Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Työ kevyeksi icon

Työ kevyeksi

Kenen elämää elät, kenen ajatuksia kuuntelet?

Oletko koskaan pysähtynyt kuuntelemaan ääniä päässäsi? Oletko itse asiassa kiinnittänyt edes huomiota, että päässäsi jutustelee – lähes taukoamatta – kummallinen pieni ääni?

Suosittelen, että pysähdyt joskus oikein ajatuksen kanssa kuuntelemaan, mitä ääni sinulle puhelee. Nimittäin tällä äänellä, toisin sanoen omalla sisäisellä puheellamme, on aivan valtava vaikutus meidän elämäämme.

Jos koet epäonnistuneesi jossakin asiassa, soimaako tämä ääni sinua sanoen: ”No niin, pitihän se taas nähdä, ei sinusta ole tähänkään. Miksi edes yritit!”. Vai puhuuko lempeämmin: ”No, tällä kertaa tuli turpaan, mutta virheistä oppii. Tehdään ensi kerralla paremmin”?

Tai jos naapurin emäntä käyttäytyy kummallisesti, niin sanooko ääni sinulle: ”No niin, minä olen nyt varmasti tehnyt jotain sellaista, että naapuri on pahoittanut mielen, tämä on minun syytäni”? Vai sanooko se kenties: ”Voi voi, naapurilla on varmasti jotain huolia, minäpä yritän auttaa häntä”?

Mela järjesti yhteistyössä tuottajaliittojen kanssa syksyllä hyvinvointipäiviä, joissa käsiteltiin muun muassa henkisen kuormituksen ja stressin hallintaa. Näissä hyvinvointipäivissä tuli esiin, että elämässä kuormittavat usein eniten työ ja vastuu, muutokset sekä omat ajatukset eli juuri tämä sisäinen puheemme. Tämä puhe voi olla varsin ankaraa itseä kohtaan ja soimata sinua jatkuvasti. Mutta se voi olla myös lempeä ja kannustava. Sanomattakin lienee selvää, että omaa työhyvinvointia tukee jälkimmäinen eli lempeä sisäinen puhe.

Koska sisäinen puhe muodostuu omista ajatuksistamme, on meillä onneksi mahdollisuus muuttaa tuon puheen laatua. Se vaan edellyttää, että siihen kiinnittää huomiota.

Yksi iso ongelma sisäisen puheen suhteen voi olla se, että se ei välttämättä ole omien arvojemme mukaista puhetta, vaan se muodostuu ulkopuolelta annettujen normien ja käyttäytymismallien mukaan. Puhetta säätelee usein se, miten on aina tehty; miten kuuluisi toimia, elää, olla. Monestiko jätät tekemättä itseäsi miellyttäviä asioita sen takia, että se pienen pieni ääni päässäsi soimaa: ”mitä ne ihmisetkin sanoisivat”?

Uuden vuoden alkumetreillä toivoisinkin, että tänä vuonna meillä kaikilla olisi hitusen enemmän rohkeutta kuunnella omaa itseämme ja keskittyä itselle tärkeisiin päämääriin. Ja ennen kaikkea, että meillä olisi rohkeutta olla itseämme kohtaan riittävän lempeitä. Tämä luo erinomaista pohjaa alkavan vuoden työhyvinvoinnille!