Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Kuva: Fortum

Kerää kalvot ja muut muovit

Kasvalan tilalla pistetään paalimuovit hyötykäyttöön. Se on helppoa ja täysin välttämätöntä ympäristön varjelemiseksi.

Ne ovat niitä arjen pieniä tekoja, joita jokainen voi tehdä, sanoo maitotilayrittäjä Päivi Kasvala Salosta. Hän puhuu muovin kierrätyksestä.

"En halua, että enää yhtään muovia päätyy metsien reunoihin ja vesistöihin saastuttamaan", Kasvala painottaa. Hänen tilallaan kierrätetään paalimuovit, muoviverkot ja kaikki muukin, joka kelpaa kierrätykseen.

Fortumin auto hakee muovijätteen Kasvalan tilalta, kun sitä on kertynyt riittävästi. Vuoden aikana sitä kertyy monta tonnia. Suomessa muutkin yritykset keräävät muovia, mutta Fortum tekee sitä suurimmassa mittakaavassa keräten keskimäärin 2 000 tonnia muovijätettä maa-tiloilta vuosittain.

"Kun lajittelemme muoviverkot ja paalimuovit erikseen, noutohinta on edullisempi kuin jos laittaisimme kaiken samaan kasaan. MTK:n jäsenenä saamme alennusta, joten maksamme 60 euroa tonnilta", Kasvala kertoo.

"Hinta ei ole kyllä mikään kynnyskysymys, koska maksaahan sekin, kun muovia lähtee itse kuskaamaan keräyspisteeseen", huomauttaa tilan isäntä Hannu Lainio-Kasvala. Esimerkiksi Salon jätehuollon pihalla on maatalousmuovinkeräys, ja ennen keräysauton palveluita Kasvalan tilan muovit kuskattiin kaatopaikalle.

Jätemuovin varastointi pitää suunnitella tarkasti: muovi ei saisi kerätä likaa ja vettä, koska noutohinta määräytyy painon mukaan.

Kasvalan tilalla muoveja säilytetään aiemmin käytössä olleen jätepuristimen kontissa ja verkot sullotaan suursäkkeihin.

"Joillakin tiloilla jätemuovin säilyttäminen voi olla haaste, koska ne pitäisi saada katon alle suojaan sateelta", Päivi Kasvala huomauttaa.

 

Kaikki maatilan muovit kalvoista kanistereihin ja lannoitesäkkeihin kelpaavat Fortumin autoon. Ne päätyvät energialaitoksiin, jossa niistä poltetaan energiaa hyötykäyttöön. Muoveja ei saa polttaa itse, vaan se tehdään turvallisesti asianmukaisissa jätteenpolttolaitoksissa.

Muovia voidaan myös kierrättää uusioraaka-aineeksi Fortumin Riihimäen kierrätyskeskuksessa, jossa jätemuovi lajitellaan, pestään ja jauhetaan lastuksi. Lopulta siitä tehdään pellettejä eli muoviteollisuuden raaka-ainetta, josta voi valmistaa vaikka kukkalaatikoita. Prosessiin kuluu vain 15 prosenttia siitä energiasta, joka kuluisi muovin valmistamiseen neitseellisestä raaka-aineesta.

Tämä on todellisuutta jo kotitalousmuovien kierrätyksessä, muttei vielä maatilamuoveissa. Maatilamuovit ovat vielä liian likaisia uusiokäyttöön eli uusiokäyttöön kelpaavat ja kelpaamattomat ovat sekaisin.

Puhdas kalvo on kierrätyskelpoista tavaraa, mutta verkkoa ei voi kierrättää vaan se poltetaan.

"Lajittelu on ollut maatiloilla vielä niin vähäistä, että kalvon uusiokäyttö on ollut mahdotonta", sanoo Mikko Koivuniemi Fortumilta.

"Heinäpaalikalvon pinnassa on liima, johon verkko tarttuu, eikä irtoa koneellisesti. Siksi lajittelu maatiloilla on niin välttämätöntä", Koivuniemi selittää.

