Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Työ kevyeksi icon

Työ kevyeksi

Ei jää tähteeks

Sukulainen kyseli melkein satavuotiaalta Esteriltä, miten aika kuluu vanhainkodissa. Vauhdikas vanhus ei enää pystynyt kävelemään, kuulo ja näkökin olivat heikentyneet ja muutto kotoa hoitokotiin oli tullut ajankohtaiseksi.

”Hyvin on aika kulunut, ei ole tähteekskään jäänyt”, tuli nopea vastaus virnistyksen saattelemana.

Työikäiseltä ei kysellä, miten ajan saa kulumaan. Ehkäpä joskus olisi hyväkin. Vastaus voisi olla melko lailla sama kuin vanhuksella: aikaa ei jää yli, tuskin edes riittää. Tosin kannattaa varmasti harkita, keneltä moisia kyselee, sillä kiireen keskellä sinnittelevä voi kysymyksestä jopa suuttua.

Pelkkä ajan riittävyyden miettiminen voi johtaa kiireen tunteen lisääntymiseen. Toimintaa ohjaa ajatus siitä, että aika ei riitä. Kannattaisiko kuitenkin pohtia, miten rajallisen ja arvokkaan ajan pystyy käyttämään mahdollisimman mielekkäästi?

Vauhti välillä pitää virkeänä, mutta jatkuessaan syö jaksamista.

Mielekkääseen ajankäyttöön auttaa suunnittelu, erityisesti realistinen sellainen. Elämää ei kannata täyttää jatkuvalla kiireellä ja täyttymättömillä tavoitteilla. Vauhti välillä pitää virkeänä, mutta jatkuessaan syö jaksamista. Kiire täytyy aika ajoin pysäyttää, tavoitteet tarkistaa, hengähtää syvään ja palkita itsensä aikaansaannoksista. Ihan mukavalta tuntuu esimerkiksi hyväksyvä itsensä taputtaminen olkapäälle. Vielä parempi, jos joku toinen hoksaa sen tehdä.

Työn hallitseminen on helpompaa kuin ajan hallitseminen. Hyvällä tiellä olet, kun hahmotat työn kokonaisuuden ja sen eri vaiheet, erotat oleellisen epäoleellisesta, teet asiat tärkeysjärjestyksessä ja rohkenet jättää jotain tekemättä. Ongelmat kannattaa ratkaista silloin, kun ne ovat vielä pieniä.

Aikapaineiden kanssa painiskelevan kannattaa ottaa hiukan etäisyyttä ja pohtia monipuolisesti: mitkä asiat on välttämätön tehdä itse, mitkä voi jakaa muiden kanssa ja mitkä voi hyvillä mielin antaa toisten tehtäväksi. Tämän jälkeen joutuu toki myös miettimään, millä resursseilla työnjako tosiasiassa tehdään tarkoituksenmukaiseksi.

Ajankäytön suunnitelmaan pitää sisältyä töiden lisäksi aikaa vapaaseen, virkistykseen ja sosiaaliseen elämään. Ettei käy niin, että vain tähteeksi jäänyt aika on varattu harrastuksille ja perheelle.