Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Kuva: Katja Lösönen

Valio Artturi® -analyysejä tehty jo 6 000 säilörehusta

Valio Artturi® -rehuanalyysituloksista tehdyn koosteen perusteella kasvukauden säilörehut ovat keskimäärin melko hyvälaatuisia. Rehut kannattaa aina analysoida, koska vain rehuanalyysillä selviää omien rehujen koostumus ja laatu. Myös kivennäisanalyysi on hyvä teettää.

Säilörehujen koostumus satokausittain. KLIKKAA KUVA SUUREMMAKSI

Valio Artturi® -rehuanalyysillä on analysoitu kasvukauden säilörehuja syksyn aikana jo yli 6 000 kappaletta. Tuloksista saa hyvän kuvan tämän kauden ensimmäisen ja toisen sadon säilörehuista. Kolmossadon teko on vielä osittain kesken ja näytteitä on analysoitu vasta niin vähän, ettei niiden perusteella saa käsitystä viimeisen sadon koostumuksesta ja laadusta.

Ruokinnallinen laatu hyvä

Jo analysoitujen säilörehujen yhteenveto näyttää, että säilörehujen ruokinnallinen laatu on tänä vuonna melko hyvä - ainakin keskiarvotulokset niin osoittavat.

Ykkössadon säilörehujen D-arvot ovat usean maakunnan alueella keskimäärin yli 690 g/kg ka. Alueittain korkeimmat D-arvot ovat Pohjois-Savossa, Keski-Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla, Pohjois-Karjassa, Etelä-Karjassa ja Keski-Suomessa. Toisen sadon D-arvot ovat matalampia ensimmäiseen verrattuna. Keskimäärin toisen sadon D-arvo on tähän mennessä analysoitujen rehujen perusteella 667 g/kg ka.

Säilörehujen syönti-indeksi. KLIKKAA KUVA SUUREMMAKSI

Säilörehujen raakavalkuaispitoisuus on palannut keskimäärin ”normaalille” tasolle parin poikkeuksellisen matalan vuoden jälkeen.

Keskimäärin valkuaispitoisuus on ensimmäisen sadon säilörehuissa 144 ja toisen sadon rehuissa 148 g/kg ka.

Kuitupitoisuus on ensimmäisessä sadossa hieman edelliskautta korkeampi (NDF 546). Toisen sadon kuitupitoisuus on edellisvuoden tasoa, noin 530 g/kg ka.

Muista kivennäisanalyysit!

Koska säilörehujen kivennäispitoisuudet vaihtelevat, on rehujen kivennäis- ja hivenaineet järkevää analysoida. Myös rehuksi käytettävä vilja kannattaa analysoida, jotta sen koostumus ja rehuarvot ovat tiedossa ruokintasuunnitelmaa tehdessä.

Artturi-rehuanalyysituloksista löytyy laajempi kooste Valman Valio Artturi® -osiosta kohdasta Valio Artturi® -> Valio Artturi® rehunalyysi -> Rehuanalyysitilastoja