Johda tiedolla ja varaudu poikkeustilanteisiin

Kulunut syksy on ollut värikäs, muutenkin kuin ruskan osalta. Julkinen keskustelu ilmaston ja eläinten hyvinvoinnin ympärillä on jatkunut kiivaana. Viime aikoina kuluttajat ovat olleet aiempaa kiinnostuneempia siitä, mitä maitotiloilla tapahtuu. Tämä kehityssuunta todennäköisesti jatkuu. Valion jalostettavaksi tulevan maidon huippulaatu perustuu tiloilla tehtävään työhön ja sama pätee myös siihen, millä tavoin maito on tuotettu.

Valion asiakkaat ja yhteistyökumppanit esittävät kasvavassa määrin maitotiloja koskevia kysymyksiä. Niihin Valion Alkutuotanto vastaa, usein yhteistyössä osuuskuntien kanssa. On käynyt selväksi, että isot asiakkaat haluavat nähdä yhä enemmän tarkkoja lukuja ja mittareita. Vesileimojen sijaan nykypäivänä kysytään sitä, mistä luvut ovat peräisin ja kuinka ne ovat todennettu. ETT ry:n ylläpitämä Naseva-järjestelmä on uskottava ja tärkeä työkalu monien asioiden todentamiseen.

Valioryhmän iso haaste ensi vuodelle on saada kaikki tilat täyttämään vastuullisuuslisän ehdot.

Tällä hetkellä hieman vajaa 7 prosenttia Valion jalostettavaksi tulevasta maidosta ei täytä kaikkia vastuullisuuslisän ehtoja. Kattavuuden nostaminen 100 prosenttiin on merkittävä vastuullisuusteko.

Päätöksenteon perustaminen analysoituun tietoon eikä ”musta tuntuu” oletuksiin, on ollut liikkeenjohdon konsulttien suosikkiaiheita jo pitkään. Maitotilat tarvitsevat tietoa päätöksenteon tueksi siinä, missä muutkin yritykset. Valmasta löytyy KPI-mittareita. Lisää kuitenkin tarvitaan, ja erityisesti tuotanto- ja talouslukujen yhdistämiseen.

Omakohtainen kokemukseni on, että kiinteiden konekustannusten laskeminen on usein työlästä. Asian helpottamiseksi on Valmaan tulossa linkki, jonka kautta voit suoraan siirtyä käyttämään TTS-konetta. TTS-Kone on pilvipalveluna toimiva ohjelma, jolla voi laskea traktoreiden, rehuntekoon liittyvän kaluston ja eri työkoneiden hehtaari- ja tuntikustannuksia.

Kuluneen vuoden aikana on ollut poikkeuksellisen kovia myrskyjä. Tämä on tullut monille meistä selväksi tuulenkaatoja korjatessa. Vaikka sähkölinjoja on hiljalleen kaivettu maan alle, niin laajat ja pitkäkestoiset sähkökatkot ovat edelleen mahdollisia. Syksyn peltotöiden päättymisen jälkeen on hyvä miettiä varautumista myrskyjen varalle esimerkiksi esittämällä itselleen kysymyksen, onko varavoima käyttövalmiina ja suunnitelmat ajan tasalla.