Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

SOK:n vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen sanoo, että tietoutta eläintenpidosta ja hyvinvoinnista pitäisi lisätä harhaluulojen kumoamiseksi. Kuva: Maria Miklas

Eläinten ja ympäristön ehdoilla

Eläinten hyvinvointi ja ilmastonmuutoksen hillitseminen ovat Leinon maitotilayrittäjille tärkeitä arvoja. Ne ohjaavat myös Valion ja sen tärkeän asiakkaan S-ryhmän toimintaa.
 Leinon maitotilan upouudessa navetassa eletään lämmintä kesäpäivää. Lehmät syövät, märehtivät ja käyvät automaattilypsyllä omassa tahdissaan.

Tänään maitotilan yrittäjäpariskunta Tuula ja Juha Leino sekä nuorempi isäntä Anssi ovat saaneet tärkeitä vieraita. Vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen ja hankintajohtaja Jari Simolin SOK:lta ovat saapuneet Mäntsälään katsomaan, mistä valiomaitoa S-ryhmän liikkeisiin oikein tulee.

Sekä Rankinen että Simolin ovat navetassa lehmien seurassa kuin kotonaan. Rankisen lapsuudenkodissa kasvatettiin karjaa. Simolin sen sijaan on kaupunkilaispoika ainakin kolmannessa polvessa, mutta silti maatilan asiat ovat lähellä hänen sydäntään – sieltähän se ruoka tulee.

”Leinon tilan toiminta on erittäin ammattitaitoista mutta samalla niin inhimillistä. On ihailtavaa, miten Tuula, Juha ja Anssi havainnoivat ja tarkkailevat lehmiä koko ajan”, Simolin kehuu.

”Suurista ikkunoista tulviva valo ja korkea katto tuovat navettaan valtavasti tilantuntua. Lehmät vaikuttavat tyytyväisiltä ja rauhallisilta”, Rankinen luonnehtii rapsutellessaan ruokailemaan tulleen eläimen otsaa.

Anssi Leino esittelee automaattilypsypistettä ja kertoo, mitä kaikkea tietokone rekisteröi lehmistä. Siitä näkee esimerkiksi eläimen aktiivisuuden vuorokauden aikana, mistä voi päätellä esimerkiksi kiiman lähestymisen tai sairastumisen. ”Jos joku eläin on käynyt laiskasti lypsyllä tai tuottanut huonosti maitoa lypsyn aikana, ryhdymme heti selvittämään syytä”, Anssi Leino kertoo.

”Maitotilallisilla on käytössään uskomattoman paljon dataa, joka kertoo suoraan lehmän hyvinvoinnista ja antaa mahdollisuuden tarttua ongelmiin nopeasti”, Jari Simolin miettii ja toteaa, että tarkka seuranta takaa ihan varmasti laadukasta maitoa kaupan hyllyille.

Maitotilayrittäjä Tuula Leino pitää eläinten hyvinvointia tärkeimpänä asiana. "Ajattelemme lehmiä ja vasikoita koko ajan. Ilman terveitä eläimiä meillä ei olisi elinkeinoa."Valio on S-ryhmän suurin tavarantoimittaja ja S-ryhmä Valion tärkeä asiakas. Näiden kahden tiiviin ja rakentavan yhteistyön ansiosta me suomalaiset saamme juodaksemme ja syödäksemme Leinon maitotilan ja muiden valiolaisten maitotilojen tuotteita lähikaupasta.

”Jo pelkästään se, että Leinot tuottavat laadukasta kotimaista maitoa, on jo sinänsä suuri vastuullisuusteko”, Simolin kiittää Leinoja ja samalla muita Valion maitotilayrittäjiä.

Vastuullisuus onkin nyt ykkösjuttu S-ryhmässä. Kuluttajien omistamassa yrityksessä vastuullisuusajattelu kulkee läpi kaiken toiminnan ja arvoketjujen. Toiveet kumpuavat kansan syvistä riveistä.

”Kuuntelemme asiakkaitamme ja henkilökuntaamme siitä, mitä he pitävät tärkeänä, ja haluamme aidosti vaikuttaa ja muuttaa maailmaamme paremmaksi”, Rankinen kertoo.Suurin vastuullisuusteema S-ryhmässä juuri nyt on ilmastonmuutoksen hallitseminen. Iso juttu -kampanjan tavoitteena on vähentää yhdessä kumppaniyritysten kanssa miljoona tonnia päästöjä vuoteen 2030 vuoden 2015 tasosta. Valio lähti mukaan kampanjaan ensimmäisten joukossa.

