Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Kalvon laatu ratkaisee

Valmakaupat ovat aloittaneet auma- ja käärintämuovien myynnin uudelle satokaudelle. Säilörehun laatu perustuu oikeanlaisten käärintäkalvojen käyttöön paalirehuissa. 

Käärintäkalvoissa on suuria eroja, jotka vaikuttavat oleellisesti rehun säilyvyyteen. Siksi Valmakaupat ovat keskittyneet enemmän myytävien käärintäkalvojen laatukriteereihin kuin hintaan: Muutaman euron kalliimpi käärintäkalvo maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin, kun rehua ei mene hukkaan ja rehun säilöntälaatu on hyvä. Lehmät syövät enemmän rehua ja lypsävät maitoa paremmilla pitoisuuksilla.

Mittarissa näkyy pinnasta pilaantuneen rehun lämpötila joulukuun 20. päivänä. Säästö muovissa laadun kustannuksella voi aiheuttaa turhia tappioita.

Suuria eroja on etenkin muovikerrosten määrässä, hapenläpäisykyvyssä, ultraviolettisuojauksessa ja repäisykestävyydessä.

Ultraviolettisuojauksen vähimmäisvaatimuksena pidetään 12 kuukauden suojaa, jolla voidaan varmistaa, ettei auringon valo huononna säilöttävän rehun laatua.

Muovikerrosten määrä vaikuttaa suoraan käärintäkalvon kestävyyteen. Laadukkaassa käärintäkalvossa on kerroksia viisi tai enemmän, ja ne on valmistettu puhaltamalla. Tällöin muovin lujuus on riittävä ja takaa hyvän säilyvyyden vuodeksi.

 

Aumamuoveissakin on suuria laatueroja. Jo pelkästään muovin pintaa kokeilemalla pystyy huomaamaan eron heikkolaatuisen ja laadukkaamman muovin välillä.

Halvemmissa muoveissa on käytetty enemmän uusiomuovia, mikä vaikuttaa suoraan muovien ominaisuuksiin. Tärkeimpiä ominaisuuksia ovat hapenläpäisy ja iskunkestävyys.

Jos aumamuovi läpäisee liikaa happea, pintarehu voi pilaantua. Vakuumimuovit ovat hyvä keino pienentää hapenläpäisyä.

Muovin kestävyys on tärkeää, kun muovia käsitellään ja levitetään valmiin rehun päälle. Laadukkaammat muovit kestävät paremmin käsittelyä ja ovat käteviä talvella.

Parempilaatuinen aumamuovi tuo säästöä, kun pilaantunutta rehua ei tarvitse ajaa pois ja kaikki rehu on syötävää. Jos siilossa menee rehua pilalle 20 settimetrin kerros pinnasta, joudutaan heittämään hukkaan useita kymmeniä kuutioita rehua. Se rehu, jota ei syötetä lehmille, on kaikkein kalleinta!

 

Teksti: Tero Jokelainen, Tuotantoneuvoja, Valio Artturi® -säilörehuosaaja Osuuskunta ItäMaito