Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

HAASTAVA VUOSI
 – Miten jaksamme ja selviydymme?

Paljon on panostettu, rakennettu uusia, suurempia navetoita, investoitu ja odotettu parempaa. Kun uutisia seuraa ja lehtiä lukee, paremman toivo saattaa pikku hiljaa hiipua. Ajat ovat kovat, turha sitä on hyssytellä. Mutta!

Me olemme selvinneet ennenkin ja mehän selviämme tästäkin! Elastinen laulaa: ”Katse eteen ja suupielet ylöspäin, tee vastoinkäymisistä voimaa! Katse eteen ja suupielet ylöspäin, antaa tulla, kestän kyllä, periks en tuu antamaan!”

Tiukassa tilanteessa on hyvä muistaa, miten omaa jaksamistaan voi vahvistaa.

Selviytyjän kymmenen käskyä

1. MIETI, MIHIN VOIT VAIKUTTAA, mihin voimasi eivät riitä tai mille tilanteille et kerta kaikkiaan voi mitään. Kuten: Suomi elää tällä hetkellä taantumassa, hallitusta voi arvostella ja aiheesta rutkuttaa, mutta johtaako se mihinkään?

Mieti, mihin haluat vaikuttaa ja mitä väylää voit käyttää? Jos et voi vaikuttaa, kannattako uhrata omia, tärkeitä voimia rutkutuksen alttarille? Tai, miten voisi puolison muuttaa toisenlaiseksi? No, älä edes yritä. Ihminen muuttuu vain, jos itse sitä haluaa.

2. PALASTELE ! Jos otat niskaasi koko maailman murheet ja politikkojen synkkämieliset puheet, ihmissuhteiden ristiriidat, omien vanhempien vanhenemiset ja heikkoudet, muserrut varmasti. Mieti, minkä palan pystyt hoitamaan juuri nyt. Tee suunnitelma, palastele tavoite.

3. TERVE ITSEKKYYS KUNNIAAN ! Mieti, mikä antaa sinulle voimia? Keskustele asiasta läheistesi kanssa. Jos vedätte yhdessä siipan kanssa omaa maitotilaa, kertokaa rehellisesti toisillenne, mikä antaa voimaa, mikä saa jaksamaan. Ja pitäkää voimanlähteistä kiinni. Tehkää vaikka viikkosuunnitelma, missä kummankin sekä perheen voimapaukut tulevat huomioiduiksi. Yksi tykkää metsässä vaeltamisesta, toinen teatterista, jumpasta, ihmisten seassa pyörimisestä. Jos et kerro, toinen ei arvaa, sillä pään sisään EI näe.

4. OLISIKO SE IHAN ITSESTÄ KIINNI? Mitä enemmän ihmisten selviytymistä, onnellisuutta, tasapainoista mieltä ja elämän merkityksellisyyttä on tutkittu, tulos on kiistaton: paljon on itsestä kiinni. Elämää ei voi hallita, elämä kulkee, potkii, on epäreilua, haastaa ja palkitseekin, mutta on aina omasi.

Kun aamulla päätät, tästä tulee hyvä aamu, mieti illalla, oliko sillä merkitystä. Ihminen ohjaa ajatteluaan, ajattelu luo toimintaa ja toiminta tuo tulosta. Jos aamulla päättää, että tästä ei sitten tule lasta eikä mitään muutakaan, ei siitä tulekaan. Missään ei ole muuten luvattu, että elämä olisi helppoa. Mutta se on sinun elämäsi! Kannattaisiko ohjata sitä? Ajatteluun voit vaikuttaa, moneen asiaan et.

Elämää ei voi hallita, elämä kulkee, potkii, on epäreilua, haastaa ja palkitseekin, mutta on aina omasi.

5. ”ASENNE RATKAISEE, oon nähnyt omin silmin senkin!” Viisas mies tuo Elastinen! Kirjoita vaikka paperille tai koneellesi, mikä on tällä hetkellä asenteesi omaan elämääsi, työhösi, vaikeuksista ja haasteista selviytymiseen, omaan puolisoosi, lapsiisi, niihin kauniisiin elikoihin, jotka vastaavat menestyksestäsi. Helsingin Sanomissa oli vuonna 1999 lääkäripäivien jälkeen otsikko (lääkärit olivat diagnosoineet elämää): ”Elämä on kuolemaan johtava saraus, joka tarttuu sukupuoliyhteydessä.” Joka sana totta! Voisiko sen ajatella toisin?

6. LAKKAA VATULOIMASTA! Vatulointi on kuopionkieltä ja tarkoittaa märehtimistä. Lehmät märehtivät, se heille sallittakoon, ihmiset vatuloivat ihan liikaa. Totta on, että kun oikein rutkuttaa ja puhua paapattaa, hengitystien kautta purkautuu ”höyryä” ulos ja se puhdistaa.
Mutta märehtiminen kuluttaa kanssakulkijoiden voimia. Kun esimerkiksi puolisonkin taakka alkaa olla painava, vatuloija ikään kuin jatkomyrkyttää ilmapiiriä. Usein negatiivinen märehtiminen johtaa pahempaan negatiiviseen kierteeseen ja edessä alkaa olla toivoton tie.