”Yhteistä tahtotilaa löytyy! Valio tunnetaan vastuullisuudesta ja läpinäkyvyydestä, joten Valion mukaan tulo oli odotettavaa – ovathan kuluttajat äänestäneet monta vuotta peräkkäin Valion Suomen vastuullisimmaksi brändiksi”, Rankinen huomauttaa.

Hankintajohtaja Jari Simolin ja vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen SOK:lta tutustuvat lypsyrobotin toimintaan. "Tilalliset saavat paljon tärkeää tietoa käyttöönsä", he huomaavat.

Energiantuotannosta aiheutuu eniten kasvihuonepäästöjä eli oikeilla valinnoilla on iso merkitys ilmastonmuutoksen hillinnässä. Leinon tila vaihtoi juuri sähkösopimuksen tuulivoimaksi, mikä on esimerkki toimesta ilmastonmuutoksen päästöjen vähentämiseksi, ja tilalla on käytetty uusiutuvaa energianlähdettä eli haketta lämmittämiseen jo 20 vuotta.

”Maidon jäähdytystä tehostetaan kylmällä vedellä ja jäähdytyksestä vapautuvaa lämpöä käytetään lehmien juomaveden lämmitykseen”, Juha Leino lisää.


Tuotantoeläinten hyvinvointi kiinnostaa yhä enemmän ihmisiä. Se onkin S-ryhmällä ilmastomuutoksen torjumisen lisäksi toinen merkittävä teema vastuullisessa ruuantuotannossa.

Juha ja Tuula ostivat tilan Juhan isältä lähes 30 vuotta sitten. Eläinten hyvinvoinnista ja kohtelusta puhutaan nyt paljon enemmän kuin silloin. Leinon tilalla eläimistä on aina huolehdittu suurella sydämellä, mutta erilaiset kannustimet, kuten eläinten hyvinvointituki, ohjaavat ajattelua oikeaan suuntaan.

Vastuullinen maidontuotanto on Valion kantava teema. Vastuullisuuslisää maksettiin heinäkuussa 2018 jo yli 92 prosentille Valion vastaanottamasta maidosta.

Yksi vastuullisuuslisän ehtojen täyttymiseen kuuluva peruste on voimassa oleva terveydenhuoltosopimus eläinlääkärin kanssa. Sen mukaan eläinlääkäri tekee terveydenhuollon vuosikatsauskäynnin tilalle vähintään 12 kuukauden välein.

”Meillä eläinlääkäri käy kerran kahdessa tai kolmessa kuukaudessa joka tapauksessa tekemässä esimerkiksi tiineystarkastuksia, joten sopimus ei tuonut suuria muutoksia”, Juha ja Tuula kertovat.

Leinot ovat miettineet, että antibioottien vastuullinen käyttö on yksi hyvä esimerkki asiasta, josta pitäisi saada asiallista tietoa kuluttajille yhä enemmän. Suomessa eläimiä lääkitään vain tarpeen mukaan ja eläinlääkärin valvonnassa. Varoajat lääkkeen annon jälkeen ovat pitkiä ja jokaisella tilalla on antibioottitesteri, jolla varmistetaan vielä varoajan jälkeenkin lääkkeen poistuminen eläimen elimistöstä.

”Maitoauton kuljettaja ottaa tilan maitoerästä näytteen ja jos siinä on antibioottijäämiä, saadaan katkaistua antibioottia sisältävän maidon tie maitoketjussa saman tien. Me olemme todella tarkkoja siitä, että maidossamme ei ole antibioottijäämiä”, Juha Leino huomauttaa.

"Täältä tulee valiomaitoa kaupan hyllyille!" Anssi Leino, Jari Simolin ja Lea Rankinen viihtyvät lehmien seurassa.


Vastuullisuus on hyvää bisnestä. Tätä mieltä ovat sekä S-ryhmä että Valio maitotilayrittäjineen.

”Kun asiat tehdään oikein ja järkevästi, ne myös tuottavat entistä paremmin”, Simolin vakuuttaa.

