Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Valion osastolla esiteltiin muun muassa #Valiomaitoa-sivuston kuvasatoa. Kuva: Kaisa Tikkanen

Elma-messuilla lapset innostuivat lypsämisestä

Elma-maaseutumessut houkuttelivat jälleen tuhansia kävijöitä Helsingin Messukeskukseen. Valion osaston ehdoton vetonaula oli lypsypiste, jossa lapset ja aikuisetkin pääsivät kokeilemaan käsinlypsyä leikkilehmällä. Taitojensa testaajia riitti jonoksi asti kaikkien kolmen messupäivän ajan.

”Ei ole niin helppoa, kuin miltä näyttää”

Valion osastolla riitti tasaisesti vierailijoita, jotka halusivat kokeilla lypsyä kumiutareilla.

– Lypsypiste todella vetää puoleensa. Jotkut kyselevät vinkkejä lypsytekniikkaan, mutta vain harvat tiedustelevat sen tarkemmin maidontuotannosta. Monet kyllä muistelevat tässä esimerkiksi omaa lapsuuttaan, maitotilayrittäjä Jaana Kaipainen summaa agrologiksi opiskelevan tyttärensä Jennin kanssa.

Jaana ja Jenni Kaipainen opastivat messukävijöitä lypsämisen saloihin ja vastasivat ihmisten kysymyksiin lehmistä ja maidontuotannosta Valion messuosastolla. Moni kaipasikin vinkkejä, sillä lypsäminen ei ole niin helppoa, kuin miltä se saattaa näyttää.

– Toki leikkilehmällä tuntuma on hieman erilainen, mutta kyllä tässä hyvin saa ajatuksesta kiinni, Jaana Kaipainen nauraa.

Jaana Kaipainen pyörittää miehensä kanssa pihattomaitotilaa Riihimäellä, muutaman kilometrin päässä Valion Riihimäen meijeristä.

– Meijeriin lähtee meiltä tuoretta maitoa. Kotitilani siirtyi meille vuonna 1995, ja siitä asti olemme toimineet yrittäjinä. Aloitimme kymmenen lehmän parsinavetasta, ja nyt meillä on pihattonavetta, jossa elää 40 lypsävää lehmää ja lisäksi nuorkarjaa, Jaana Kaipainen kertoo.

– Messuilla on mukava tavata ihmisiä. Omalla tilallamme emme ole järjestäneet virallisesti avoimia ovia, mutta olen aina toivottanut halukkaat tervetulleiksi vierailulle.

Lypsypisteen lisäksi Valion osastolla messukävijöitä ihastuttivat vasikat Mölkky ja Menestyvä.

Juuri sopivasti sokeria

Messukävijät maistelivat syksyn vähempisokerista uutuutta Valiojogurtti® Rahkaisaa.

Valion messuosastolla väkeä keräsi myös maistatuspiste, jossa tällä kertaa tarjoiltiin uutta Valiojogurtti® Rahkaisaa. Uutuusjogurtissa yhdistyvät jogurtti ja rahka, ja siinä on 30 % vähemmän sokeria tavanomaisiin jogurtteihin verrattuna.

– Hyvää on, vaikka on vähemmän sokeria. Ei tarvitsekaan olla yhtään enempää, kuului useimpien jogurttia maistaneiden arvio.