Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Viime vuonna MaitoAkatemian huippuseminaarin teemoja olivat talous, johtaminen, nurmi ja investoinnit. Tänä vuonna luotetaan samoihin menestyksen avaimiin.

MaitoAkatemia-huippuseminaari 18.–19. tammikuuta

Tarjolla tuottavuuden ainekset

MaitoAkatemia-huippuseminaari Kalajoella kerää maitotilayrittäjät yhteen oppimaan, keskustelemaan ja myös rentoutumaan. Ilmoittaudu nyt!

MaitoAkatemia-huippuseminaari on Pohjolan Maidon ja AtriaNaudan järjestämä tapahtuma, jonka tavoitteena on tukea maitotilayrittäjiä maitotilojen tuottavuuden kasvattamisessa.

Se pidetään Kalajoella Hotelli Sanissa 18. – 19. tammikuuta. Ilmoittautuminen on jo käynnissä ja jatkuu 8. tammikuuta asti, joten varaa paikkasi!

Kalajoella järjestettiin MaitoAkatemia jo viime vuonna, ja se sai erinomaisen vastaanoton. Seminaariin osallistui tuolloin 135 Pohjolan Maidon maitotilayrittäjää.

– Tapahtuman keskeiset teemat olivat talous, johtaminen, nurmi ja investoinnit, ja niitä käsiteltiin työpajoissa, kuten nytkin. Palaute tapahtumasta oli hyvää ja osoitti näiden asioiden tärkeyden. Innostus käsitellä asioita huokui. Työpajojen aiheita on jatkettu pienryhmissä ympäri Pohjolan Maidon aluetta, kertoo Pekka Petäjäsuvanto MaitoAkatemiasta.


Kiinnostavia puheenvuoroja ja rentoutumista

Tuleva seminaari jatkaa samoilla linjoilla: käsittelyyn on nostettu juuri ne tärkeät asiat ja keinot, joiden avulla maitotilan tuottavuus kohenee, kuten johtaminen, talous ja investoinnit. Tarjolla on konkreettisia neuvoja, kiinnostavia puheenvuoroa ja alansa huippuja puhujina.

Ajankohtaisten luentojen ja työpajojen lomassa rentoudutaan kylpylässä ja illanvietoissa sekä mikä parasta, vaihdetaan ajatuksia kollegojen kanssa.

Torstaina eli seminaarin ensimmäisenä päivänä Valion toimitusjohtaja Annikka Hurme kertoo maitotilayrittäjien omasta Valiosta. Hän muistuttaa, että suomalaiset maitotilayrittäjät omistavat Valion 100-prosenttisesti ja kertoo omistajayrittäjyyden merkityksestä.

Sitran asiantuntija Merja Rehn puhuu maidontuotannon megatrendeistä. Rehn työskentelee asiantuntijana kestävän ruokajärjestelmän kehityksessä ja haluaa, että suomalaisten ruuantuottajien työtä arvostetaan yhä enemmän.

Tanskalainen maitotilayrittäjä Mogens Jensen esittelee tanskalaisen maatilan kehitys- ja menestysmallin – hänen tilansa tuotanto- ja talousluvut ovat Tanskan kärkeä. Jensen korostaa, että tilan laadukkaalla johtamisella saadaan tuloksia aikaan.

MaitoAkatemia-huippuseminaarin toisena päivänä pidetään neljä työpajaa, jossa syvennetään tietoja johtamisesta, taloudesta, nurmesta ja investoinneista. Kukin osallistuja voi ilmoittautua kahteen työpajaan. Kuva on viime vuoden työpajasta.

Perjantaina työpajat

Perjantai alkaa maitotilayrittäjien Juho Nivalan ja Mogen Jensenin esittämällä maitotilacasella. Sen jälkeen seminaarin osallistujat jakautuvat työpajoihin. Ohjelmassa on neljä työpajaa, jotka pidetään kukin kaksi kertaa eli ennen lounasta ja sen jälkeen. Osallistuja voi siis valita itselleen kaksi työpajaa jo ilmoittautumisen yhteydessä.

Työpaja 1:ssä käydään läpi johtamista. Ilkka Pohjamo Valiolta opastaa maitotilayrityksen strategian rakentamisessa. Maitotilayrittäjä Markus Mikkola kertoo KPI-mittareista ja maitotilayrittäjä Heli Marjoniemi valkotaulun käyttämisestä töiden suunnittelussa.

Työpaja 2:n aiheita ovat tuotanto ja talous. Maitotilayrittäjä Johanna Paavola valottaa, mitä tilallinen odottaa rahoittajalta. Maitotilayrittäjä Veikko Jokitalo selvittää, millä asenteella tilan saa tuottavaksi ja Anssi Alakopsala Osuuspankista selittää maatilayrityksen tunnuslukujen tulkintaa.

Työpaja 3:ssa paneudutaan nurmeen. Auvo Sairanen LUKEsta pohtii, saako hyvää karkearehua halvalla. Maitotilayrittäjä Sanna Rajala puhuu Artturi appeen lisäämästä tuottavuudesta ja maitotilayrittäjä Marko Repo antaa konsteja edullisen säilörehun tuottamiseen.

Työpaja 4:ssa käsitellään investointeja. Olli Niskanen LUKEsta puntaroi navettainvestoinnin riskejä eri maidon hinnoilla. Maitotilayrittäjä Tapio Leinonen opastaa, miten navettainvestointeihin valmistaudutaan oikein. Marjo Posio 4dBarn Oy:sta neuvoo, miten navettatöitä saisi hallittua investointia suunnitellessa.

 

Osallistumismaksu

MaitoAkatemian osallistumismaksu vaihtelee majoituksen mukaan:

- 130 €/hlö, 2 hh (kahden päivän ohjelma, majoitus 2 hh, kylpylä, ruokailut ja iltaohjelma)

- 170 €/hlö, 1 hh (kahden päivän ohjelma, majoitus 1 hh, kylpylä, ruokailut ja iltaohjelma)

- 41 €/hlö, ilman majoitusta (kahden päivän ohjelma ja lounaat)

 

Ilmoittautuminen ja lisätiedot

- Valma

- antti.keskipalosaari@valio.fi tai p. 050 398 8066

- pekka.petajasuvanto@valio.fi tai p. 050 398 1062

Ilmoittautumiset ma 8.1.2018 mennessä.


Teksti Susanna Cygnel