 

Eastman Chemical Company on tehnyt parin viimeisen vuoden aikana valtakunnallista yhteystyötä 4H-kerhon kanssa käytettyjen AIV-astioiden keräyksessä. Keräys on kantanut nimeä Vastuullinen Virtanen.

"4H on järjestänyt keräyspisteitä ympäri Suomen ja viljelijät ovat voineet palauttaa käytetyt 30:n ja 200 litran AIV-astiat näihin pisteisiin veloituksetta. Olemme huolehtineet keräyspisteiden tyhjennyksestä ja toimittaneet käytetyt astiat L&T Muoviportille Merikarvialle, jossa astiat on murskattu, pesty ja tehty uusiomuovia", kertoo Sami Saarikettu.

Maitotilayrittäjä Päivi Kasvala kertoo, että paikallinen 4H-kerho on myös kerännyt lannoitesäkkejä jo pidempään yhtenä parin viikon jaksona vuodessa. Kerho saa vähän rahaa ja maatilayrittäjät pääsevät eroon muovi-jätteestä.

"Useampaankin keräysjaksoon olisi tarvetta, koska lannoituskertoja tulee useampia vuodessa ja siten myös säkkejä kertyy."

 

Muovin kierrätys innostaa suomalaisia koko ajan enemmän.

Kierrättämällä säästetään luontoa ja myös rahaa, koska sekajätettä kertyy tiloilla ja kotitalouksissa vähemmän.

"Kiinnostus kierrätystä kohtaan on selvästi nousussa myös maatiloilla", Koivuniemi Fortumilta kiittää. Koulutusta maatilayrittäjille Salon seudulla on tarjonnut Likaisen muovin keräys ja kierto -hanke eli LiMuKe.

"Siellä on kerrottu, miten muovia kuuluu kierrättää ja miten sitä jatkojalostetaan, miten kerätään kontteihin, pestään ja lajitetellaan ja niin edelleen", koulutuksiin osallistunut Päivi Kasvala kertoo.

 

 

Maatalousmuovit haetaan pihasta

Fortum tarjoaa maataloudessa syntyville jätemuoveille noutopalvelua, joka kattaa kaikki maatalouden muoviset pakkaus- ja suojamateriaalit, kuten säilörehupaalien kiristekalvot, mansikkamuovit, paalimuovit, aumakalvot, viljelyssä käytetyt kalvot, kanisterit ja lannoitesäkit.

Muovit pitää lajitella kahteen eri kasaan:

1. Kalvot ja käärintämuovit, esimerkiksi säilörehupaalien kiristekalvot ilman verkkoa.
2. Muut muovit, kuten tyhjät kanisterit (ei öljyiset) ja lannoitesäkit sekä heinäpaalien verkot esim. jätesäkissä.

Huolehdi, että muovien seassa ei ole metalliesineitä, isoja kiviä tai muita epäpuhtauksia, jotka aiheuttavat vaaraa muovien murskauksessa. Mansikkamuovien harsot tulee toimittaa erikseen energiajätekeräykseen. Huuhtaise happokanisterit vedellä puhtaiksi.

Muovit voivat olla likaisia ja märkiä. Muovi kannattaa kuitenkin säilyttää mahdollisimman puhtaana ja kuivana. Vesi, hiekka sekä muut epäpuhtaudet nostavat painoon perustuvaa veloitushintaa.

 

Maatalouden jätemuovien noutopalvelun hinnasto:

Lajiteltu muovijäte, MTK:n jäsenet 60 €/tonni + alv

Lajittelematon muovijäte, MTK:n jäsenet 80 €/tonni + alv

MTK:hon kuulumattomat 110 €/tonni + alv

Maatalousmuovien noutotilaus: https://shop.ekokem.com/maatalousmuovien-noutotilaus

 

Teksti Susanna Cygnel