Antibioottijäämien testaus tiloilla – pikatestit käyttöön?

Pikatestipilotti on käynnissä kymmenellä valiolaisella maitotilalla.

Kuvassa MilkSafe™ -antibioottijäämätestin tarvikkeet.

Vaikka valiolaisen raakamaidon laatu on keskimäärin erinomaista, huolta ovat viime vuosina aiheuttaneet antibioottijäämiä sisältäneet maitokuormat. Niiden määrä kaksinkertaistui vuonna 2020 parin vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna. Vuosittain kuormista tehdään testejä reilusti yli 100 000, joten valtaosa maidosta on onneksi puhdasta.

Laki vaatii, että lääkityn lehmän maito pitää lypsää erilleen lääkityksen ja varoajan aikana.

Valiolaisen ohjeen mukaisesti hoidetun lehmän maito on myös testattava Delvotest SP NT -antibioottijäämätestillä varoajan jälkeen, ja testin tuloksen on oltava negatiivinen ennen kuin maidon saa lypsää tilasäilöön. Jos tilalla on hoidossa olevia lehmiä, tilasäiliömaidon antibioottijäämättömyyden voi varmistaa vain testaamalla ennen maitoauton tuloa. Näin esiin tulevat mahdolliset virheet lääkityksessä, kuten tuubi väärään lehmään, muut inhimilliset virheet ja tekniset ongelmat esimerkiksi lypsyrobotilla.

Koska Delvotestin teko kestää kolme tuntia, on tilasäiliömaidon testaaminen ennen maitoauton tuloa välillä haasteellista. Antibioottijäämien pikatestien tulos sen sijaan tulee muutamassa minuutissa. Niitä on kovasti toivottu tiloille.

Olemme aloittaneet tänä keväänä MilkSafe™ -pikatestin pilottikäytön kymmenellä valiolaisella maitotilalla. Pilotoinnissa saadaan tietoja testin soveltuvuudesta lehmän- ja tilasäiliömaidon testaukseen. Käytettävyyden lisäksi pitää huomioida testin herkkyys ja kattavuus eli mitä antibiootteja testi näyttää. Herkkyys kertoo, missä pitoisuudessa testi antaa positiivisen tuloksen kullekin antibiootille. Testi ei saa olla liian herkkä eikä myöskään liian epäherkkä. Liian herkkä testi aiheuttaa turhaa maidon erottelua, liian epäherkkä voi taas aiheuttaa antibioottipoikkeaman. Testin tuloksia ja päätöksiä käyttöönotosta on odotettavissa myöhemmin keväällä ja kesällä.