Eläinten hyvinvointi on paras esimerkki siitä, että tuottavuus ja vastuullisuus kuuluvat yhteen: jos lehmät voivat hyvin, ne tuottavat hyvin.

”Eläimet ovat minulla ensimmäisenä aamulla mielessä ja viimeisenä illalla”, Juha Leino kertoo.

”Lehmät ovat elinkeinomme koko perusta. Mitä paremmin ne voivat, sitä paremmin ne tuottavat. Nämä kaksi asiaa kulkevat aivan käsi kädessä”, Tuula Leino vahvistaa.

Vastuullisuustyö on pitkäjänteistä sekä kaupan alalla että alkutuotannossa. Lea Rankinen on huomannut, että äkillisillä suunnanmuutoksilla ja boikoteilla ei saada mitään hyvää aikaan.

”Haluamme olla vastuullisia myös tuottajien suuntaan, eli mietimme tarkasti, millaisia vaikutuksia valinnoillamme on isossa kuvassa”, Rankinen sanoo.

Esimerkiksi kananmunien tuottajien investoitua virikekanaloihin ihmiset alkoivatkin vaatia vapaan kanan munia. S-ryhmä myy kuitenkin edelleen myös virikekanojen munia, koska se on vastuullisuutta tuottajien suuntaan.

Leinot tekivät uudessa navetassaan miljoonan euron investoinnin ja sitoutuivat sillä tavalla tuottamaan maitoa ainakin seuraavat 20 vuotta. He myös toivovat, että S-ryhmä sitoutuu myymään heidän tuottamaansa maitoa.

S-ryhmässä myytävien maitojen ja kermojen kotimaisuusaste on 100, voin 98 ja juustojen 63 prosenttia.

”Maito meidän hyllyissä on sataprosenttisesti kotimaista, joten kyllä me myymme Leinojen ja muiden valiolaisten maitotilayrittäjien tuottamaa maitoa. Enemmänkin kotimaisia maitotuotteita menisi”, Simolin vinkkaa.

 

 

Miljoona tonnia päästösäästöjä

S-ryhmä kampanjoi ilmastomuutosta vastaan yhtenä tavoitteenaan vähentää yhdessä kumppaniyritysten, kuten Valion, kanssa miljoona tonnia päästöjä vuosien 2015 ja 2030 välillä.

”Tehostamme energian käyttöä ja lisäämme uusiutuvan energian käyttöä, kitkemme ruokahävikkiä ja kehittämme materiaalien kierrätystä”, listaa SOK:n vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen ilmastomuutoksen hillintäkeinoja.

S-ryhmä on jo vuosia investoinut omaan tuulivoimaan, ja kuluvan vuoden aikana noin 40 S-ryhmän liikkeen katolle nousee tuhansia aurinkopaneeleita tuottamaan sähköä Prismojen ja S-marketien omaan käyttöön.

 

Valio etsii myös innovatiivisia ratkaisuita ilmastomuutoksen hillitsemiseen: suurin osa päästöistä syntyy kuitenkin alkutuotannossa. Valio esimerkiksi tekee työtä maitotilayrittäjien kanssa miettien, miten maaperästä saataisiinkin hiilinielu, eikä hiilen lähde, ja mikä olisi optimaalinen ruokinta eläimille päästöjen vähentämiseksi.

Valio on kehittänyt ja patentoinut ensimmäisenä maailmassa vuonna 2017 menetelmän, jonka avulla lietelannasta saadaan tehtyä puhdasta vettä sekä fosfori- ja typpilannoitejakeita. Prosessissa voidaan tuottaa myös biokaasua.

”Nyt Valio haluaa laajentaa lannankäsittelyä kokonaisvaltaiseksi ekosysteemiksi,
jossa tavoitteena on saada maitotilojen tuottama lanta mahdollisimman laajaan prosessointiin”, kertoo toimitusjohtaja Ari Mäkelä Osuuskunta Tuottajain Maidosta.

”Toinen konkreettinen kehittämisaskel hiilijalanjäljen pienentämiseksi on Valio-ryhmän ensimmäisen LNG-kaasuauton käyttöönotto maidonkeräilyssä ensi vuoden alussa”, Mäkelä lisää.

 

Teksti: Susanna Cygnel   Kuvat: Maria Miklas