Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Kuva: Tuukka Degerman

E-luokkaisen maidon osuus viime vuonna huikeat 96,1 %

Maidon laadun kehitys vuosina 1990–2015 Valioryhmässä. Viime vuonna E-luokan maidon osuus nousi ennätyslukemiin, 96,1 prosenttiin.

Valiolaisten maitotilojen tuottama raakamaito oli vuonna 2015 ennätyksellisen hyvälaatuista bakteeri- ja solulaadun osalta. E-luokkaisen maidon osuus oli ensimmäisen kerran Valion historian aikana yli 96 % - tarkka luku on 96,1 %. Siitä iso kiitos maitotilayrittäjillemme!

Maidon laatu on kehittynyt erinomaisesti 25 vuoden aikana. Vuonna 1990 parhaan luokan maitoa oli vajaat 56 prosenttia. Laatu kehittyi isoin harppauksin 90-luvulla, parhaimmillaan E-luokan osuus kasvoi lähes 10 prosenttia vuodessa! Vuosikymmenen lopulla oli päästy jo yli 90 prosentin osuuteen. Hyvä kehitys jatkui 2000-luvulla, toki maltillisemmin kuin aiemmin. 

Valioryhmän maitotilat ovat tuottaneet parhaimman E-luokan maitoa viimeisen 4 vuoden ajan yli 95 prosenttisesti. Vuonna 2015 osuus ylitti huikeat 96 prosenttia.

Samaan aikaan II-luokassa olevan maidon määrä on vähentynyt. Eniten eli 4,4 prosenttia sitä oli vuonna 1993. Viimeiset kaksi vuotta II-luokan osuus on ollut vain 0,02 prosenttia tuotetusta maidosta.