Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Tavataan Valiolla icon

Tavataan Valiolla

Maito politiikan pelinappulana

Erikoinen kasvukausi on päätöksessään. Kotipitäjässäni on kasvukauden aikana satanut enemmän kuin koskaan Ilmatieteen laitoksen Vieremän mittauspisteen historiassa. Onneksi elo–syyskuu on ollut kuivempaa ja viimeiset säilörehuksi suunnitellut nurmet on saatu korjattua. Korjatun säilörehun laadussa ja määrässä on tosin toivomisen varaa.

Tulevasta sisäruokintakaudesta on tulossa haasteellinen. Kaiken halpuuttamisen keskellä toivon, että myös ostopanosten hinnat kokisivat halpuuttamisen. Maitotiloilla ei ole nyt jaettavaa – ei ostopanosten hintojen muodossakaan.

Suomessa eletään historiallisen pitkää heikon talouden aikaa: bruttokansantuotteena mitaten vuoden 2008 tasolle emme ole vielä päässeet. Ostovoimaa heikentävät lisäksi monet muut veron
kaltaiset maksut, esimerkiksi rakentamisen lupamaksut. Talouden noususta ei ole juuri valon häivähdystäkään.

Ostovoiman ehtymisen lisäksi maitomarkkinoiden muutosta ovat voimistaneet kansainväliset toimet ja maidon joutuminen poliittiseksi pelinappulaksi. Venäjän viennin rajoitukset iskivät ankarasti etenkin meihin valiolaisiin. Venäjän kuluttajamarkkinoilta saadun hintatason saavuttaminen Euroopan tuotekylläisiltä markkinoilta on tämän hetken kasvavilla maitomäärillä vaikeaa.

EU:n vapautettua maitokiintiöt tuotanto
lähti rajuun kasvuun. Euroopan maitomäärä kasvaa yli kahden prosentin vuosivauhtia – Suomen vuosituotannon verran. Eurooppalaisen tuottajahinnan nousua ei ole lähikuukausina odotettavissa. Vaikean yhtälöstä tekee se, että Euroopassa maitotuotteiden kulutus ei juurikaan kasva ja maailman suuret maidon vientimaat Kiina ja Venäjä pitävät ostoissaan tiukkaa
linjaa. Samanaikaisesti muissakin suurissa maidontuotantomaissa (Uusi-Seelanti ja USA) tuotanto kasvaa. Tilanne on sama, kuin jos litran maitopulloon pakattaisiin kaksi litraa maitoa, tilanne on pitemmän päälle mahdoton.

Maitojauheiden ja rasvan hintojen laskiessa maitotuotteet tulevat uusien, jopa eksoottisten kohderyhmien käyttöön Aasiassa, Lähi-Idässä ja Afrikassa. Uudet markkinat ovat ainakin aluksi pääosin edullisten teollisuustuotteiden varassa.

Olemme suorittaneet omaa osuuttamme yhteiskuntasopimuksesta jo tovin.

Valiolaisessa maitoketjussa tuottajalta kuluttajalle olemme tehneet leikkauksia jokaisessa portaassa, sekä maitotiloilla että teollisuudessa. Olemme suorittaneet omaa osuuttamme yhteiskuntasopimuksesta jo tovin.

Kotimaiset tuottajahinnat seuraavat eurooppalaista hintatasoa ja siihen vaikuttavat kotimaassa Valion maidon suuri viennin osuus, kotimaisten kuluttajien heikko ostovoima, kilpailu kotimarkkinoista ja kasvava edullisten maitotuotteiden tuonti.

Kaikesta huolimatta, tästäkin edetään kohti uusia haasteita ja tämän päivän vaikeudet voivat tulevaisuudessa näyttäytyä uudessa valossa.