7. MYÖNTEISYYDELLÄ, positiivisella ajattelulla on merkitystä terveydelle, vaikeuksista poisponnahtamiselle, uusien ideoiden havaitsemiselle, ihmissuhteiden laadulle, onnellisuuden havaitsemiselle, onnistumisille. Tämä ei ole enää ”mielipidekysymys”, nämä ovat kiistattomia tutkimustuloksia. Viisi ilon kokemusta per päivä pitää lääkärin loitolla! Näe, havaitse, jaa ilon kokemuksia.

Eräs äiti kertoi vaikeuksista selviytymisen salaisuudeksi sen, että he illalla navetasta tultuaan kävivät perheen kanssa joka päivä läpi sen, mikä oli ollut sen päivän ilon kokemus. Aamut olivat niin eriaikaisia pesueella, että he kirjoittivat liitutaululle joka aamu toiveen, mitä odottavat päivältä. No, usein siinä oli myös ruokatoivomuksia, iloja nekin.

8. KIITOLLISUUDEN HUOMAAMINEN, ANTEEKSI ANTAMINEN JA TÄSSÄ JA NYT ELÄMINEN. Nämä ovat psykologian professori Sonja Lyubomirskyn tutkimuksen kolme selkeintä havaintoa siitä, mikä erottaa onnelliset ihmiset vähemmän onnellisista. Miettikää vaikka yhdessä, mistä olette kiitollisia juuri tänään? Viekö anteeksiantamattomuus sinulta voimia? Ja missä on mielesi juuri nyt? Mielen temppuihin kuuluu karata aina silloin tällöin ihan muualle, mutta siirrä se päättäväisesti siihen tilaan ja tilanteeseen, jossa juuri nyt olet. Et voi elää ruho täällä, mutta pää muualla -elämää tai ainakin se kuluttaa voimia.


9. IHMINEN TEKEE kaikki päätöksensä tunteella, selittää järjellä. Kun vilutus t-viivalla valtaa mielen, anna sille se arvo ja aika, minkä se tarvitsee. Positiivinen ajattelu ei tarkoita negatiivisten tunteiden kieltämistä.

Kaikki tunteet ovat arvokkaita. Yksittäinen tunne kestää vain 90 sekuntia, sitten alkaa tulkinta. Kun tunnet stressin kasvavan, toivottomuuden kolkuttelevan mieltä, mieti, mitä tämä tunne haluaa sinulle kertoa? Nimeä tunne, anna sille arvo ja käsittele se. Jos toinen ihminen on negatiivinen, kysy vaikka, miten tämä vie meitä eteenpäin? Tai sano, että auta minua ymmärtämään.

10. AITOUDEN HAISTAA AINA. Te, jotka teette eläinten kanssa töitä, tiedätte, että eläin vaistoaa tunnetilat. Niin ihminenkin.

Kehon kieli on ensimmäinen kielemme, se on tunteidemme sekä alitajuntamme kieli. Se on siksi aina oikeassa. Jos sanat ja sanaton kehon kieli ovat ristiriidassa, sanaton voittaa aina. Me vaistoamme, että tilanteessa oli jotain kummallista. Rehellisyys maan perii, sanotaan, mutta loukkaaminen, mollaaminen, vähättely ei ole samaa kuin rehellisyys. Arvostuksen näkee toisesta, näkee myös, jos ei arvosteta.

Puhukaa! Uskaltakaa jakaa tunnetiloja ja löytää yhdessä sanoja, vaikka se on joskus vaikeaa. Jos aina sanoo ” ei mulla oo mikään” ja naamasta näkee, että kyllä on, arvuuttelija saattaa väsyä ja lakata kysymästä.

JA KERTA KIELLON PÄÄLLE: Yhdessä olemme enemmän. Teillä on kanssakulkijoita, samassa työssä ”räsääntyneitä”, pitäkää yhtä. Kun joku väsyy, kannatelkaa häntä. Me voimme antaa toisillemme voimaa, neuvoja, apua, uusia näkökulmia, vaihtoehtoisia ratkaisuja. Kun kerran itse on saanut kokea sen, että ”tämän kuralätäkön yli mennään yhdessä”, on valmiimpi auttamaan toista.

Hyvän tekeminen lisää tutkitusti omia voimavaroja ja lisää elämän merkityksellisyyttä. Hyvän tekeminen voi olla sanoja, konkreettista apua, pyyteetöntä toisen elämän laadun kohottamista. Me kaikki osaamme sen.