Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Yara Suomen Minna Toivakka (vas.) jutteli Mauri, Paula ja Anne Sammalkankaan sekä Henri Parkkasaaren kanssa. Sammalkankailla on Siikajoella kolmen lypsyrobotin maitotila ja lihakarjaa. Viljelyssä on nurmea 200 hehtaaria.

Nurmiammattilaiset koolla Ylivieskassa

Nurmi 2015 -näyttely panosti nurmentuotannon tehostamiseen teemalla #sadostamittaa.

Elokuun 13. päivänä Ylivieskassa järjestetyssä Nurmi 2015 -näyttelyssä nähtiin mittava määrä nurmenviljelyn koneita tosi toimissa. Tapahtuman pääjärjestäjinä olivat Yara Suomi, Agrimarket ja K-Maatalous. Työnäytöksissä olivat mukana uusimmat nurmen koneketjut ja nurmisadon mittauslaitteet.

Näyttelyalueen nurmen havaintoruuduilla osoitettiin, miten esimerkiksi lannoituksen ajoitus ja lannoitusmäärä vaikuttavat nurmen satotasoon. Näyttelyalueella oli myös eri viljalajien havaintoruutuja.

Potentiaalia nurmisatojen nostoon on. Tapahtumassa esiteltiin mittavia tehokkuushyötyjä, joita voitaisiin saavuttaa nostamalla nurmen keskisatoa nykyisestä 5 000 kuiva-ainekilosta jopa yli 10 000 kuiva-ainekiloon.

Rikard Westerlund (vas.) tutki vaalalaisen maitotilayrittäjä Tenho Taipaleenmäen kanssa säilöntäaineiden eroja Valio Artturi® -ständillä. Hapolla säilötty rehu erottui hyvin hajunsa perusteella.

”Nurmen satotason nosto 2 000 kuiva-ainekilolla alentaa säilörehun tuotantokustannusta kuusi senttiä kuivaainekiloa kohti. Lypsylehmän vuotuinen ruokintakustannus vähenee siten 250 eurolla ja hiehon 80 eurolla. Samanaikaisesti maitolitran tuotantokustannus laskee neljä senttiä. Laskelmassa ei huomioida sadon nousun mukanaan tuomia laatuhyötyjä”, Yara Suomen nurmien kehityspäällikkö Minna Toivakka sanoo.

Nurmisadon määrään ja laatuun voidaan vaikuttaa perusviljelytoimilla: huolehtimalla pellon kasvukunnosta, kalkituksesta, lannoituksesta ja kasvinsuojelusta. Oikeilla lajikevalinnoilla ja nurmen uusimisiällä on myös merkitystä.

Valio Artturi® -palvelut esillä

Nurmi 2015 -näyttelyssä oli mukana noin 30 nurmi-
alan toimijaa. Valion Artturi® tiimistä tuotantoneuvojat Rikard Westerlund Osuuskunta Länsi-Maidosta, Jari Korva Pohjolan Maidosta, Tero Jokelainen ItäMaidosta, Aila Loikkanen ja Eija Järvinen Tuottajain Maidosta sekä Valio Artturi® -palveluiden kehityspäällikkö Laura Nyholm Valio Alkutuotannosta keskustelivat Artturi®-ständillä rehuntuotantoon liittyvistä kysymyksistä.

”Tulevan sisäruokintakauden rehun laatu puhutti vierailijoita ylivoimaisesti eniten”, Laura Nyholm kertoo.

Näyttelyvierailla oli mahdollisuus arvioida aistinvaraisesti muun muassa eri säilöntäaineilla säilöttyjä rehunäytteitä. Osastolla esillä olleen vanhan, lasisen pullon käyttötarkoitus oli arvoitus, josta vierailijat saivat esittää veikkauksia. Osallistuneiden kesken arvottiin kaksi tuotepalkintoa. Aika moni tiesi, että lasipulloissa säilytettiin aiemmin AIV-rehun säilöntäainetta. Tuotepalkinnot voittivat Elina Uusitalo Kiimingistä ja Eero Hukkanen Vieremältä. Onnea voittajille!

Teksti ja kuvat: Anu Artjoki