Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Työ kevyeksi icon

Työ kevyeksi

Kalvaako kylmä?

Viileys kohottaa vireyttä, voimakas jäähtyminen vie toimintakyvyn. Kylmässä sattuu virheitä, reaktioajat pitenevät ja tulee tapaturmia. Kylmää vastaan voi taistella, sopeutuminen auttaa selviämään.

Kerrospukeutuminen pitää kylmän loitolla. Varsinainen lämmöneriste on ilma vaatekerrosten välissä. Kylmään säähän liittyy tyypillisesti tuuli ja sade. Kosteus vie lämmöneristävyydestä jopa 40 %. Vaatetuksen ulkokerros suojaa tuulelta ja sateelta. Pakkassäällä parhaita ulkokerroksen materiaaleja ovat luonnonkuidut. Välikerros lämmittää. Hyviä välikerroksen materiaaleja ovat esimerkiksi villa ja fleece. Aluskerros siirtää kosteuden iholta seuraavaan kerrokseen. Alusvaatetus voi olla teknistä materiaalia tai villaa.

Suojaamattoman pään kautta haihtuu jopa 80 % lämmöstä. Pue siis pipo päähän, jos varpaita paleltaa. Myös kasvojen suojaaminen kannattaa.

Syöminen kohottaa kehon lämmöntuottoa 10–15 %, vaikutus kestää tunnista kahteen. Kun syöt enemmän, juo myös enemmän. Juomasuositus kylmässä on vähintään kaksi litraa nestettä päivässä ja kovassa fyysisessä rasituksessa enemmänkin. Juo mieluiten lämmintä tai haaleaa. Kylmä juoma, samoin kuin kahvi ja tee, lisäävät virtsaneritystä. Alkoholi taas laajentaa verisuonia ja sitä kautta lämmönhukkaa.

Kylmässä verenkierto supistuu kehon ääreisosissa, kuten jaloissa ja käsissä jopa 95 %. Elimistö säästää verta selviytymisen kannalta tärkeimmille osille, eli sisäelimille ja aivoille. Jos sormet ja varpaat ehtivät jäähtyä, niiden lämpimiksi saaminen on vaivalloista.

Kylmässä voi tehdä fyysisesti raskasta työtä: raskaassa työssä lämpötilasuositus on 17–21 °C, kevyessä istumatyössä 21–25 °C.

Kylmyyden sietäminen on yksilöllistä. Kehon koko, ihonalaisen rasvakudoksen määrä, ikä, sukupuoli ja terveydentila vaikuttavat kylmänsietokykyyn.

Lyhytkin päivittäinen ulkoilu edistää kylmään sopeutumisessa. Suurin hyöty saavutetaan noin viikossa, lopullinen tottuminen vie aikaa noin kuukauden. Perusterve voi karaista kehoaan avantouinnilla tai kylmällä suihkulla.