen, velkojien kanssa maksuohjelmien sopiminen ja äärimmäisen tiukka kuukausibudjetointi, jossa maksettiin jokaiselle jotakin, kunnes lopulta velka kuittaantui kokonaan.

Rahoittaja ei ollut halukas uudelleenjärjestelyihin puhumattakaan lisärahoituksesta – olihan tilanne täysin toivottoman tuntuinen.

Yksityistalouden kuriin laittaminen oli haasteellista, mutta onnistui. Alussa viisihenkisen perheen oli
pärjättävä 450 eurolla kuukaudessa. Pari vuotta siinä meni mutta uurastus kannatti: vältyttiin varmalta konkurssilta ja omaisuus pelastui.

Eniten auttoi sitoutuminen. Asiakas tiesi ja uskoi, että tämä on viimeinen oljenkorsi, johon tarttua, ja teki uskollisesti yhteistyötä maksuohjelman noudattamisessa.

Välitä viljelijästä -projektin myötä on tullut lukuisia vastaavankaltaisia asiakkaita: laskuja maksamatta, lainat lyhennysvapailla ja maitotilit miinuksella. Yhteisenä nimittäjänä on toivottomuus, näköalattomuus ja uupumus. Tilanne on siinä vaiheessa riistäytynyt käsistä.

 

Työkalupakissani ei ole taikasauvaa, jolla laskut saisi taiottua pois ja tilille ilmestyisi rahaa. On vain tylsiä ja työläitä apuja. Yrittäjän itsensä on oltava mukana talouden tasapainottamissavotassa, jotta tilanne ei toistu uudestaan. Toimenpiteet ovat laskujen yhteenveto, velkojien kontaktointi ja tiukka maksuohjelma.


Yksityistalouden tarkka seuranta on ehdotonta. Yritys- ja yksityistilit täytyy pitää erillään.

Maataloudessa on liian yleistä se, että kirjanpito tehdään tammikuussa, jotta saataisiin veroilmoitus tehtyä ajallaan, tai edes kevään aikana. Ilman kirjanpidosta saatavaa tietoa on kuitenkin mahdotonta tehdä esimerkiksi rahoittajaa varten esityksiä maksuohjelmiin. Ja mitä arvoa niin vanhalla tiedolla enää edes on?

Usealla tilalla piilee veropommi kasautuneiden verorästien muodossa, jos taloutta ei suunnitella.
Veroja on maksettava suunnitelmallisesti, jotta tilan pyörittäminen ei vaarannu.

 

Rahoittajien ote on tiukentunut kaiken aikaa ja pienikin lisärahoitus on lujassa. Käyttöpääomaa ei helly maksamattomien laskujen hoitoon.

Rahoittajien soisi antavan joustoa ja tarkastelevan lyhennysohjelmia nykyisen liikevaihdon sekä tuloksen mukaan silloin, kun tilalla vielä on elinmahdollisuus ja yrittäjät haluavat jatkaa tuotantoaan.

Mutta toivoa on! Monella tilalla tasapainotusohjelma on saatu käyntiin ja tasapainoa on jo löytynytkin.


Teksti: Erja Tammela, projektityöntekijä, Välitä viljelijästä -projekti, Mela