Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Tavataan Valiolla icon

Tavataan Valiolla

Kiintiöjärjestelmän jälkeen kohti uutta kasvua

EU:n maitokiintiöjärjestelmän päättyminen alkaa näkyä markkinoilla karulla tavalla. Maidontuotanto lähti heti reiluun kasvuun lähes kaikissa jäsenmaissa, vaikka maidon tuottajahinnat ovat lasku-uralla joka puolella Euroopassa.

Maitotuotevarastot täyttyvät ja markkinahinnat jatkavat jo yli vuoden jatkanutta laskuaan. Tilannetta pahentavat suurten ostajien näkymät, Venäjä on vienniltä käytännössä kiinni ja Kiinan pitkään jatkunut talouskasvu hidastuu. Täällä kotimaan talousahdingossa ruoan kulutus ei ainakaan kasva, vaikka kuinka halpuutettaisiin. Ylitarjonnan paine purkautuu tännekin tuonnin muodossa.

Hyvää tilanteessa on se, että kotimaista vastuullisesti tuotettua maailman laadukkainta maitoa riittää kaikille toimijoille jalostettavaksi. Maitopulasta ei ole tietoakaan, sillä ennusteiden mukaan tänäkin vuonna koko Suomen maidontuotanto voi kasvaa jopa 1,0–1,5 prosentin vauhtia. Suurin huoli onkin siitä, miten maitoala selviää kriisin yli mahdollisimman vähin vaurioin.

EU:ssa ei ole jäljellä juuri mitään työkaluja markkinoiden tasapainottamiseen kiintiöiden poistamisen jälkeen. Tuotteiden myynnistä interventiovarastoihin ei saa kummoistakaan puskuria markkinoille. Markkinavoimien korjausmekanismit ovat nyt ne mihin luotetaan. Markkinataloudessa kysynnän ja tarjonnan epäsuhde korjaantuukin varmasti, mutta seurauksena saattaa olla pitkä piina ja monen yrityksen ylipääsemättömät vaikeudet. Tämä siksi, että maitoalan kriisissä ei ole nyt kyse normaalista suhdanneheilahtelusta.

Mitä Valiolaisessa maitoketjussa tulisi sitten tehdä tässä tilanteessa? Lienee selvää, että meidän on pystyttävä parantamaan omaa iskunkestävyyttämme kaikin mahdollisin keinoin.

Tuotekehityksen on tuotettava uusia innovaatioita ja meidän on pystyttävä jalostamaan ja jakelemaan ne tehokkaasti sekä perinteisille että uusille ja uusiutuville markkinoille. Meidän on tehtävä tämä kaikki jatkuvasti paremmin ja nopeammalla reagointitahdilla. Nämä asiat ovat omissa käsissämme ja Valioryhmällä on kaikki eväät onnistua tässä menestyksekkäästi.

Entä mitä meidän pitäisi tehdä tilatasolla? Viime keväänä tehdyssä maidontuottajien tulevaisuuskyselyssä selvisi kaksi merkittävää asiaa. Tuloksista lasketun ennusteen mukaan vuonna 2020 maitotiloja olisi Suomessa noin 4 500. Rakennekehityksen vauhti siis nopeutuisi. Toisaalta omaa tilaansa aktiivisesti kehittäviä yrittäjiä oli jopa enemmän kuin aiemmissa kyselyissä. Tämä antaa positiivisen pohjan tulevaisuudelle.

Valio ja valiolaiset osuuskunnat yhteistyökumppaneineen ovat sitoutuneet tukemaan tilaansa kehittäviä maitotilayrittäjiä kaikin keinoin. Kehitämme omia palveluitamme niin, että tuottavuuden parantamiseen löydetään tilakohtaiset lääkkeet mahdollisimman tehokkaasti. Tätä samaa odotamme myös yhteistyökumppaneiltamme. Kannustan valiolaisia omistajayrittäjiä olemaan yhteydessä omaan osuuskuntaansa tai Valioon palvelujen ja maidontuotannon kehittämiseen liittyvissä asioissa.

Tavataan Valio 110 vuotta -juhlaristeilyllä marraskuun alussa!