Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Riitan aamulypsy icon

Riitan aamulypsy

Hyvä ja huono vapaakauppasopimus

Euroopan Unionilla on voimassa useita vapaakauppasopimuksia. Kyseessä ei nimestä huolimatta ole täysin vapaa kauppa, koska osapuolet haluavat yleensä jossain määrin suojata esimerkiksi omaa maatalouttaan.

EU:lla on maitosektorillekin tärkeä vapaakauppasopimus Etelä-Korean kanssa. Etelä-Koreasta ei tuoda maitovalmisteita Eurooppaan, mutta sinne viedään.

Lisäksi EU on neuvotellut maitosektorin kannalta suotuisia sopimuksia Vietnamin ja Japanin kanssa, mutta nämä sopimukset eivät vielä ole voimassa. Kumpikaan näistä maista ei ole uhka vaan mahdollisuus. Japani on jo nyt Yhdysvaltojen jälkeen EU:n toiseksi tärkein juustojen vientimarkkina.

 

Myös Kanadan kanssa on päästy sopimukseen ja sitä noudatetaan, vaikka lopullinen ratifiointi on vielä tekemättä. Neuvotteluita maitomarkkinoitaan suojelevan Kanadan kanssa pidettiin saavutuksena, mutta juuston tuontikiintiöiden hallinta on osoittautunut pettymykseksi. Kiintiötä voivat hakea vain Kanadan elintarviketeollisuus ja vähittäiskauppa. Valio ei esimerkiksi voi niitä hakea, vaikka meillä olisi toimisto Kanadassa.

Huolta on herättänyt myös Kanadan uusi teollisuusmaitojauheen tuoteluokka. Sen avulla maitojauhe voidaan keinotekoisesti hinnoitella hyvin edulliseksi ja kilpailukykyiseksi maailmanmarkkinoilla. Tämä ristisubventio saattaa osoittautua WTO-sopimuksen vastaiseksi. Jos tämä uusi jauheluokka olisi ollut olemassa EU:n ja Kanadan välisten neuvotteluiden aikana, EU ei varmaankaan olisi hyväksynyt Kanadan kaikille maitotuotteille vapaata pääsyä EU:n markkinoille.

Mercosur neuvottelut Argentiinan, Brasilian, Paraguayn ja Uruguayn on aiheuttanut huolta useilla maataloussektoreilla, mutta maitotuotteille sopimus olisi todennäköisesti mahdollisuus. On tosin kyseenalaista, että lihaskandaalissa ryvennyt Brasilian liha-sektori saisi uusia vientimahdollisuuksia laatutuotteitaan korostavaan Eurooppaan. Sopimuksissa tulisikin kiinnittää huomiota yhteneväisiin tuotantoehtoihin.

"Sopimuksissa tulisi kiinnittää huomiota yhteneviin tuotanto-ehtoihin."

EU on myös uusimassa sopimuksensa Meksikon kanssa. Koska Meksiko tuo hyvin paljon maitotuotteita ja niistä suurimman osan Yhdysvalloista, uusittu sopimus voisi olla näin muurien rakentamisen aikaan erinomainen mahdollisuus EU:n ja Suomen maitotuotteiden viennille.

Sen sijaan vähemmän ymmärrystä saa Australian ja vieläkin vähemmän Uuden Seelannin kanssa aloitetut neuvottelut. Uusi Seelanti on väestöltään niin pieni, ettei muu teollisuus voi merkittävästi hyötyä mistään vapaakauppasopimuksesta ja maatalous voi vain hävitä.

Maitosektori onkin kysynyt Euroopan komissiolta, miksei neuvotteluja voisi aloittaa vaikka Kiinan kanssa. Kiina on merkittävä maitotuotteiden tuoja ja Australialla ja Uudella Seelannilla on Kiinan suhteen kaksi merkittävää kilpailuetua: jo voimassa olevat vapaakauppasopimukset ja Eurooppaan verrattuna läheinen sijainti.